25 °C Budapest

Ingatlan árverések: városi legenda a filléres lakás!

Pénzcentrum
2009. május 14. 09:02

Hazánkban összesen mintegy öt-hat cég foglalkozik a bankok által lefoglalt ingatlanok árverezésével, arról azonban nincsenek statisztikák, hogy mekkora lehet az árverések útján piacra kerülő ingatlanállomány. Becslések szerint több száz lakásról lehet szó.

Az árverési piac szereplői meglehetősen szűkszavúak a piaci trendeket illetően. Az Első Magyar Ingatlanbróker Kft. árverési igazgatója elmondta, hogy 7-8 pénzintézettel állnak szerződéses kapcsolatban, vagyis átlagosan 200 ingatlan forog a rendszerükben 90 napon keresztül.

Ennyi idő alatt kell lebonyolítaniuk az árveréseket lebonyolítaniuk, de közben a bank is visszaveheti az ingatlant, illetve az adós is kiválthatja a hitelt, vagy maga adja el ingatlanát - utóbbi Budapesten fordul elő inkább.

Fillérekért lakáshoz jutni azonban ezzel a módszerrel nem lehet, a realitás az, hogy a piaci ár 70-80 százalékáért kelnek el a lakások, és a vevőnek azzal is számolnia kell, hogy birtoka venni csak a bírósági kilakoltatás akár 2 hónapos procedúrája után tudja csak.

Másféltől 150 milliós lakásokig mindenféle ingatlannal lehet árveréseken találkozni, a legtöbb azonban a 5-15 millió forintos kategóriába tartozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Árverőház Kft. ügyvezetője szerint idén mindössze néhány száz, legfeljebb ezer ingatlan juthat el idén az árverésig, igaz ebbe nem tartozik bele a faktorcégeknek átadott állomány.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem