Kifogásolják a vagyonadó törvényt

Pénzcentrum
2009. augusztus 26. 09:02

Az ombudsman szerint az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény több eleme felveti az alkotmányellenesség gyanúját. Az országgyűlési biztos többek között azt kifogásolja, hogy a jogszabály semmilyen fogódzót nem ad a feleknek egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének meghatározásához - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a törvény szerint késedelmi pótlékot róhat ki az állam, ha a bevallásban az adózó a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 %-ot meghaladó eltéréssel adná meg. Szabó Máté szerint a rendszer különösen a nagycsaládosokat érinti hátrányosan. A kisebb létszámú, szűkösebb alapterületű, ezáltal alacsonyabb értékű ingatlanok tulajdonosait mentesítik az adó alól, miközben az indokolhatóan nagyobb alapterületen élő nagycsaládosok lakásait adókötelessé teszi.

Aggasztó lehet az is, hogy sok lakásvásárló kölcsönből finanszírozta az adásvételt és a szerződés megkötésekor a törlesztőrészletek mellett még nem számított ilyen többletkiadásra.

A Magyar Ingatlanszövetség főtitkára a lapnak elmondta, hogy valóban problémát jelent az ingatlan forgalmi értékének a meghatározása, egyrészt ehhez nincsenek hivatalos adatbázisok, sem pedig nyilvántartás, másrészt az adóalany nem kötelezhető szakértők felkérésére, amiért fizetni kell, továbbá nem szabályozták a jogorvoslatok lehetőségét abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonosa nem ért egyet az adóhatóság megállapításaival.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem