12 °C Budapest

Miniatűr lakásokban nyomorognak a britek

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 13:00

Felmérések szerint európai összehasonlításban Nagy-Britanniában épülnek a legkisebb lakások, amit a helyiek már csak "nyúlketrecnek" hívnak. Az indok egyszerű: a briteknél nincs előírás a lakások legkisebb megengedett méretét illetően.

A tegnap megnyílt bécsi Építészeti Biennálén hangzott el a brit pavilon vezetője szájából, hogy valójában nem érdeke a kormányuknak változtatni ezen a helyzeten, mivel kis alapterületű lakásból nyílván sokkal több épül, így a lakással való ellátottság mutatóval is büszkélkedni tudnak.

Nagy-Britanniában a legkisebb ugyanis a lakások alapterülete az egész EU-n belül, mindössze 34 négyzetméter, ami a dániai átlag háromnegyede. Egy átlagos brit nappali alig több 10 négyzetméternél.

Egy alapítvány által, ötszáz, túlzsúfolt lakásban élő család körében végzett felmérés szerint 86 százalékuk körében legalább egy depressziós él, 71 százalékuk szerint pedig negatív hatással van egészségi állapotukra a szűkösség.

Novemberben London polgármestere, Boris Johnson kezdeményezni fogja, hogy a fővárosban helyezzenek hatályba előírásokat a lakások minimum méretét illetően, így egyszobás lakások esetén 50 négyzetméter, három szobásoknál 74 négyzetméter legyen a megengedett minimum.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kevésbé örülnek ennek a tervnek a lakásépítők, akik szerint egy ilyen lépés jelentősen megnövelheti a lakások árát, nem beszélve a kivitelezési időtől, ami már így is lassabb a kormány célkitűzéseinél.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06