Az évszázad árengedménye: 7 milliárdot alkudott a vevő!

Pénzcentrum
2009. május 13. 14:02

Élete üzletét csípte meg a Heather Mills korábbi vőlegényeként is ismert milliárdos bankár, Raffaele Mincione, aki egy eredetileg 40 millió angol fontért (12,8 milliárd forintért)  a piacra dobott londoni luxusingatlan tulajdonjogát óriási árengedményt követően "mindössze" 18 millió fontért (5,76 milliárd forintért) szerezte meg.

A történet másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az eladó végzett a felújítási munkálatokkal. A pénzügyi válság előtti hónapokban jártunk, az brit ingatlanpiac sokad virágzását élte. A vételár is ennek megfelelően került meghatározásra, az első hirdetésekben 40 millió fontos (12,8 milliárd forintos) irányár szerepelt.

Kezdetben érkeztek 33-34 millió fontos (10,5-10,8 milliárd forintos) árajánlatok, de azokat a fejlesztő gondolkodás nélkül elutasította. A helyzet azonban teljesen megváltozott, amikor a Lehman Brothers összeomlott. A stabilnak hitt angol ingatlanpiac megingott, az árak csökkenni kezdtek.

Az eladó egy darabig még kitartott az eredeti ár mellett, de a piac zuhanásának hatására kénytelen volt engedni az árból. Ekkorra már a 30 milliós (9,6 milliárd forintos) ajánlatok is elfogytak, az eladási stratégia megbukott. Közben kiderült, ami a korábbi hirdetésekből kimaradt, hogy az ingatlan belső kialakítása rideg és nem igazán vonzó a vásárlók számára, ami tovább nehezítette az értékesítést.

A milliárdos vevővel végül 18 millió fontos (5,76 milliárd forintos) vételárban sikerült megállapodni, amit a szerencse fiának tartott vásárló érdekesen kommentált: "Az esetet nem nevezném a klasszikus értelemben vett alkalmi vételnek, mivel rendkívül bizonytalan környezetben történt az adásvétel." Így "örül" valaki 22 millió fontnak (7 milliárd forintnak).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?