-1 °C Budapest

Itt az új tengeri zölderőmű (videóval)

2009. november 24. 10:33

A mai napon avatja fel Mette-Marit hercegnő a norvégiai Tofte városában a világ első, prototípusként üzembe álló ozmotikus erőművét. A norvég Statkraft által megépített kísérleti erőműben a technológia további fejlesztésén dolgoznak majd, és a várakozások szerint éveken belül elkészülhet az első kereskedelmi egység.

Az ozmózis elvén működő erőművet olyan területeken lehet telepíteni ahol az édesvizű folyó a tengerrel találkozik. Az itt megépített erőműben egy speciális membránon keresztül a só molekulák áthúzzák az édesvizet a sós oldalra, ahol ez által megnövekedik a nyomás, amit egy turbinán keresztül lehet hasznosítani áramtermelésre.

A most átadásra váró erőmű kísérleti célokat szolgál majd, a további fejlesztések elősegítésére állítják üzembe, hogy éveken belül előállhassanak a már gazdaságilag is érett technológiával.

Az új erőművet a magát a világ legnagyobb megújuló energiahasznosítójaként hirdető Statkraft cég állítja üzembe, több mint 10 év kutatómunka után. A társaság szerint a sós és az édesvíz találkozásából nyert energia jelentős szerepet játszhat a világ környezetbarát energiaellátásban. A technológiában rejlő potenciál csak Norvégiában elegendő lenne a teljes áramszükséglet 10%-nak fedezésére. Világszinten 1,600-1,700 Twh áramot lehetne előállítani ily módon, ami megegyezik az európai áramfogyasztás felével - állítják a Statkraft szakemberei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Habár a Statkraft közlemény nem szól arról, hogy pontosan milyen teljesítményű a most átadásra kerülő kísérleti erőmű, azonban a társaság által készített videóban egy 25MW-os egységről beszélnek, amelyhez 5 km2 speciális membrán felhasználása szükséges.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem