16 °C Budapest

Budapesti albérletek: felpörgetik a piacot az egyetemisták

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 08:47

Megmozdult a lakásbérleti piac: a diákok albérletkeresésével a fővárosban és az egyetemi városokban egyaránt pezsgés tapasztalható. A kínálat bővülésével a bérleti díjakból akár 30 százalékot is engednek a tulajdonosok.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője a Napi Gazdaságnak elmondta: a fővárosban a pesti oldalon a legkeresettebb az V., VI., VII., XIII. és XIV. kerület. Ennek magyarázata egyrészt a presztízsükben, másrészt központi, illetve központhoz közeli elhelyezkedésükben keresendő.

A külföldi bérlők szinte kizárólag csak az V. és VI. kerületekben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta, ha megfelel az igényeiknek.

Még a frekventált kerületekben is találhatók havi 40-50 ezerért kivehető lakóingatlanok, így a bérleményt keresők széles skálán válogathatnak. Az egyedül élők többsége a havi 50-65 ezer forint közötti, a párok vagy a családok 75-100 ezer forint közötti kategóriában keresnek kiadó lakást. A keresők alkupozícióban vannak, így a meghirdetett bérleti díjból 5-10 százalékot engednek a tulajdonosok.

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa szerint Budán is bő a kínálat, a megkötött ügyletek száma azonban csökkent. Sok a kiadó ház, lakás a III. és XI. kerületben éppúgy, mint Pesthidegkúton, így a tulajdonosok akár 30 százalékot is engednek a havi bérleti díjból.

A fiatal párok és az egyetemisták havi 60-100 ezer forintnál többet nem szánnak erre a célra, így számukra ezért előnyös terep a VIII., a IX. és a XIII. kerület (Futó, Angyal stb. utcai) új, és használt, de felújított, jól megközelíthető lakása.

Olcsóbbnak számít a diákoknak kínált, 35-40, illetve 60 négyzetméteres kategória a Nagyvárad tértől a Móricz Zsigmond körtérig, ebben a körben a havi bérleti díj 1000-1200 forint között szóródik négyzetméterenként, amire rájön még a rezsiköltség és az 1-2 havi kaució.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?