17 °C Budapest

Német nagyvárosok az európai ingatlan-elitben!

Pénzcentrum
2008. március 13. 13:00

Az ingatlanpiaci befektetők egyértelműen Németország nagyvárosai felé fordultak, miközben a legélénkebb piaccal rendelkező London elmaradt a várakozásoktól. Ez derül ki a napokban közzétett felmérésből, amit a PriceWaterhouseCoopers és az Urban Land Institute készített 490 nemzetközi ingatlan-befektető, telekhasznosító és ingatlanfejlesztő cég megkérdezésével.


A frankfurti üzleti ingatlanok különösen népszerűek a befektetők számára

Berlin, München, Hamburg és Frankfurt Európa élmezőnyébe került ebben az évben, már ami az ingatlanpiacot illeti. Hamburg és München már évek óta stabil ingatlanpiaccal rendelkezik, a felmérésből kiderül, hogy a befektetők a harmadik és a negyedik helyre rangsorolták őket. Németország politikai központja - Berlin - és pénzügyi centruma - Frankfurt - nagy ugrással a 25. és a 27. helyről előreléptek a hetedik és a kilencedik pozícióba.

Frankfurt üzleti központjában elhelyezkedő ingatlanok különösen népszerűek. Berlin lakáspiaca azonban teljesen átalakult, az egyesítést követően újjáépítették az egész várost. A felmérésben résztvevő befektetők 45 %-a mindkét várost ajánlani tudja az embereknek, de figyelmeztetnek: a befektetések még jelentős kockázatokat folglalnak magukba.


London kilátásai nem olyan derűsek, mint korábban
London egy év alatt a másodikról a 15. helyre esett vissza a listán, a brit fővárosban pedig manapság egy parkolóhelyet annyiért lehet kapni, amiből Európa más helyein egy közepes villát is meg lehet megvásárolni. A brit ingatlanpiac erősen függ a külföldi tőkétől, ebből kifolyólag szenved az USA-ban tapasztalható ingatlanválságtól, fejtette ki kiadványában a tanulmány egyik írója.
Németország eközben kimagasló eredményt ért el, kezelhetőbbé vált a kockázat és barátságosabbá az üzleti légkör.


Európai nagyvárosok ingatlanpiaci listája (zárójelben az előző év eredménye)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Moszkva lassan úgy pörög, mint Dubai?

A listát Moszkva vezeti, ahol elképesztő drágulás ment végbe az ingatlanpiacon. Mind a lakóépületek, mind az irodák piaca felpezsdült és ez óriási áremelkedést eredményezett az orosz fővárosban.
Az adatok összesítését követően megállapítható, hogy az európai ingatlanbefektetésekben visszaesést tapasztalhatunk. Amíg 2006-ban 242 milliárd euró közvetlen befektetés volt a kontinensen, addig ez a szám 2007-ben körülbelül 220 milliárd euróra változott a felmérés szerint.
A tanulmány rámutat, hogy a nagybefektetők elkezdték a tőkaátcsoportosítást Európából Ázsiába, melléket képünkön jól látszik, hogy 20 év alatt mekkorát változott Dubai látképe.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm