22 °C Budapest

Válság előtti körkép az építőiparról

Pénzcentrum
2008. október 27. 09:13

A harmadik negyedévben még nem éreztette hatását az építőiparban a mostanra már Magyarországot is érintő globális pénzügyi válság. Az építőiparban az idei harmadik negyedévben megszűnt, felszámolt vagy végelszámolt cégek számának kis mértékű növekedése olyan jelenség, mely megegyezik a teljes gazdasági szektorban tapasztalható trenddel - derül ki az Opten Informatikai Kft. legfrissebb adataiból.

A globális pénzpiaci válságnak már nem csak a jeleit észleljük, egyértelmű hatásai Magyarországon is kezdenek kibontakozni. A 2008 harmadik negyedévi építőipari statisztikai adatok egyfajta összegzést adnak a válság hatásai előtti állapotról. A hatások nehezen jelezhetők előre, de az építőiparban - mint az egyik legnagyobb beruházási igényű ágazatban - komoly problémát jelenthet a cégeknek, ha nem vagy nehezebben jutnak hitelhez, vagy ha nem újítják meg hiteleiket - mondta Csorba Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója.

Míg tavaly a harmadik negyedévben összesen 64 585 vállalkozás működött az építőiparban, addig 2008 harmadik negyedévben ez a szám 66 638-ra módosult, ami 3 százalékos növekedést jelent, áll a társaság adatbázisában. A teljes gazdasági szektorban 4 százalékos növekedés volt tapasztalható ugyanekkor.

Meredeken emelkedett a végrehajtások száma az építőiparban is, a trend azonban nem tér el a gazdaság egészétől - mondta Csorba Hajnalka. Az építőiparban 2008 harmadik negyedévében 7789 vállalkozás ellen indult végrehajtás, ami 48 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest. A teljes gazdaságban ugyanekkor 49 százalékos emelkedés volt tapasztalható. A növekedés feltehetőleg nem a gazdaság állapotával, hanem az APEH növekvő aktivitásával van összefüggésben, hiszen a végrehajtások döntő többségét az adóhivatal kezdeményezi. A végelszámolások 8 százalékos (917 társaság), míg a felszámolások 10 százalékos (1972 társaság) növekedést mutatnak az építőiparban az idei harmadik negyedben az előző év hasonló időszakához képest. A teljes gazdaságban ugyanekkor 9 százalékkal nőtt a végelszámolások, 10 százalékkal a felszámolások mértéke.

Egyedül a törölt építőipari vállalkozások száma mutat a teljes gazdasággal különböző trendet: az idei harmadik negyedévben 3200 építőipari cég került törlésre, ez 5 százalékos növekedés a tavalyi harmadik negyedévhez képest - a teljes gazdasági szektorban ugyanekkor két százalékos csökkenés volt tapasztalható, derül ki az Opten országos cégstatisztikáiból.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?