Ingatlan árverések: városi legenda a filléres lakás!

Pénzcentrum
2009. május 14. 09:02

Hazánkban összesen mintegy öt-hat cég foglalkozik a bankok által lefoglalt ingatlanok árverezésével, arról azonban nincsenek statisztikák, hogy mekkora lehet az árverések útján piacra kerülő ingatlanállomány. Becslések szerint több száz lakásról lehet szó.

Az árverési piac szereplői meglehetősen szűkszavúak a piaci trendeket illetően. Az Első Magyar Ingatlanbróker Kft. árverési igazgatója elmondta, hogy 7-8 pénzintézettel állnak szerződéses kapcsolatban, vagyis átlagosan 200 ingatlan forog a rendszerükben 90 napon keresztül.

Ennyi idő alatt kell lebonyolítaniuk az árveréseket lebonyolítaniuk, de közben a bank is visszaveheti az ingatlant, illetve az adós is kiválthatja a hitelt, vagy maga adja el ingatlanát - utóbbi Budapesten fordul elő inkább.

Fillérekért lakáshoz jutni azonban ezzel a módszerrel nem lehet, a realitás az, hogy a piaci ár 70-80 százalékáért kelnek el a lakások, és a vevőnek azzal is számolnia kell, hogy birtoka venni csak a bírósági kilakoltatás akár 2 hónapos procedúrája után tudja csak.

Másféltől 150 milliós lakásokig mindenféle ingatlannal lehet árveréseken találkozni, a legtöbb azonban a 5-15 millió forintos kategóriába tartozik.

Az Árverőház Kft. ügyvezetője szerint idén mindössze néhány száz, legfeljebb ezer ingatlan juthat el idén az árverésig, igaz ebbe nem tartozik bele a faktorcégeknek átadott állomány.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?