Borzasztóan nehéz lesz elkerülni a karbonkatasztrófát

Pénzcentrum
2010. március 24. 08:58

Alapvetően csalódottak az energiaipari társaságok a koppenhágai klímacsúcs sikertelensége miatt, tekintettel arra, hogy nem kaptak világos iránymutatást a következő évtizedek klímavédelmi politikájára vonatkozóan - derült ki a KPMG és az energiainfo.hu tegnapi közös sajtóbeszélgetésén. Varró László, a MOL stratégiai-fejlesztési igazgatója a klímavédelmi célokkal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg nem feltétlenül a szándék hiánya a legnagyobb akadály a konkrét és szigorú vállalások megtételének ügyében, hanem az elégtelen technológiai háttér.

A szakember szerint a gazdaságossági szempontokat is figyelembe véve jó esetben 10%-os kibocsátás-csökkentés érhető el világszinten, de ha az emberiség minden erejét megfeszíti és "pénz nem számít" alapon áll hozzá a kérdéshez, akkor a jelenlegi technológiai színvonalon még mindig ábrándos cél a 20%.

Ennek ellenére Varró László szerint a felelős vállalatoknak nincs más választásuk, minthogy alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz, vagyis hosszabb távon mellékes, hogy a koppenhágai klímacsúcs milyen eredménnyel zárult. A stratégiai igazgató szerint egyébként nem megfelelő kommunikációt használnak az ügyben érintett szervezetek a klímavédelmi törekvések promotálására, ugyanis azt kéne tudatosítani mindenkiben, hogy az emberiség előtt álló klímavédelmi feladat elsősorban kockázatkezelési tevékenység, egy olyan esemény elkerülésének ügyében, ami elfogadhatatlan, lévén hogy megfőzzük, életképtelenné tesszük a bolygót.

Varró László hozzátette, hogy a koppenhágai klímacsúcshoz vezető út mindenképpen fordulópont a klímavédelmi harc tekintetében, ugyanis most már olyan szervezetek foglalkoztak a kérdéssel, mint a Goldman Sachs vagy a kínai kormányzat, vagyis azok, akik tényleges hatással bírnak a világ formálásában. A stratéga kiemelte, hogy három alapvető kérdésben nem volt vita a csúcson résztvevő országok között: a klímaváltozás tényében, az ember szerepében a folyamatot illetően, valamint a potenciális következményekben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ságodi Attila, a KPMG partnere szerint egy alacsonyabb karbonkibocsátású gazdaság létrehozásához mindenképpen paradigmaváltásra lesz szükség, ideértve a vállalati döntéshozatalt is. A vállalatirányítási gyakorlatot reformálni kell, új információkra, új megközelítésekre és az eddiginél komplexebb összefüggés-rendszerek feltárására van szükség a problémák kezelésére - mondta a szakértő.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?