22 °C Budapest

Továbbra is a kispénzűek paradicsoma a panel

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 11:22

Még mindig sok az eladó panellakás a fővárosban, a vevők erősen válogatnak, az eladók olykor túláraznak, az árak pedig nem nagyon mozdulnak felfelé. Népszerűek ugyanakkor a panelprogramban részt vett épületek, itt némi áremelésre is lehetőség van. Lakótelepi lakást már 140.000 forintos négyzetméterártól lehet venni, azonban sokakat visszatartanak a magas havi rezsiköltségek - áll a Duna House friss elemzésében.

4 emeletes kell, kevés szomszéddal

Bár több felmérés is kimutatta korábban, hogy sokan nagyon szívesen elmenekülnének a panellakásukból, a kereslet egyáltalán nem szűnt meg, ugyanis azoknak, akik kevés tőkével rendelkeznek gyakorlatilag a lakótelepi lakás megvásárlása lehet az egyetlen megoldás - a későbbi értékesíthetőség szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a vásárlásra a város melyik részében kerül sor. Léteznek ugyanis "divatlakótelepek" - ilyen például a már sokszor emlegetett Pók utca, valamint a budai oldalon maradva Gazdagrét, a pesti oldalon pedig a Kárpát utca és környéke, és vannak alig-alig keresett paneles környékek, mint például a Havanna lakótelep.

Ha már a vevő panel vásárlása mellett dönt, alaposan megnézi mit vesz - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Sokan idegenkednek a 10 emeletes, hosszú szalagházaktól, az alsó emeletektől, valamint a nagyon erősen beépített lakótelepektől. Sokkal inkább kedves a leendő vásárlónak, ha egy 4 emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára - természetesen ez az árakon is meglátszik -, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy "átlagpanelért".

Fillérekért a Havannán - drágán a Pók utcában

Rengeteget számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse - a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120.000 forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat (vagyis 8.5 millió forintért több, mint 70 négyzetmétert lehet megvásárolni) - összehasonlításképpen a belvárosban ennyiből egy közepes állapotú garzonlakásra sem biztos, hogy sikerül üzletet kötni. Szintén olcsónak számít Újpest, és a "Rákos" kerületek: 150-170.000 forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Nem kérnek különösebben sokat az egyébként jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Kőbányáért sem: 160-190.000 forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek. Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért - bár errefelé is léteznek divathelyek, a XVI. kerületi Lándzsa, vagy a Centenáriumi lakótelepen időnként meglepően magas négyzetméterárakkal is lehet találkozni: egyes lakásokért négyzetméterenként 250.000 forint felett kérnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A budai oldalért - már szinte hagyományosan - többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170.000 forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220.000 forintra is akár), míg a dél-budai részeken akár 240-250.000 forintos ár sem elképzelhetetlen egy négyzetméterért - különösen nem a népszerűnek számító Gazdagréten. Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep - itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270.000 forintos négyzetméterár sem.

Panelprogram - plusz 5-10 százalék

Noha a Duna House tapasztalatai szerint nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt - hiszen ez egyrészt alacsonyabb rezsiszámlákat, jobb életminőséget jelent, másrészt jól mutatja, hogy a háznak vannak tartalékai, és össze tudnak fogni a lakók - jelentősen többet nem fizet meg a piac az ilyen típusú lakásokért, általában 5-10% az a felár, amit el lehet kérni egy ilyen házban található lakásért. (Többet akkor, ha tényleg igazi luxuspanellakásról van szó, ezek esetében olykor már a 300.000 forintot is súrolhatja a négyzetméterár).

Az árak főváros-szerte széles sávban szóródnak (jellemzően 150-260.000 forint között), attól pedig nem kell félni, hogy bárki lemarad: a legváltozatosabb, még a 70-es években beépített elemeket tartalmazó lakásoktól kezdve a full-extrás belső kialakítású lakásokig minden igényt lefed a fővárosi panelkínálat. Aki viszont befektetési szempontból gondolkodik panellakáson nagyon fontolja meg: az árak régóta viszonylag egy helyben toporognak, és az energia-áremelések miatt a bérlők sem biztos, hogy tolongani fognak a lakásért.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?