11 °C Budapest

Mi lesz a távfűtéssel?

2009. november 19. 09:50

Mind filozófiájában, mind üzleti modelljében a bécsi távfűtési rendszer szolgálhat példakánt a budapesti távfűtés számára, mondta Kovács Lajos a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója. E példából kiindulva a budapesti rendszert tekintve az elsődleges cél egy körgyűrű kialakítása, amellyel összekötnék a jelenleg egymástól elszigetelten működő távfűtési körzeteket, ugyanis hosszú távon kizárólag ez biztosíthatja a távfűtés versenyképességnek megtarthatóságát. E mellett szintén a bécsi tapasztalatokból kiindulva távhűtés bevezetését is tervezi a FŐTÁV, valamint lehetséges egy biomassza alapú fűtőmű megépítése is.

Kovács Lajos a bécsi példára hivatkozva hangsúlyozta egy távfűtőgyűrű megépítésének fontosságát, amely biztonságosabb és hatékonyabb üzemeltetést tenne lehetővé. Hosszú távon ugyancsak ez szolgáltathatja a versenyképes árakat, hisz egy egységes budapesti ellátási piac létrejöttével már mód nyílna a hőerőművek versenyeztetésére, ami az energiahatékonysági beruházások hatására csökkenő hőigények miatt, a jelenlegi kínálati piac mellett a hőárak csökkenéséhez vezethet - mondta a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Spittelau szemétégetőbe szervezett sajtóúton.

A jelenlegi hét ellátási szigetet (egymástól külön üzemelő hőellátási körzetet) egy stratégiai tervben, de hat különálló projektben kívánja végrehajtani a FŐTÁV, amennyiben a fővárosi közgyűlés decemberben rábólint a stratégiára. A beruházás értéke 30 milliárd forintra tehető, amely a tervek szerint 2015-ig valósulna meg. Kovács Lajos hangsúlyozta, hogy minden egyes összekötő projektet úgy terveztek meg, hogy azok már önmaguk is olyan rendszerszintű hatékonyságnövekedést eredményezzenek (ezzel költségcsökkentést), amelyek fedezik a beruházás kiadásait, vagyis nem kell számítani a fogyasztói költségek növekedésére a stratégia terv végrehajtása során. A FŐTÁV a szükséges források körülbelül egynegyedét lenne képes saját maga előteremteni, míg a fennmaradó részt banki hitelekből fedeznék. A finanszírozással kapcsolatban egyébként az EBRD is érdeklődik, amely akár a hiányzó rész felét is folyósítaná a távő-körgyűrű megépítéséhez.

Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy a hat részből álló terv melyik szakaszával kezdene a FŐTÁV, de jelenleg az észak-budai és észak-pesti körzetek összekötése látszik a legvalószínűbbnek, azonban lehetséges az is, hogy Csepelen kezdődnek majd meg a munkálatok.

Amennyiben a Főváros jóváhagyja a FŐTÁV terveit és 2015-re elkészül a körgyűrű, akkor lehetséges egy hetedik szakasz kivitelezése is, amelyben észak- és dél-pestet kötnék össze egymással a pesti rakpart vonalában, új piacok (fővárosi kerületek) megcélzása érdekében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén a bécsi távhőszolgáltató példáját követve a jövőben a FŐTÁV is szeretne távhűtési szolgáltatást kínálni fogyasztói számára, ezzel optimalizálva a rendszer nyári működését. A technológia magas költsége miatt csak nagyobb fogyasztók számára lehet gazdaságos a távhűtés (kórházak, üzletközpontok) alkalmazása, ez esetben lokális abszorpciós elven működő hűtőközpontokat alakítanának ki a fogyasztóknál, amelyhez meleg vízzel szolgáltatnák az energiát a működéshez.

A FŐTÁV további tervei között szerepel egy 20 MW kapacitású biomassza-fűtőmű létrehozása is, valamint szívesen vennék, ha Bécshez hasonlóan Budapesten is több termikus szemétmegsemmisítő állhatna működésbe, ezzel növelve a távhőszolgáltatás környezetbarát jellegét. Bécsben egyébként négy ilyen hulladékégető működik, amelyek többek között a városban keletkező szennyvíziszapot is kezelik. Ausztriában 2009-től már kizárólag ilyen égetőkben lehet feldolgozni a kommunális (nem szelektíven gyűjtött) hulladékot és Bécsnek ilyen téren többletkapacitása van.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?