5 °C Budapest

Ingyen földet osztogatnak! Itt a lista!

Pénzcentrum
2008. június 18. 05:40

A kezdeményezés okai, az akció részletei Számos kistelepülés ugyanazokkal a súlyos problémákkal küzd, növekvő munkanélküliség, elöregedés, fiatalok elvándorlása, oktatási intézmények összevonása, bezárása. Több község is a parcellázásban és az ingyen átadott vagy jelképes összegekért kínált építési telkek értékesítésében látta a kiutat. A kezdeményezés eltérő eredményeket hozott az ország különböző pontjain, nézzük, mi történt az akciók beindítása óta eltelt időszakban.

A csekély számú vidéki munkalehetőség arra készteti az ott élő fiatalokat, hogy a környező városokban vagy a fővárosban keressenek maguknak állást. A munkavállalás a legtöbb esetben letelepedéssel is jár ez pedig a vidéki kistelepülések elnéptelenedéséhez és elöregedéséhez vezet. A falvakban egyre kevesebb gyermek születik, az oktatási intézmények üzemeltetése egyre költségesebbé válik és sok esetben az összevonás lehet a megoldás, különben a bezárás jelenti a végállomást.


Parcellázás előtti terület
Az ilyen kistelepülések vezetői úgy vélik, hogy az égető problémákra egyik megoldás a munkahelyek teremtése és a lélekszám növelése lehet. A helyi lakosság megőrzése és az új lakók községükbe történő csábítása munkahelyteremtő beruházásokkal és olcsó ingatlanokkal lehetséges. A helyi vezetők célja lehetőleg fiatal, többgyermekes családok beköltöztetése volt, mivel ennek köszönhetően javulhatnak a községek demográfiai mutatói és emelkedhet az oktatási intézmények kihasználtsága.

A legkisebb önkormányzatok a lehető legalacsonyabb áron egy forintért, vagy ingyen kínálták az építési telkeket a pályázóknak, feltételként szabták, hogy bizonyos időn belül építkezni kell, és oda kell költözni. Az egyes falvak telek-kínálata változó volt, valahol csak néhány darab, máshol több tucat parcellát is kitűztek. Az igénylések számától függően további belterülethez csatolással további telkek kialakítása jelenleg is megoldható.


Építkezőket várnak a falvak
Mivel árversenyről nem lehet beszélni, ezért a helységeket egyéb szempontok szerint osztályozhatják az érdeklődők. Fontos, hogy tud-e a település megfelelő munkahelyet biztosítani, vagy a közelben van-e olyan város, ahol el lehet helyezkedni. Milyen körülmények között folyik az oktatás, hogyan működnek a közintézmények és az egészségügyi ellátás, vagy milyen az infrastruktúra ellátottság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kezdeményezéshez egyre több önkormányzat csatlakozott és jelentkezők is szép számmal akadtak. A kezdeti érdeklődési hullám később alábbhagyott, mert az előírt kötelezettségeknek csak sokkal kevesebben tudtak eleget tenni, mint ahányan pályáztak. Az akcióban részt vett önkormányzatok közül néhányan a letelepedett gyermekes családoknak köszönhetően, átmenetileg meg tudták akadályozni az iskolabezárásokat, de sok helyen a kezdeményezés nem hozta meg a várt eredményeket.

Várakozások és eredmények

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm