17 °C Budapest

A végletek kerülete: családi házak érdekes árakon

Pénzcentrum
2008. április 3. 05:40

A XVI. kerületben a viszonylag olcsó és a nagyon drága ingatlanok iránt a legnagyobb a kereslet, ennek az oka, hogy a közepesen drága ingatlanok vásárlása helyett inkább az építkezés mellett döntenek a költözni vágyók. A kerületben sok családi házas övezetet találunk, de népszerűek a kis lakásszámú társasházak is. A kerületi ingatlanpiac volt már élénkebb is, de a városrészt még mindig közkedveltnek nevezhetjük. A kerületben 33,5 négyzetkilométeren (ebből 23,6 négyzetkilométer belterület) hetvenezren laknak és összesen 268 kilométer úthálózatot találunk.

A Zuglótól keletre fekvő kerület lakásai jellemzően drágábbak, mint a szomszédos XV. és XVII. kerületi (palotai és rákoscsabai) ingatlanok. Összesen 29 ezer lakóingatlan található itt, döntő többsége magántulajdon, 2-3 %-ra tehető az önkormányzati lakások aránya. A kerületben magas az átlagos szobaszám 2,8 (!), majdnem minden negyedik lakás alapterülete 80 négyzetméter felett van. Jellemző az ingatlanpiacra a belterjesség, nagyon sok a kerületen belüli adásvétel, több esetben a szerződő felek rokonok, barátok, vagy ismerősök. Elmondható, hogy aki egyszer a XVI. kerületbe költözik, az általában a következő lakását (házát) is ott vásárolja majd meg.

Az irányítószámok szerinti bontásból látszik, hogy a kerület különböző részein azonos tendenciák mentek végbe, 2004-ig folyamatos volt az áremelkedés, majd egy megtorpanás következett. Volt olyan év, amikor stagnáltak, vagy még kis mértékben csökkentek is az árak. Jelenleg a kerületi átlagár 305 ezer forint (a családi házaké 321 ezer, a lakásoké 265 ezer forint).

Forrás: www.origoingatlan.hu

A családi házas övezetekben nem ritka a százmillió forint feletti kínálati ár. A kínálatra jellemző, hogy amíg a fővárosban százból 8 lakás cserél gazdát évente, addig a kerületben százból 11 lakás keresi új tulajdonosát. Az ingatlan.com adatbázisa szerint a kerületben közel háromezer ingatlant hirdetnek, a legolcsóbb házrész 5 millió forint, a legdrágább 8 szobás villaépület 330 millió forintba kerül. A kertvárosi részek hasonló népszerűségnek örvendenek, mint a zuglói társaik, annyi különbséggel, hogy itt alacsonyabbak az árak és nagyobb a kínálat. Nem csak százmilliós ingatlanok vannak a kerületben, földszintes kis alapterületű házakat 15-20 millió forintért is találni, ezekhez általában kis telek tartozik és a legtöbb esetben felújításra szorulnak. Igazán széles kínálatot a 20 millió feletti házak piacán találunk, a kerületi ingatlanos adatbázisok nagy részét ezek a házak teszik ki.

A kerületben is a 12 és 15 millió forint közötti lakások a legkeresettebbek, viszonylag közkedvelt a Centenáriumi lakótelep és környéke, a keresők másik része az 50 millió forint feletti ingatlanok iránt érdeklődik. A kereslet megoszlása szokatlan, furcsának tűnhet, hogy a két végletet keresik, de láttunk már máshol is ilyet. Indoklásként annyi, hogy a két összeghatár közötti tőkével rendelkező magányszemélyek szívesebben vásárolnak bontandó épületeket telekáron és építik be a területet a saját ízlésüknek megfelelően, mivel a tapasztalatok szerint ebben az árkategóriában nem könnyű az igényeknek megfelelő ingatlant találni.

Forrás: www.origoingatlan.hu

A panelek piacán 8,2 millió és 22,5 millió forint között szóródnak az árak, ez azt mutatja, hogy az egy és a másfél szobás lakásokat a fővárosi átlagnak megfelelő áron vásárolhatunk, a többszobás lakásokhoz kicsit az átlag feletti áron juthatunk hozzá. Az újépítésű lakások piacán még további fejlődés várható a kerületben, jelenleg 310-350 ezer forintos négyzetméteráron találni lakásokat, a kínálat még nem elég széles. A piac bővül, a beruházók és az új lakást vásárlók körében folyamatosan nő a kerületet népszerűsége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlan vásárlásakor fontos a helyszín kiválasztása, a kerületben a Duna House helyi irodájának elmondása szerint népszerű a Petőfi-kert, az Erzsébet-liget és környéke, Árpádföld és Sashalom. Csekély az érdeklődés a forgalmas útvonalak mentén található ingatlanok iránt, ezeket nehezebben és hosszabb idő alatt lehet csak értékesíteni.

A kerület közlekedési adottságairól elmondható, hogy a Veres Péter út (a 3-as főút kerületi szakasza), a Szlovák és az Ostoros út (egymás folytatásai) a legforgalmasabb, a kerületet keletről határolja az M0-ás autópálya 3-ast és M3-ast összekötő 8,9 km-es szakasza. A lakosok a körgyűrű elkészültétől a forgalom csökkenését várják, valamint kerületi elemzések szerint a nullás mentén a területek felértékelődése mellett a csomópontoknál ipari és kereskedelmi fejlesztésekre is lehet számítani.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem