34 °C Budapest

Mi lesz a távfűtéssel?

2009. november 19. 09:50

Mind filozófiájában, mind üzleti modelljében a bécsi távfűtési rendszer szolgálhat példakánt a budapesti távfűtés számára, mondta Kovács Lajos a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója. E példából kiindulva a budapesti rendszert tekintve az elsődleges cél egy körgyűrű kialakítása, amellyel összekötnék a jelenleg egymástól elszigetelten működő távfűtési körzeteket, ugyanis hosszú távon kizárólag ez biztosíthatja a távfűtés versenyképességnek megtarthatóságát. E mellett szintén a bécsi tapasztalatokból kiindulva távhűtés bevezetését is tervezi a FŐTÁV, valamint lehetséges egy biomassza alapú fűtőmű megépítése is.

Kovács Lajos a bécsi példára hivatkozva hangsúlyozta egy távfűtőgyűrű megépítésének fontosságát, amely biztonságosabb és hatékonyabb üzemeltetést tenne lehetővé. Hosszú távon ugyancsak ez szolgáltathatja a versenyképes árakat, hisz egy egységes budapesti ellátási piac létrejöttével már mód nyílna a hőerőművek versenyeztetésére, ami az energiahatékonysági beruházások hatására csökkenő hőigények miatt, a jelenlegi kínálati piac mellett a hőárak csökkenéséhez vezethet - mondta a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója a Spittelau szemétégetőbe szervezett sajtóúton.

A jelenlegi hét ellátási szigetet (egymástól külön üzemelő hőellátási körzetet) egy stratégiai tervben, de hat különálló projektben kívánja végrehajtani a FŐTÁV, amennyiben a fővárosi közgyűlés decemberben rábólint a stratégiára. A beruházás értéke 30 milliárd forintra tehető, amely a tervek szerint 2015-ig valósulna meg. Kovács Lajos hangsúlyozta, hogy minden egyes összekötő projektet úgy terveztek meg, hogy azok már önmaguk is olyan rendszerszintű hatékonyságnövekedést eredményezzenek (ezzel költségcsökkentést), amelyek fedezik a beruházás kiadásait, vagyis nem kell számítani a fogyasztói költségek növekedésére a stratégia terv végrehajtása során. A FŐTÁV a szükséges források körülbelül egynegyedét lenne képes saját maga előteremteni, míg a fennmaradó részt banki hitelekből fedeznék. A finanszírozással kapcsolatban egyébként az EBRD is érdeklődik, amely akár a hiányzó rész felét is folyósítaná a távő-körgyűrű megépítéséhez.

Azt pontosan még nem lehet tudni, hogy a hat részből álló terv melyik szakaszával kezdene a FŐTÁV, de jelenleg az észak-budai és észak-pesti körzetek összekötése látszik a legvalószínűbbnek, azonban lehetséges az is, hogy Csepelen kezdődnek majd meg a munkálatok.

Amennyiben a Főváros jóváhagyja a FŐTÁV terveit és 2015-re elkészül a körgyűrű, akkor lehetséges egy hetedik szakasz kivitelezése is, amelyben észak- és dél-pestet kötnék össze egymással a pesti rakpart vonalában, új piacok (fővárosi kerületek) megcélzása érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szintén a bécsi távhőszolgáltató példáját követve a jövőben a FŐTÁV is szeretne távhűtési szolgáltatást kínálni fogyasztói számára, ezzel optimalizálva a rendszer nyári működését. A technológia magas költsége miatt csak nagyobb fogyasztók számára lehet gazdaságos a távhűtés (kórházak, üzletközpontok) alkalmazása, ez esetben lokális abszorpciós elven működő hűtőközpontokat alakítanának ki a fogyasztóknál, amelyhez meleg vízzel szolgáltatnák az energiát a működéshez.

A FŐTÁV további tervei között szerepel egy 20 MW kapacitású biomassza-fűtőmű létrehozása is, valamint szívesen vennék, ha Bécshez hasonlóan Budapesten is több termikus szemétmegsemmisítő állhatna működésbe, ezzel növelve a távhőszolgáltatás környezetbarát jellegét. Bécsben egyébként négy ilyen hulladékégető működik, amelyek többek között a városban keletkező szennyvíziszapot is kezelik. Ausztriában 2009-től már kizárólag ilyen égetőkben lehet feldolgozni a kommunális (nem szelektíven gyűjtött) hulladékot és Bécsnek ilyen téren többletkapacitása van.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem