13 °C Budapest

Hol épülnek hulladéktelepek 130 milliárdból?

2010. március 30. 16:02

Közel 130 milliárd forintos beruházás indul 25 magyarországi helyszínen, a projektnek köszönhetően nagymértékben csökken majd a lerakott műanyag-hulladék mennyisége. A kivitelező PCP Zöldenergia Zrt. olyan hulladékhasznosító berendezéseket telepít a már működő regionális hulladékkezelő cégek közvetlen környezetében, amely a műanyag hulladékból folyékony alapanyagot állít elő. Az így nyert végtermék egy szénhidrogén-keverék, ami petrolkémiai és vegyipari felhasználás mellett tüzelőanyagként is alkalmazható - mondta el Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára dabasi sajtótájékoztatóján.

A műanyag hulladék ilyen formában történő feldolgozása lehetővé teszi a kommunális vagy az ipari szektorban keletkező - a környezetet jelentősen terhelő - anyagok gazdaságos és környezetkímélő hasznosítását. Az egyes helyszíneken 2-2 berendezés működik majd és évente 12 ezer tonna műanyagot dolgoznak fel, ez 48 ezer köbméter hulladékot jelent. A projekt minden egyes eleme 47 új munkahelyet teremt a teljes beruházás, a központi teleppel együtt 1.250 embernek ad megélhetést.

A kormány egyedi döntése értelmében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejezeti kezelésében lévő Beruházás-ösztönzési célelőirányzatból telephelyenként 160 millió forint támogatást nyújt, ami összesen 4 milliárd forintot jelent. A technológia egyike a jelenleg ismert korszerű eljárásoknak, és minden tekintetben megfelel az Európai Unió környezetvédelmi szabályozásában megfogalmazott követelményeknek. A technológia elterjedése nagymértékben segítheti a Magyarország szén-dioxid csökkentési vállalásainak teljesítését. Az előállított végtermék kénmentes, így a közlekedésben adalékanyagként felhasználva jelentős károsanyag-kibocsátáscsökkentés érhető el. Erőművekben felhasználva a fosszilis tüzelőanyagok által okozott terhelés csökkenthető.

A beruházás Békéscsaba, Bicske, Cegléd, Dabas, Debrecen, Gyomaendrőd, Hejőpapi, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Kétpó, Királyszentistván, Kiskunhalas, Marcali, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Szelevény, Szombathely, Tatabánya, Tiszafüred, Veszprém és Zalaegerszeg térségében valósul meg, várhatóan 2011 végére. A munkálatok a tiszafüredi telep építésével kezdődnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem