18 °C Budapest

Itt az új tengeri zölderőmű (videóval)

2009. november 24. 10:33

A mai napon avatja fel Mette-Marit hercegnő a norvégiai Tofte városában a világ első, prototípusként üzembe álló ozmotikus erőművét. A norvég Statkraft által megépített kísérleti erőműben a technológia további fejlesztésén dolgoznak majd, és a várakozások szerint éveken belül elkészülhet az első kereskedelmi egység.

Az ozmózis elvén működő erőművet olyan területeken lehet telepíteni ahol az édesvizű folyó a tengerrel találkozik. Az itt megépített erőműben egy speciális membránon keresztül a só molekulák áthúzzák az édesvizet a sós oldalra, ahol ez által megnövekedik a nyomás, amit egy turbinán keresztül lehet hasznosítani áramtermelésre.

A most átadásra váró erőmű kísérleti célokat szolgál majd, a további fejlesztések elősegítésére állítják üzembe, hogy éveken belül előállhassanak a már gazdaságilag is érett technológiával.

Az új erőművet a magát a világ legnagyobb megújuló energiahasznosítójaként hirdető Statkraft cég állítja üzembe, több mint 10 év kutatómunka után. A társaság szerint a sós és az édesvíz találkozásából nyert energia jelentős szerepet játszhat a világ környezetbarát energiaellátásban. A technológiában rejlő potenciál csak Norvégiában elegendő lenne a teljes áramszükséglet 10%-nak fedezésére. Világszinten 1,600-1,700 Twh áramot lehetne előállítani ily módon, ami megegyezik az európai áramfogyasztás felével - állítják a Statkraft szakemberei.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Habár a Statkraft közlemény nem szól arról, hogy pontosan milyen teljesítményű a most átadásra kerülő kísérleti erőmű, azonban a társaság által készített videóban egy 25MW-os egységről beszélnek, amelyhez 5 km2 speciális membrán felhasználása szükséges.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?