22 °C Budapest

Milliós állami ingatlanok - kétezret kell beárazni

Pénzcentrum
2008. május 26. 16:11

Közbeszerzési eljárást indított a nemzeti vagyonkezelő zrt. az állami ingatlanvagyon értékbecslésére, derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Két tenderen választják ki az értékbecslőket, akiknek összesen több mint kétezer ingatlant kell felbecsülniük három év alatt. Az ingatlanportfoliót vagy annak egy részét kezelő cég vagy cégek az Új tulajdonosi program része(i) lesznek - értesült az Index.hu.

Összesen legalább 2050 állami ingatlan értékbecslésére írt ki két egyszerűsített közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Az értékbecslőket külön versenyeztetik a 250 millió forintot el nem érő, és az annál értékesebb ingatlanok értékének meghatározására.

A közbeszerzési felhívás szerint az MNV úgy számol, nagyjából 1650 olyan állami ingatlan van, aminek az értéke nem éri el a negyedmilliárdot. A tájékoztatás szerint az értékbecslőknek 1100 darab 10 millió forintot el nem érő, 400 darab 10-25 millió forint közötti, és 150 darab 25-250 millió forint közötti értékű ingatlan értékbecslését kell elvégezniük, de az MNV figyelmeztet arra, hogy a mennyiség ennél 25 százalékkal több lehet.

Egy másik felhívásban további 300 darab 250-750 millió forintos, valamint 100 darab 750 millió forintnál is drágább ingatlanra keresnek értékbecslőt, itt is fenntartva azt, hogy az összmennyiség ennél 25 százalékkal több lehet. Összesen tehát akár a 2500-at is elérheti a felmérésre váró állami ingatlanok száma, míg értékük - ha csak a 2050 ingatlanból és mindenhol az alsó értékekből indulunk ki - meghaladja a 240 milliárd forintot.

Az ingatlanok értékbecslése azért fontos, mert Veres János május 7-i bejelentése értelmében az Új tulajdonosi program első lépcsőjében két cég részvényeiből, az állami autópálya-kezelő papírjaiból, valamint egy egy majdani ingatlankezelő cég részvényeiből kaphatunk. Az első lépcső elindítását ez év végére vagy jövő év elejére ígérte a pénzügyminiszter.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez képest némileg meglepő, hogy a pályázati felhívás szerint a szerződés időtartama 36 hónap, vagyis három év lesz. Ezt leginkább az magyarázhatja, hogy a pénzügyminiszter korábbi szavai szerint több cégbe szerveznék az állami ingatlanvagyont.

A tenderre a pályázók a pályázati dokumentáció megvásárlásával, június 16-ig jelentkezhetnek. Az írásbeli ajánlat alapján egyfordulós szóbeli tárgyalás lesz június 17-én a jelentkezőkkel ábécésorrendben, a tárgyalás végén végső írásos ajánlatot kell benyújtaniuk. Az MNV tervei szerint mindkét tenderben június 20-án lesz az eredményhirdetés, és tíz nappal később a szerződéskötés a győztesekkel.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?