4 °C Budapest

Kifogásolják a vagyonadó törvényt

Pénzcentrum
2009. augusztus 26. 09:02

Az ombudsman szerint az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény több eleme felveti az alkotmányellenesség gyanúját. Az országgyűlési biztos többek között azt kifogásolja, hogy a jogszabály semmilyen fogódzót nem ad a feleknek egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének meghatározásához - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a törvény szerint késedelmi pótlékot róhat ki az állam, ha a bevallásban az adózó a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 %-ot meghaladó eltéréssel adná meg. Szabó Máté szerint a rendszer különösen a nagycsaládosokat érinti hátrányosan. A kisebb létszámú, szűkösebb alapterületű, ezáltal alacsonyabb értékű ingatlanok tulajdonosait mentesítik az adó alól, miközben az indokolhatóan nagyobb alapterületen élő nagycsaládosok lakásait adókötelessé teszi.

Aggasztó lehet az is, hogy sok lakásvásárló kölcsönből finanszírozta az adásvételt és a szerződés megkötésekor a törlesztőrészletek mellett még nem számított ilyen többletkiadásra.

A Magyar Ingatlanszövetség főtitkára a lapnak elmondta, hogy valóban problémát jelent az ingatlan forgalmi értékének a meghatározása, egyrészt ehhez nincsenek hivatalos adatbázisok, sem pedig nyilvántartás, másrészt az adóalany nem kötelezhető szakértők felkérésére, amiért fizetni kell, továbbá nem szabályozták a jogorvoslatok lehetőségét abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonosa nem ért egyet az adóhatóság megállapításaival.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16