22 °C Budapest

Milliós állami ingatlanok - kétezret kell beárazni

Pénzcentrum
2008. május 26. 16:11

Közbeszerzési eljárást indított a nemzeti vagyonkezelő zrt. az állami ingatlanvagyon értékbecslésére, derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Két tenderen választják ki az értékbecslőket, akiknek összesen több mint kétezer ingatlant kell felbecsülniük három év alatt. Az ingatlanportfoliót vagy annak egy részét kezelő cég vagy cégek az Új tulajdonosi program része(i) lesznek - értesült az Index.hu.

Összesen legalább 2050 állami ingatlan értékbecslésére írt ki két egyszerűsített közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., derül ki a hétfői Közbeszerzési Értesítőből. Az értékbecslőket külön versenyeztetik a 250 millió forintot el nem érő, és az annál értékesebb ingatlanok értékének meghatározására.

A közbeszerzési felhívás szerint az MNV úgy számol, nagyjából 1650 olyan állami ingatlan van, aminek az értéke nem éri el a negyedmilliárdot. A tájékoztatás szerint az értékbecslőknek 1100 darab 10 millió forintot el nem érő, 400 darab 10-25 millió forint közötti, és 150 darab 25-250 millió forint közötti értékű ingatlan értékbecslését kell elvégezniük, de az MNV figyelmeztet arra, hogy a mennyiség ennél 25 százalékkal több lehet.

Egy másik felhívásban további 300 darab 250-750 millió forintos, valamint 100 darab 750 millió forintnál is drágább ingatlanra keresnek értékbecslőt, itt is fenntartva azt, hogy az összmennyiség ennél 25 százalékkal több lehet. Összesen tehát akár a 2500-at is elérheti a felmérésre váró állami ingatlanok száma, míg értékük - ha csak a 2050 ingatlanból és mindenhol az alsó értékekből indulunk ki - meghaladja a 240 milliárd forintot.

Az ingatlanok értékbecslése azért fontos, mert Veres János május 7-i bejelentése értelmében az Új tulajdonosi program első lépcsőjében két cég részvényeiből, az állami autópálya-kezelő papírjaiból, valamint egy egy majdani ingatlankezelő cég részvényeiből kaphatunk. Az első lépcső elindítását ez év végére vagy jövő év elejére ígérte a pénzügyminiszter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez képest némileg meglepő, hogy a pályázati felhívás szerint a szerződés időtartama 36 hónap, vagyis három év lesz. Ezt leginkább az magyarázhatja, hogy a pénzügyminiszter korábbi szavai szerint több cégbe szerveznék az állami ingatlanvagyont.

A tenderre a pályázók a pályázati dokumentáció megvásárlásával, június 16-ig jelentkezhetnek. Az írásbeli ajánlat alapján egyfordulós szóbeli tárgyalás lesz június 17-én a jelentkezőkkel ábécésorrendben, a tárgyalás végén végső írásos ajánlatot kell benyújtaniuk. Az MNV tervei szerint mindkét tenderben június 20-án lesz az eredményhirdetés, és tíz nappal később a szerződéskötés a győztesekkel.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM