10 °C Budapest

Az évszázad árengedménye: 7 milliárdot alkudott a vevő!

Pénzcentrum
2009. május 13. 14:02

Élete üzletét csípte meg a Heather Mills korábbi vőlegényeként is ismert milliárdos bankár, Raffaele Mincione, aki egy eredetileg 40 millió angol fontért (12,8 milliárd forintért)  a piacra dobott londoni luxusingatlan tulajdonjogát óriási árengedményt követően "mindössze" 18 millió fontért (5,76 milliárd forintért) szerezte meg.

A történet másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor az eladó végzett a felújítási munkálatokkal. A pénzügyi válság előtti hónapokban jártunk, az brit ingatlanpiac sokad virágzását élte. A vételár is ennek megfelelően került meghatározásra, az első hirdetésekben 40 millió fontos (12,8 milliárd forintos) irányár szerepelt.

Kezdetben érkeztek 33-34 millió fontos (10,5-10,8 milliárd forintos) árajánlatok, de azokat a fejlesztő gondolkodás nélkül elutasította. A helyzet azonban teljesen megváltozott, amikor a Lehman Brothers összeomlott. A stabilnak hitt angol ingatlanpiac megingott, az árak csökkenni kezdtek.

Az eladó egy darabig még kitartott az eredeti ár mellett, de a piac zuhanásának hatására kénytelen volt engedni az árból. Ekkorra már a 30 milliós (9,6 milliárd forintos) ajánlatok is elfogytak, az eladási stratégia megbukott. Közben kiderült, ami a korábbi hirdetésekből kimaradt, hogy az ingatlan belső kialakítása rideg és nem igazán vonzó a vásárlók számára, ami tovább nehezítette az értékesítést.

A milliárdos vevővel végül 18 millió fontos (5,76 milliárd forintos) vételárban sikerült megállapodni, amit a szerencse fiának tartott vásárló érdekesen kommentált: "Az esetet nem nevezném a klasszikus értelemben vett alkalmi vételnek, mivel rendkívül bizonytalan környezetben történt az adásvétel." Így "örül" valaki 22 millió fontnak (7 milliárd forintnak).

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem