11 °C Budapest

Képek a világ legdrágább otthonairól: a merészek 20 %-ot is alkudnak!

Pénzcentrum
2008. november 18. 13:00

A Forbes magazin az ügynökségek és az ingatlanközvetítők nyilvános statisztikái alapján összeállította a piacon jelenleg elérhető legdrágább magánlakások listáját. Bár a listák élén található ingatlan vételára forintban kifejezve egy 11 számjegyű összegre rúg, az elmúlt három évben voltak már drágábban kínált otthonok is a listán.

A tíz legdrágább lakóingatlan listája némi átalakuláson ment át az elmúlt hónapokban. A korábban élen álló amerikai pénzember tulajdonában lévő 165 millió dolláros (34,6 milliárd forintos) kaliforniai kastély és a szaúdi herceg érdekeltségéhez tartozó 135 millió dolláros (28,3 milliárd forintos) aspeni téli vendégház nemrégiben lekerült a listáról, mert az eladók meggondolták magukat.

Fleur de Lys


Fleur de Lys (Forrás: Forbes magazin)

A Versailles-i stílusban épült Beverly Hills-i 12 szobás kastély ennek köszönhetően átvette a vezetést a maga 125 millió dolláros (26,2 milliárd forintos) értékével.

Ezzel az árral legutóbb 2005-ben lehetett a lista élén végezni, az akkor Donald Trump által ennyiért kínált Maison de L'Amitie szépséghibája, hogy a vevő 25 millió dolláros (5,2 milliárd forintis) alkut követően 100 millió dollárért (21 milliárd forintért) tett szert az ingatlanra.

A lista csak a nyilvánosan meghirdetett ingatlanokat tartalmazza, de a potenciális vevők szűk köre miatt számos nagy értékű ingatlan zárt értékesítés körében titokban tartott vételáron cserél gazdát. A megkérdezett francia ügynökségek szerint Párizsban több 100 millió dollár (21 milliárd forint) feletti kastélyt is kínálnak, de azok nem szerepelhetnek a listán, mert hotelként tartják őket nyilván.

A zárt eladásra jó példa a francia Riviérán 750 millió dollárért (157,5 milliárd forintért) értékesített luxuspalota, melyet annak idején II. Leopold belga király építtetett. A vevőről annyit sikerült kideríteni, hogy orosz származású, a szerződés egyéb részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Dunnellen Hall


Dunnellen Hall (Forrás: Forbes magazin)

Szintén 125 millió dollárért (26,2 milliárd forintért) kínálják a Connecticut államban, Greenwich-ben fekvő 40 hektáros birtokon található Dunnellen Hall.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kastély egy gondozott erdő közepén található, az épületet szépen ápolt gyep veszi körbe. A XIX. századi stílusban épült közel kétezer négyzetméter alapterületű, 14 szobás kastélyhoz saját úszómedence is tartozik.


Windlesham, Surrey (Forrás: Forbes magazin)

A harmadik helyezett brit kastély nagyobb, mint a Buckingham Palota. Aki az 58 hektáros birtokon található 103 szobás idilli kastély után érdeklődik, az készüljön fel a 110 millió dollárnak (23,1 milliárd forintnak) megfelelő irányárra.

Az épület belső a legmodernebb mai technológiával van felszerelve, a vevőnek saját 50 fő befogadására alkalmas vetítőszobája is lesz.

A listán jellemzően tengerentúli ingatlanok vannak, de 100 millió dolláros (21 milliárd forintos) vételárral feltűnt egy moszkvai luxusingatlan, valamint 88 millió dollárért (18,5 milliárd forintért) egy a francia Riviérán található kastély. A milliárdosok által kedvelt tengerparti szakaszon nem ritkák a több tízmillió dolláros vételárak, de az ügynökségek szerint a magas kereslet miatt az összeg sokszor csak másodlagos.

Az utóbbi egy év teljesítménye alapján a lista készítői szerint rövidesen bekerülhet egy Brazíliában található ingatlan is top 10-be. A helyi ingatlanügynökségek szerint a brazil gazdaság soha nem teljesített ilyen jól, mint napjainkban, egyre több a jelentős vagyonnal rendelkező brazil állampolgár.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?