Vízválasztó árak: mennyiből lehet nyaralód?

Pénzcentrum
2008. július 21. 05:40

Kezd magára találni a Balaton környéke A nyári szezon beköszöntével a vízparti ingatlanok iránti érdeklődés fokozódásáról számoltak be hazánk legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatai. A meleg nyári napokon sokan vágynak a strandok mellett a természetes vizeink közelébe és adódik a kérdés, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk egy saját tulajdonú nyaraló megvásárlásához. Országszerte több lehetséges célpont is szóba jöhet, de a legnépszerűbb továbbra is a Balaton és a Velencei-tó környéke.

A szállásfoglalást követően, a nyaralás alatt van idő elgondolkodni azon, hogy melyik megoldás a célravezetőbb. Évente egyszer - vagy a pénztárcánktól függően több alkalommal is - lefoglalni egy szállást, vagy vásárolni egy saját ingatlant és a szabadságokon túl akár hosszabb időt is ott tölteni hétvégenként vagy más alkalmakkor. Az ingatlanirodák képviselői szerint a nyári szezon nagyobb lökést ad a vízparti ingatlanok piacának, de a nyaralók közül sokan az érdeklődés szintjén maradnak.

Az ingatlanpiaci szakértők között is megoszlanak a vélemények a Balaton környékével kapcsolatban. Egyesek szerint néhány szűkös év után kezd magára találni a régió, mások viszont éppen az ellenkezőjét tapasztalják és nehezen eladható ingatlanokról számoltak be. A tó környékén a műszaki állapot mellett jelentősen befolyásolja egy adott ingatlan értékét a parttól való távolság is.

A tó környéki ingatlan választék meglehetősen összetett, a négyzetméterárak ennek megfelelően rendkívül változatosak. A házak és a nyaralók iránti kereslet fokozódott az elmúlt időszakban, de a lakásokat egyre nehezebb eladni. Az ingatlanok besorolásától függően egy komolyabb tóparti belterületi házat 20-25 milli forinttól megvásárolhatunk, amennyiben üdülőövezetbe tartozik, akkor valamennyivel olcsóbban hozzájuthatunk.

Az Otthon Centrum elemzői úgy vélik, hogy a Balaton környékének ingatlanpiaca egy éve volt a mélyponton, azóta felfelé ívelő időszak kezdődött el. A nagyobb városokban és a főbb turisztikai célpontok piacán látványosan nőtt az érdeklődés. A tóparti beruházások bejelentésének híre ráadásul tovább fokozza a vásárlási kedvet.

A Balaton környéki területfejlesztési programoknak köszönhetően nagyok a piac újjáéledéséhez kötődő elvárások. A piaci résztvevők szerint a fejlesztések nem csak önmagukban, hanem a környező ingatlanok vonatkozásában is optimizmusra adnak okot. A családi ház és a nyaraló vásárlás már nem csak az üdülni vágyók körében népszerű, többen a végleges ideköltözésben is gondolkodnak, mivel a fejlett közlekedési hálózat révén sokkal könnyebben elérhető lett a Balaton.

A víz közeli családi házak esetében nem ritka a 30-55 millió forint közötti vételár, az új építésű ingatlanok iránt pedig szinte minden kategóriában nagy a kereslet. A partközeli, kisebb kertrésszel rendelkező sorházak mellett az esetleg felújításra szoruló nyaralók is népszerűek, ezen ingatlanok esetében a 20 millió forintos vételár a vízválasztó.

Az árak emelkedése helyett inkább az ingatlanok értékesítési ideje lett rövidebb, a növekvő kereslet következtében az árak emelkedése a piac telítődéséhez vezetne, ezáltal tovább lassulna az értékesítés. A vízparttól való távolságtól függően egy adott településen belül is jelentős eltérések mutatkoznak a kínálati árak tekintetében. A vízparton lévő ingatlanok iránt érdeklődők száma jóval magasabb, mint amennyit a kínálat ki tud elégíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nehezebben találnak gazdára viszont a régi típusú ikerházak lakásai és a korszerűtlen, rossz elosztású, nagy alapterületű, általában a 70-es években épült családi házak. A korszerűsítésre váró műszaki állapot mellett nem segíti az eladást a forgalmas út közelsége sem. A belföldi kereslet mellett megjelentek a külföldi befektetők is, a magánlakások helyett elsősorban fejlesztési területeket keresnek a nyugat-európai és az izraeli beruházók.

Elsősorban az északi parton a víztől való távolságot kompenzálhatja a balatoni kilátás, az örökpanorámával rendelkező ingatlanokra folyamatosan élénk a kereslet. A térség négyzetméterárai óriási eltérést mutatnak, a 130 ezer forintos panel négyzetméterárakkal szemben az új építésű apartmanok négyzetméteréért félmillió forintot is elkérnek. A nyaralóárak még szélesebb skálán mozognak, elhelyezkedéstől függően a legolcsóbb és a legdrágább négyzetméterár között akár tizenötszörös eltéréssel is találkozhatunk.

Velencei- és Fertő-tó: megéri az olcsóbb ár?

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem