19 °C Budapest

Óriási károkat okozhatnak a dugók

2009. augusztus 25. 14:15

A Margit híd lezárásával ismét olyan helyzet állt elő, amely ideiglenesen ugyan, de átrajzolhatja a budapesti lakáspiac kereslet-kínálati térképét. Mindez elsősorban a bérlakások piacára igaz.

A beruházó cég kb. 10-15 százalékos áremelkedést jósol azokra a területekre, ahova a dugók, útlezárások miatt csak jóval nehezebben lehet majd eljutni. Szili Balázs, a Forrest Hill lakópark projektigazgatója szerint az áremelkedés elsősorban az egyetemi és az irodaházak övezeteire koncentrálódik majd, de a pangó új lakások piacán is lehet érzékelhető változás. Több vevő nem lesz, ám a lakást keresők fókuszpontjai arrébb tolódhatnak.

A dugóknak köszönhetően a presztízs szempontok helyett például előtérbe kerülhet az, hogy a munkahelyhez közel van e a lakás. Így például azok, akik eddig a jobb presztízsű belső kerületekben kerestek lakást, azok most a külső kerületek kínálatát is megnézik - tette hozzá Bóta Renáta a Reviczky lakópark kommunikációs tanácsadója. A lakóparkok fejlesztői előrejelzéseiket arra alapozzák, hogy már tavaly, a tavaszi sztrájkhullám idején is komoly dugók keletkeztek a fővárosban. Ebben a rövid időben érzékelhető volt, hogy az ingatlanok kereslete is megváltozik. A fejlesztők szerint a Margit-híd lezárása jóval hosszabb ideig pozícionálja át a keresleti viszonyokat az ingatlanpiacon.

A magyar ingatlanpiaci szereplők feltételezéseit igazolják azok a brüsszeli kutatások is, amelyek szerint a közlekedési dugók miatt elszenvedett veszteség évente a 120 milliárd eurót is elérheti. Az Európai Bizottság idén nyár elején kiadott elemzése rámutat arra is, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítőképessége a dugók miatt egy százalékkal csökkenhet. A közlekedéspolitikai munkadokumentum kiemeli, hogy dugóhelyzet gyors javulására nincsen sok esély. Más nemzetközi tanulmányok pedig arra mutatnak rá, hogy a dugók miatt egyre több főváros mellől, a nagy ipari parkok kisebb, de jó közlekedésű városok mellé költöznek. Ilyen trendek mutatkoznak meg Lengyelországban és Csehországban, amely hatás hosszabb távon Magyarországon érzékelhető lesz.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55