13 °C Budapest

Ingatlan árverések: városi legenda a filléres lakás!

Pénzcentrum
2009. május 14. 09:02

Hazánkban összesen mintegy öt-hat cég foglalkozik a bankok által lefoglalt ingatlanok árverezésével, arról azonban nincsenek statisztikák, hogy mekkora lehet az árverések útján piacra kerülő ingatlanállomány. Becslések szerint több száz lakásról lehet szó.

Az árverési piac szereplői meglehetősen szűkszavúak a piaci trendeket illetően. Az Első Magyar Ingatlanbróker Kft. árverési igazgatója elmondta, hogy 7-8 pénzintézettel állnak szerződéses kapcsolatban, vagyis átlagosan 200 ingatlan forog a rendszerükben 90 napon keresztül.

Ennyi idő alatt kell lebonyolítaniuk az árveréseket lebonyolítaniuk, de közben a bank is visszaveheti az ingatlant, illetve az adós is kiválthatja a hitelt, vagy maga adja el ingatlanát - utóbbi Budapesten fordul elő inkább.

Fillérekért lakáshoz jutni azonban ezzel a módszerrel nem lehet, a realitás az, hogy a piaci ár 70-80 százalékáért kelnek el a lakások, és a vevőnek azzal is számolnia kell, hogy birtoka venni csak a bírósági kilakoltatás akár 2 hónapos procedúrája után tudja csak.

Másféltől 150 milliós lakásokig mindenféle ingatlannal lehet árveréseken találkozni, a legtöbb azonban a 5-15 millió forintos kategóriába tartozik.

Az Árverőház Kft. ügyvezetője szerint idén mindössze néhány száz, legfeljebb ezer ingatlan juthat el idén az árverésig, igaz ebbe nem tartozik bele a faktorcégeknek átadott állomány.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29