19 °C Budapest

Vízválasztó árak: mennyiből lehet nyaralód?

Pénzcentrum
2008. július 21. 05:40

Kezd magára találni a Balaton környéke A nyári szezon beköszöntével a vízparti ingatlanok iránti érdeklődés fokozódásáról számoltak be hazánk legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatai. A meleg nyári napokon sokan vágynak a strandok mellett a természetes vizeink közelébe és adódik a kérdés, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk egy saját tulajdonú nyaraló megvásárlásához. Országszerte több lehetséges célpont is szóba jöhet, de a legnépszerűbb továbbra is a Balaton és a Velencei-tó környéke.

A szállásfoglalást követően, a nyaralás alatt van idő elgondolkodni azon, hogy melyik megoldás a célravezetőbb. Évente egyszer - vagy a pénztárcánktól függően több alkalommal is - lefoglalni egy szállást, vagy vásárolni egy saját ingatlant és a szabadságokon túl akár hosszabb időt is ott tölteni hétvégenként vagy más alkalmakkor. Az ingatlanirodák képviselői szerint a nyári szezon nagyobb lökést ad a vízparti ingatlanok piacának, de a nyaralók közül sokan az érdeklődés szintjén maradnak.

Az ingatlanpiaci szakértők között is megoszlanak a vélemények a Balaton környékével kapcsolatban. Egyesek szerint néhány szűkös év után kezd magára találni a régió, mások viszont éppen az ellenkezőjét tapasztalják és nehezen eladható ingatlanokról számoltak be. A tó környékén a műszaki állapot mellett jelentősen befolyásolja egy adott ingatlan értékét a parttól való távolság is.

A tó környéki ingatlan választék meglehetősen összetett, a négyzetméterárak ennek megfelelően rendkívül változatosak. A házak és a nyaralók iránti kereslet fokozódott az elmúlt időszakban, de a lakásokat egyre nehezebb eladni. Az ingatlanok besorolásától függően egy komolyabb tóparti belterületi házat 20-25 milli forinttól megvásárolhatunk, amennyiben üdülőövezetbe tartozik, akkor valamennyivel olcsóbban hozzájuthatunk.

Az Otthon Centrum elemzői úgy vélik, hogy a Balaton környékének ingatlanpiaca egy éve volt a mélyponton, azóta felfelé ívelő időszak kezdődött el. A nagyobb városokban és a főbb turisztikai célpontok piacán látványosan nőtt az érdeklődés. A tóparti beruházások bejelentésének híre ráadásul tovább fokozza a vásárlási kedvet.

A Balaton környéki területfejlesztési programoknak köszönhetően nagyok a piac újjáéledéséhez kötődő elvárások. A piaci résztvevők szerint a fejlesztések nem csak önmagukban, hanem a környező ingatlanok vonatkozásában is optimizmusra adnak okot. A családi ház és a nyaraló vásárlás már nem csak az üdülni vágyók körében népszerű, többen a végleges ideköltözésben is gondolkodnak, mivel a fejlett közlekedési hálózat révén sokkal könnyebben elérhető lett a Balaton.

A víz közeli családi házak esetében nem ritka a 30-55 millió forint közötti vételár, az új építésű ingatlanok iránt pedig szinte minden kategóriában nagy a kereslet. A partközeli, kisebb kertrésszel rendelkező sorházak mellett az esetleg felújításra szoruló nyaralók is népszerűek, ezen ingatlanok esetében a 20 millió forintos vételár a vízválasztó.

Az árak emelkedése helyett inkább az ingatlanok értékesítési ideje lett rövidebb, a növekvő kereslet következtében az árak emelkedése a piac telítődéséhez vezetne, ezáltal tovább lassulna az értékesítés. A vízparttól való távolságtól függően egy adott településen belül is jelentős eltérések mutatkoznak a kínálati árak tekintetében. A vízparton lévő ingatlanok iránt érdeklődők száma jóval magasabb, mint amennyit a kínálat ki tud elégíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nehezebben találnak gazdára viszont a régi típusú ikerházak lakásai és a korszerűtlen, rossz elosztású, nagy alapterületű, általában a 70-es években épült családi házak. A korszerűsítésre váró műszaki állapot mellett nem segíti az eladást a forgalmas út közelsége sem. A belföldi kereslet mellett megjelentek a külföldi befektetők is, a magánlakások helyett elsősorban fejlesztési területeket keresnek a nyugat-európai és az izraeli beruházók.

Elsősorban az északi parton a víztől való távolságot kompenzálhatja a balatoni kilátás, az örökpanorámával rendelkező ingatlanokra folyamatosan élénk a kereslet. A térség négyzetméterárai óriási eltérést mutatnak, a 130 ezer forintos panel négyzetméterárakkal szemben az új építésű apartmanok négyzetméteréért félmillió forintot is elkérnek. A nyaralóárak még szélesebb skálán mozognak, elhelyezkedéstől függően a legolcsóbb és a legdrágább négyzetméterár között akár tizenötszörös eltéréssel is találkozhatunk.

Velencei- és Fertő-tó: megéri az olcsóbb ár?

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?