Ideje készülni a télre: jönnek majd a brutális fűtésszámlák!

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 05:40

Már az elmúlt télen is sokaknak gondot okozott a magas fűtésszámlák időben történő kiegyenlítése, idén a sorozatos gázáremelés következtében még borsosabb számlákra számíthatnak a fogyasztók. A gázár-támogatási rendszer bevezetésével sok család részesült kedvezményben, mások úgy vélik, hogy a leginkább rászoruló réteg ebből is kimarad, mivel még mindig fával fűtenek.

Az elmúlt időszak híradásai folyamatos gázáremelésről és a távfűtés díjának növekedéséről számoltak be. A legutóbbi bejelentéssel a sor még nem ért véget, mivel októberben újabb áremelés következik majd. A fogyasztók számára talán az egyik pozitívnak nevezhető változás a piacon az új szolgáltató megjelenésével megnyílt választás lehetősége.

A meteorológusok előrejelzései szerint rövidesen ősziesre fordulhat az időjárás és a lakosság körében egyre többen fűthetnek be a lakásukba. A gázkonvektorral és az egyedi cirkóval rendelkező lakásokban ennek nincs is akadálya a távfűtéses és a központi kazánnal ellátott lakásokkal azonban más a helyzet.

A Főtáv Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy a hónap közepétől külön szerződés megkötése mellett beindítja a fűtést azokban a házakban, amelyek megbízott képviselői írásban kérik azt. A központi kazánnal rendelkező társasházakban a lakói bejelentésekre a közös képviselet dönthet a fűtés elindításáról.

Az egyéni mérővel rendelkező lakások tulajdonosai ilyenkor fajlagosan magasabb egységárral számolhatnak, mivel még nem mindenki fűt és a költségek kevesebb felhasználó között oszlanak meg. A hőmennyiségmérővel ellátott lakásokban a fűtés szabályozhatóságának köszönhetően nagyobb megtakarítás érhető el a fűtési szezon során.

Egy ötven négyzetméter körüli átlagos panellakások éves hődíja elérheti a negyedmillió forintot, ami havi szinten mintegy két-háromezer forintos többletterhet jelent a családoknak. A tégla építésű konvektorral ellátott gázfűtéses lakások fűtésszámláit nagyban befolyásolják a felhasználási szokások. Egy átlagos fogyasztó 160-180 ezer forintot, új építésű téglalakás esetén pedig körülbelül 120-150 ezer forintot fizet évente.

A lakosság körében évekkel ezelőtt családok ezrei vállalták a beruházással járó költségeket és a gázfűtés mellett döntöttek, az elmúlt egy évben azonban rendkívül sokan álltak vissza a fatüzelésre. A vegyes tüzelésű kazánnal rendelkezők jártak a legjobban, nekik nem kellett újabb átalakítást eszközölni a kazánházban.

A rendőrségi beszámolók szerint országszerte beindultak a falopások, melyek egy része a szegénységnek, egy másik része a nagyüzemi fatolvajok illegális kitermelésének tudható be, de mértékét valamelyest a gázárak emelkedése is befolyásolta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gázár-támogatásra jogosult családok körében a nagyszámú jogosulatlan igénybevétel következtében egyre többen számíthatnak ellenőrzésre. Azok a családok igényelhetnek gázár-támogatást, ahol az egy fogyasztási egységre (a szorzók miatt nem azonos a család létszámával) eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 99.750 forintot.

A család összes nettó jövedelmét el kell osztani a háztartás szerkezetét kifejező fogyasztási egységek összegével. (jövedelemként - rendszeres jövedelmeknél- a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét kell figyelembe venni). Az így kapott összeg mutatja meg a család egy fogyasztási egységre jutó jövedelmét.

A gázár-támogatásban részesülő családokat jövedelmi határok szerint négy kategóriába sorolják. Az első csoportba azok tartoznak, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el az 57 ezer forintot. Ők köbméterenként 40,12 forintnyi támogatást vehetnek igénybe. A jövedelemsávok előbb 71.250 forintra, majd 85.500 forintra emelkednek a támogatás pedig ennek megfelelően 32,80 forintra, valamint 22,00 forintra csökkent.

A még támogatásban részesülő 85,5-99,75 ezer forint közötti kategóriában 14,50 forinttal olcsóbban jutnak a fogyasztók egy köbméter gázhoz. Az igényléshez szükséges dokumentumok közé tartozik az utolsó gázszámla, társasházban a közös képviselő nyilatkozata, valamint a kitöltött és aláírt kérelmi nyomtatvány.

A támogatásra való jogosultságot a Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága állapítja meg, a támogatásra való jogosultság nem végleges, annak megállapítását évente újra kell igényelni. A támogatások jogszerű igénybevételének ellenőrzése a Kincstár mellett az APEH feladata.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35