Azt hitték ingyen hirdetnek: több tízezres számla az ellenbizonyíték!

Pénzcentrum
2009. március 20. 10:00

Nemrégiben több tízezer forintról szóló számlát, majd fizetési felszólítást kapott kézhez az ingatlandepót - az utóbbi napokig - üzemeltető All Finance Management Kft. több ügyfele. Mindez azért érte meglepetésszerűen az eladóként regisztrált felhasználókat, akkor még azt hitték, hogy ingyenes szolgáltatásról van szó.

A cég korábban úgy hirdette magát a Google-n, mint ingyenes hirdetési felületet, pontosabban a szlogen úgy szólt: "hirdessen ön is ingyen 30 napig". Valójában erre a kedvezményre csak egy Sciennet nevű, multilevel marketing módon építkező törzsvásárlói csoport tagjai voltak jogosultak, a magánhirdetők nem. Sőt, utóbbiakat napi egyszázalékos késedelmi kamat is terhelte az elmulasztott díjak miatt.

Erről azonban a honlapon csak hosszas kutakodás után lehetett tudomást szerezni, ehhez el kellett volna navigálniuk egy "Regisztrációs szabályzatig", illetve az Általános Szolgáltatási Feltételek (ÁSZF) szövegig, és csak onnan vált megismerhetővé a díjtáblázat.

A regisztráció után ugyan kaptak e-mailben visszaigazolást a felhasználók, azonban ezek feladójaként nem az ingatlandepo.com, hanem az All Finance Management Kft szerepelt, amit sokan spam levélnek minősítve, ki is töröltek. Ezek után pár hónappal jött csak a számla a díjtartozásról, és az arra felszámított késedelmi kamatról, ami így már több tízezer forintra rúgott.

Az All Finance Management Kft.-vel szemben még tavaly közérdekű keresetet nyújtott be a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, de az ügyben még nem született jogerős döntés. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig tavaly októberben egyértelmű nemet mondott a céggel szemben benyújtott panaszokra, szerintük ugyanis az ÁSZF-ből minden egyértelműen kiderül, a számlázási gyakorlat pedig nem versenyjogi kérdés, és a napi késedelmi kamat sem ütközik a Ptk.-ba.

A történet pikantériáját növeli, hogy miután a Népszabadság felkereste a céget cikkével kapcsolatban, megváltozott annak honlapja: ismét harminc napig ingyenesen hirdethetnek magánszemélyek, s a honlapot már nem az All Finance, hanem az Expent Business Club Kft. üzemelteti. A regisztrációs szabályok változását persze továbbra is a felhasználóknak kell követniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?