5 °C Budapest

Lefelé építkezünk: jönnek a hobbit-lakok?

2009. október 12. 15:32

Nagy-Britanniában már megkapta az engedélyt az első, teljesen föld alatt épülő, két szintes ház. Londonban különösen nagy az érdeklődés pince irányába történő lakásbővítés iránt.

A föld alatti otthont egy 19 századi kastély udvarában építik meg, Cheshire-ben, amely a multimilliomos focisták kedvenc lakhelye. Egyedül a bejárat lesz a föld felett, egyébként csak bokrok lesznek majd láthatók kívülről - írja a Times Online.

A lakás két szintes lesz, több mint 350 négyzetméternyi alapterülettel, természetes fényt is beengednek majd fentről, valamint speciális ventilátorokkal friss levegő is lesz lent.

A fenti szinten található majd a nappali, egy óriási hálószobával, valamint egy csúszdával, ami az alatta található medencébe vezet, közvetlenül a konditerem, és a jacuzzi mellé.

Az építkezést 18 hónapon belül mindenképp elkezdik, még akkor is, ha addig nem jelentkezik vevő az ingatlan iránt.

A föld alatti lakások iránt egyébként úgy tűnik, van igény, London egyik kerületében például öt év alatt megnégyszereződött a kérelmek száma a pincék lefelé történő kibővítése iránt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hobbit-lakás ötlete egyébként attól a Chris Oakes-tól származik, aki több Manchester United játékosnak épített már otthont. Azért döntött a lefelé építkezés mellett, mert a viktoriánus kastély, illetve az ahhoz kapcsolódó telek műemlékvédelem alatt áll, így erősen meg lett volna kötve a keze, ha a felszínre tervezett volna lakóépületet.

A lakás egyébként környezetbarát technológiákra épül majd, a talajból kinyert hő gondoskodik a fűtésről, de napkollektorokat is telepítenek majd, és persze az esővíz újrahasznosításáról sem feledkeznek meg. Oakes szerint ezáltal maximum havi 200 fontnyi rezsivel (57 ezer forint) kell majd számolni.

A londoniak közül szintén egyre többen költöznek a föld alá: Kensingtonban és Chelseaben tavaly 212 kérvényt nyújtottak be, hogy a pince szintet lefelé kibővítsék, szemben a 2003-ban benyújtott 63 igényléssel.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm