20 °C Budapest

Vámosi-Nagy: "Az APEH nem tudja a vagyonadóval kapcsolatos feladatokat ellátni"

2009. július 6. 09:17

Óriási vitákra számít az ingatlanadó kapcsán Vámosi Nagy-Szabolcs, volt APEH elnökhelyettes, jelenleg az Ernst & Young adóigazgatója. A szakértő szerint, amennyiben már az első körben tömegesen fordulnak elő vitatott esetek, akkor megbukhat a vagyonadó. Ha nem erősítik meg az APEH állományát, az alkalmazottak csak más feladatok rovására tudják elvégezni a vagyonadóval kapcsolatos teendőket.

"Mivel egy ingatlannak annyi forgalmi értéke van, ahányan értékelik, ezért óriási vitákra lehet számítani a tisztán forgalmi érték alapú adó meghatározások során. Az adózóknak a jogszabály szerint a következő szja-bevallással, jövő május 20-ig kell a bevallást megtenni.


Vámosi-Nagy Szabolcs (Forrás: Magyar Hírlap)

Bár az érték tekintetében 10 %-os eltérés megengedett, amennyiben az adóhatóság munkatársai ellenőrzést indítanak és az adott ingatlan nem 25 milliót, hanem 40 milliót ér, akkor az adóhiányon túl az adóhiány 50 %-ának megfelelő (plusz a késedelmi kamat) bírságot is kell fizetni.

Az adóhatóság apparátusa a jelenlegi feladatok ellátására alkalmas, eddig nem volt arra utaló jel, hogy az új adónem miatt megerősítették volna a szervezetet. Amennyiben nem lesz létszámbővítés, akkor valószínűleg csak a meglévő teendők rovására tudják elvégezni a vagyonadóval kapcsolatos feladatokat.

Ha már az első évben sok lesz a vitatott eset, akkor az ügyek eláraszthatják a bíróságokat és a vagyonadó könnyen megbukhat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az emberek többsége becsületes és szeret nyugodtan aludni, ezért nem kell az ingatlanok tömeges alulértékelésére számítani. Apparátus hiányában az ellenőrzések száma is alacsony lehet a kezdeti időszakban" - vélekedett Vámosi-Nagy Szabolcs.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?