1 °C Budapest

Budapesti albérletek: felpörgetik a piacot az egyetemisták

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 08:47

Megmozdult a lakásbérleti piac: a diákok albérletkeresésével a fővárosban és az egyetemi városokban egyaránt pezsgés tapasztalható. A kínálat bővülésével a bérleti díjakból akár 30 százalékot is engednek a tulajdonosok.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője a Napi Gazdaságnak elmondta: a fővárosban a pesti oldalon a legkeresettebb az V., VI., VII., XIII. és XIV. kerület. Ennek magyarázata egyrészt a presztízsükben, másrészt központi, illetve központhoz közeli elhelyezkedésükben keresendő.

A külföldi bérlők szinte kizárólag csak az V. és VI. kerületekben keresgélnek, s akár 400-500 eurót vagy ennél többet is hajlandóak fizetni havonta, ha megfelel az igényeiknek.

Még a frekventált kerületekben is találhatók havi 40-50 ezerért kivehető lakóingatlanok, így a bérleményt keresők széles skálán válogathatnak. Az egyedül élők többsége a havi 50-65 ezer forint közötti, a párok vagy a családok 75-100 ezer forint közötti kategóriában keresnek kiadó lakást. A keresők alkupozícióban vannak, így a meghirdetett bérleti díjból 5-10 százalékot engednek a tulajdonosok.

Kala Imréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa szerint Budán is bő a kínálat, a megkötött ügyletek száma azonban csökkent. Sok a kiadó ház, lakás a III. és XI. kerületben éppúgy, mint Pesthidegkúton, így a tulajdonosok akár 30 százalékot is engednek a havi bérleti díjból.

A fiatal párok és az egyetemisták havi 60-100 ezer forintnál többet nem szánnak erre a célra, így számukra ezért előnyös terep a VIII., a IX. és a XIII. kerület (Futó, Angyal stb. utcai) új, és használt, de felújított, jól megközelíthető lakása.

Olcsóbbnak számít a diákoknak kínált, 35-40, illetve 60 négyzetméteres kategória a Nagyvárad tértől a Móricz Zsigmond körtérig, ebben a körben a havi bérleti díj 1000-1200 forint között szóródik négyzetméterenként, amire rájön még a rezsiköltség és az 1-2 havi kaució.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?