21 °C Budapest

Zsugorodhatnak a lakásigények: kisebbeket keresünk majd

Pénzcentrum
2008. december 17. 09:40

Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, miszerint főként az egymással versengő bankok kedvező hitelkondíciói hatására, és az építési minőség általános javulásával párhuzamosan nőttek a lakásméret-igények. A hitelszigorításokkal nőhet a kisebb lakások iránti kereslet a következő évben.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztő részletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az Otthon Centrum, Magyarország legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatának szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.
"Várakozásunk szerint januártól érezhető lesz a kisebb és olcsóbb lakások iránti keresleti eltolódás, bár az elmúlt időszakban még a kivárás a jellemző, hiszen az év végén még meglepő módon működik a szokásos decemberi mechanizmus, miszerint több nagy értékű eladás is ekkor zárul." - mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül, a példa kedvéért 10 millió Ft-os, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer Ft-os törlesztőrészletű hitellel kalkulálva), addig most eltántoríthatják a legkedvezőbb euró alapú hitelek havi 110 ezer Ft körüli részletei, és inkább pár millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakást vesznek. Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót - ez általában a lakás árának 10%-a - vagy új lakás vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba és általában párszázezer forint.

A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt az Otthon Centrum szerint reális annak a lehetősége, hogy jövőre az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, illetve a lakások szobaszám szerinti összetételét már a változó vevői igényekre szabják. Csökkenhet például a hálószobák mérete (bár hivatalosan most már csak legfeljebb 8 négyzetméterig), vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében. "Új projektek esetében várható, hogy ha valóban látványos lesz a kis lakások iránti igény növekedése, akkor a lehetőségekhez képest ennek megfelelően módosítanak a beruházók a lakásmixen. A lakás-alaprajzok változtatása természetesen csak az építkezés korai időszakában lehetséges, de reméljük, hogy ez nem fog a lakások minőségének rovására történni." - hangsúlyozta Kühne Kata.

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy alacsonyabb összegekért mit lehet ma kapni a piacon. Tipikus, teoretikus árlimiteket célszerű vizsgálni, mint amilyen a 8, 10, 12 millió forint.
A 8 és 12 milliós értékhatár az ún. Fészekrakó kedvezmény esetében is mérföldkőnek számít.
A kedvezmény igénybevételekor - amely lehetővé teszi, hogy fiatal párok, gyermeküket egyedül nevelő személyek minimális önerővel, kiegészítő fedezet nélkül lakáshoz juthassanak, amennyiben teljesíteni tudják a magasabb hitelösszeg törlesztését - a hitelből finanszírozott ingatlan vételára vidéki használt ingatlanok estében nem haladhatja meg a 8 millió Ft-ot, míg budapesti és megyeszékhelyi használt és vidéki új építésű ingatlanok esetében a 12 millió Ft-ot.
Az árak természetesen nagyban függnek a lakás állapotától, valamint kisebb mértékben a szintszámtól és belső elrendezéstől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A főváros-vidék, sőt a Budapesten belüli árkülönbségek szembetűnők. A fővárosban, a legalacsonyabb vizsgált árszinten (8 millióért), a kevésbé kedvelt lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve jó minőségű, de nagyrészt földszinti tégla garzon, vagy akár másfél szobás, igaz rosszabb állapotú lakás kapható. Ugyanakkor megyeszékhelyeken a legelterjedtebb, családok számára is kényelmes 1+2*fél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű téglaépítésű lakás ára jön ki ennyiből. Igazán lakható méretű családi házat, ha a jó állapot is követelmény, viszont inkább csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron. "Az alacsony árkategóriás, kisebb méretű lakások piacán is széles választási lehetősége van a vevőknek, igaz egyértelmű, hogy 12 millió forintért már jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnünk, és szélesebb kínálatból választhatunk. Sőt, ezen az árszinten már akár Budapesten is találhatunk új építésű, kétszobás társasházi lakást." - tette hozzá Kühne Kata.

A vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet ugyanakkor a bérlakás-piac. Sokakat a kényszer, a szigorodó hitelfelvételi lehetőség terelhet majd albérletbe, míg az óvatosabb hitelképesek is inkább kivárnak a most kedvezőtlenül alakuló hitelek felvételével, és átmenetileg (vagy jó tapasztalatok esetén hosszabb időre) lakást bérelnek.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm