11 °C Budapest

Továbbra is a kispénzűek paradicsoma a panel

Pénzcentrum
2008. szeptember 4. 11:22

Még mindig sok az eladó panellakás a fővárosban, a vevők erősen válogatnak, az eladók olykor túláraznak, az árak pedig nem nagyon mozdulnak felfelé. Népszerűek ugyanakkor a panelprogramban részt vett épületek, itt némi áremelésre is lehetőség van. Lakótelepi lakást már 140.000 forintos négyzetméterártól lehet venni, azonban sokakat visszatartanak a magas havi rezsiköltségek - áll a Duna House friss elemzésében.

4 emeletes kell, kevés szomszéddal

Bár több felmérés is kimutatta korábban, hogy sokan nagyon szívesen elmenekülnének a panellakásukból, a kereslet egyáltalán nem szűnt meg, ugyanis azoknak, akik kevés tőkével rendelkeznek gyakorlatilag a lakótelepi lakás megvásárlása lehet az egyetlen megoldás - a későbbi értékesíthetőség szempontjából azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a vásárlásra a város melyik részében kerül sor. Léteznek ugyanis "divatlakótelepek" - ilyen például a már sokszor emlegetett Pók utca, valamint a budai oldalon maradva Gazdagrét, a pesti oldalon pedig a Kárpát utca és környéke, és vannak alig-alig keresett paneles környékek, mint például a Havanna lakótelep.

Ha már a vevő panel vásárlása mellett dönt, alaposan megnézi mit vesz - jelzi Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Sokan idegenkednek a 10 emeletes, hosszú szalagházaktól, az alsó emeletektől, valamint a nagyon erősen beépített lakótelepektől. Sokkal inkább kedves a leendő vásárlónak, ha egy 4 emeletes épületben, lehetőleg minél kevesebb szomszéddal rendelkező lakást kínálnak számára - természetesen ez az árakon is meglátszik -, egy ilyen ingatlanért, mivel jellemzően kevés van belőlük, többet kérnek, mint egy "átlagpanelért".

Fillérekért a Havannán - drágán a Pók utcában

Rengeteget számít a döntésnél a lakótelep hírneve és presztízse - a már említett, egykoron nagyon rossz közbiztonságáról híres, mára azonban teljesen normalizálódott Havanna lakótelepen már 120.000 forintos négyzetméteráron is kínálnak ingatlanokat (vagyis 8.5 millió forintért több, mint 70 négyzetmétert lehet megvásárolni) - összehasonlításképpen a belvárosban ennyiből egy közepes állapotú garzonlakásra sem biztos, hogy sikerül üzletet kötni. Szintén olcsónak számít Újpest, és a "Rákos" kerületek: 150-170.000 forintért már válogatni lehet az eladásra kínált lakásokból.

Nem kérnek különösebben sokat az egyébként jó közlekedési kapcsolattal rendelkező Kőbányáért sem: 160-190.000 forintért itt is bőséges a kínálat, bár az árak utcák alapján erősen differenciáltak lehetnek. Hasonló az árszínvonala a külső pesti kerületeknek is: a XVIII., XIX., XX. kerületekben sem kell ennél többet fizetni panellakásért - bár errefelé is léteznek divathelyek, a XVI. kerületi Lándzsa, vagy a Centenáriumi lakótelepen időnként meglepően magas négyzetméterárakkal is lehet találkozni: egyes lakásokért négyzetméterenként 250.000 forint felett kérnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A budai oldalért - már szinte hagyományosan - többet kell fizetni: a legolcsóbbnak számító Békásmegyeren 170.000 forinttól indulnak felfelé a négyzetméterárak, a város központja felé haladva ez némileg emelkedik (180-220.000 forintra is akár), míg a dél-budai részeken akár 240-250.000 forintos ár sem elképzelhetetlen egy négyzetméterért - különösen nem a népszerűnek számító Gazdagréten. Egészen drága tud lenni a Pók utcai lakótelep - itt egy-egy lakás ára a Duna-part közelségének köszönhetően olykor vetekszik egy pesti új építésű lakás árával, nem ritka a 270.000 forintos négyzetméterár sem.

Panelprogram - plusz 5-10 százalék

Noha a Duna House tapasztalatai szerint nagy az érdeklődés a panelprogramban részt vett házak iránt - hiszen ez egyrészt alacsonyabb rezsiszámlákat, jobb életminőséget jelent, másrészt jól mutatja, hogy a háznak vannak tartalékai, és össze tudnak fogni a lakók - jelentősen többet nem fizet meg a piac az ilyen típusú lakásokért, általában 5-10% az a felár, amit el lehet kérni egy ilyen házban található lakásért. (Többet akkor, ha tényleg igazi luxuspanellakásról van szó, ezek esetében olykor már a 300.000 forintot is súrolhatja a négyzetméterár).

Az árak főváros-szerte széles sávban szóródnak (jellemzően 150-260.000 forint között), attól pedig nem kell félni, hogy bárki lemarad: a legváltozatosabb, még a 70-es években beépített elemeket tartalmazó lakásoktól kezdve a full-extrás belső kialakítású lakásokig minden igényt lefed a fővárosi panelkínálat. Aki viszont befektetési szempontból gondolkodik panellakáson nagyon fontolja meg: az árak régóta viszonylag egy helyben toporognak, és az energia-áremelések miatt a bérlők sem biztos, hogy tolongani fognak a lakásért.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm