7 °C Budapest

Budapesti albérletek: felpörgetik a piacot az egyetemisták

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 08:47

Megmozdult a lakásbérleti piac: a diákok albérletkeresésével a fővárosban és az egyetemi városokban egyaránt pezsgés tapasztalható. A kínálat bővülésével a bérleti díjakból akár 30 százalékot is engednek a tulajdonosok.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője a Napi Gazdaságnak elmondta: a fővárosban a pesti oldalon a legkeresettebb az V., VI., VII., XIII. és XIV. kerület. Ennek magyarázata egyrészt a presztízsükben, másrészt központi, illetve központhoz közeli elhelyezkedésükben keresendő.

A külföldi bérlők szinte kizárólag csak az V. és VI. kerületekben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta, ha megfelel az igényeiknek.

Még a frekventált kerületekben is találhatók havi 40-50 ezerért kivehető lakóingatlanok, így a bérleményt keresők széles skálán válogathatnak. Az egyedül élők többsége a havi 50-65 ezer forint közötti, a párok vagy a családok 75-100 ezer forint közötti kategóriában keresnek kiadó lakást. A keresők alkupozícióban vannak, így a meghirdetett bérleti díjból 5-10 százalékot engednek a tulajdonosok.

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa szerint Budán is bő a kínálat, a megkötött ügyletek száma azonban csökkent. Sok a kiadó ház, lakás a III. és XI. kerületben éppúgy, mint Pesthidegkúton, így a tulajdonosok akár 30 százalékot is engednek a havi bérleti díjból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fiatal párok és az egyetemisták havi 60-100 ezer forintnál többet nem szánnak erre a célra, így számukra ezért előnyös terep a VIII., a IX. és a XIII. kerület (Futó, Angyal stb. utcai) új, és használt, de felújított, jól megközelíthető lakása.

Olcsóbbnak számít a diákoknak kínált, 35-40, illetve 60 négyzetméteres kategória a Nagyvárad tértől a Móricz Zsigmond körtérig, ebben a körben a havi bérleti díj 1000-1200 forint között szóródik négyzetméterenként, amire rájön még a rezsiköltség és az 1-2 havi kaució.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem