29 °C Budapest

Gigaberuházásokkal sokkolják a világot!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 15:00

Már számos hír érkezett a kambodzsai fővárosból, hogy ott ahol korábban nyomornegyedek sorakoztak, most fejlesztési területeket találni. Az emberek és a munkagépek gőzerővel készülnek a világsajtó címlapjait betöltő gigaberuházások megvalósítására. A külföldi befektetők érdeklődése egyre fokozódik a csodálatos kulturális és turisztikai célpontokkal megáldott ázsiai ország iránt.

Összeállításunkban az öt legnagyobb volumenű beruházást mutatjuk be képekkel és a várható befejezési határidő ismertetésével.

Gold Tower 42

Az első kambodzsai felhőkarcoló építése már megkezdődött, a 42 emeletes épület kivitelezési munkálatai jelenleg is folynak. A nyár közepén indult beruházás, ha elkészül, akkor háromszor olyan magas lesz, mint a jelenlegi legmagasabb épület az országban.

A lakásokban teljesen felszerelt konyha, magas szintű biztonsági rendszer és gardróbszobák is kialakításra kerülnek. A fejlesztő honlapja szerint 60 % már elkelt, a 153-336 négyzetméter közötti lakások vételára alapterülettől függően 75-270 millió forint között változik.

International Finance Centre

A nemzetközi pénzügyi központ várhatóan 2012-re épülhet fel. A komplexum legmagasabb épülete 52 emeletes lesz és összesen 737 ezer négyzetméter hasznos alapterületet alakítanak ki. A beruházás központi épülete lesz az ország legmagasabb felhőkarcolója, amikor elkészül.

A környező épületek nemzetközi oktatási központnak, konferencia központnak, irodáknak valamint lakóingatlanoknak adnak majd otthont. A tereprendezés és az alapozási munkálatok már elkezdődtek, a több mint négy évig tartó kivitelezés összköltsége meghaladja az egymilliárd dollárt.

De Castle Royal Condominium

A 33 emeltes királyi kastélyra keresztelt épület megvalósítása során a legmodernebb építészeti technológiákat alkalmazzák, hogy a majdani lakóknak a lehető legmagasabb életszínvonalat tudják majd biztosítani a belvárosban. A munkálatokat idén áprilisban kezdték meg, az épület átadásának várható határideje 2011-re tehető.

A lakásokat olyan kényelmi felszerelésekkel látják majd el, mint a mosogatógép, mosógép, öntisztító wc, kamerával felszerelt kapucsengő, automatizált bejárati ajtó, internet csatlakozó, valamint egyéb biztonsági és a lakók kényelmét szolgáló berendezések.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Camko City (10 ütemben épülő új városrész)

A 119 hektáron elterülő Camko City a legnagyobb külföldi beruházás az országban. Az 10 ütemben elkészülő új városrész összköltségét még nehéz pontosan megbecsülni, de a fejlesztők szerint körülbelül 2 milliárd dollárra tehető.

Az első kapavágás három évvel ezelőtt történt, az utolsó ütem megvalósítására még legalább tíz évet kell várni. A területen főként lakóingatlanokat alakítanak ki, de lesznek kereskedelmi célú ingatlanok és közintézmények is az új övezetben.

A területen lesznek uszodák, lovardák, sportpályák, középiskolák és felsőoktatási intézmények, bevásárló központok, sétáló utcák, melyek min-mind a közösség összetartozásának érzését erősítik majd. A beruházó szerint óriási a kereslet a parkolóhelyek iránt, ha ilyen ütemben fogynak a gépkocsi beállók, akkor egy új parkolóház megvalósítása sem kizárt.

Grand Phnom Penh International City

A főváros másik új városrészének kialakításának gondolatát két évvel ezelőtt vezették fel. Az első olyan új lakóingatlan beruházás, ahol a 260 hektáros területen nem csak felhőkarcolók, hanem alacsonyabb épületeket is kialakítanak.

Az amerikai tervezésű a beruházásnak is része az egyéb kereskedelmi célú ingatlanok megvalósítása, de épül majd kórház, oktatási központ és golfpálya is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?