22 °C Budapest

Itt az új tengeri zölderőmű (videóval)

2009. november 24. 10:33

A mai napon avatja fel Mette-Marit hercegnő a norvégiai Tofte városában a világ első, prototípusként üzembe álló ozmotikus erőművét. A norvég Statkraft által megépített kísérleti erőműben a technológia további fejlesztésén dolgoznak majd, és a várakozások szerint éveken belül elkészülhet az első kereskedelmi egység.

Az ozmózis elvén működő erőművet olyan területeken lehet telepíteni ahol az édesvizű folyó a tengerrel találkozik. Az itt megépített erőműben egy speciális membránon keresztül a só molekulák áthúzzák az édesvizet a sós oldalra, ahol ez által megnövekedik a nyomás, amit egy turbinán keresztül lehet hasznosítani áramtermelésre.

A most átadásra váró erőmű kísérleti célokat szolgál majd, a további fejlesztések elősegítésére állítják üzembe, hogy éveken belül előállhassanak a már gazdaságilag is érett technológiával.

Az új erőművet a magát a világ legnagyobb megújuló energiahasznosítójaként hirdető Statkraft cég állítja üzembe, több mint 10 év kutatómunka után. A társaság szerint a sós és az édesvíz találkozásából nyert energia jelentős szerepet játszhat a világ környezetbarát energiaellátásban. A technológiában rejlő potenciál csak Norvégiában elegendő lenne a teljes áramszükséglet 10%-nak fedezésére. Világszinten 1,600-1,700 Twh áramot lehetne előállítani ily módon, ami megegyezik az európai áramfogyasztás felével - állítják a Statkraft szakemberei.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Habár a Statkraft közlemény nem szól arról, hogy pontosan milyen teljesítményű a most átadásra kerülő kísérleti erőmű, azonban a társaság által készített videóban egy 25MW-os egységről beszélnek, amelyhez 5 km2 speciális membrán felhasználása szükséges.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24