20 °C Budapest

Az ír példa jó lenne nekünk is?

Pénzcentrum
2008. január 7. 13:16

A European Cities Monitor múlt év végén közétett besorolása kapcsán - amelyben mind Budapest, mind Magyarország kedvezőtlenebb megítélésben részesült az üzleti légkör tekintetében - ismét napirendre került a gazdasági fejlődés lelassulásáról szóló vita. Remi Couture, a Colliers International ingatlanügynökség befektetési elemzője szerint Magyarország Írország fejlődési útját követheti, és hosszútávon a befektetői hangulat illetve a vállalati ingatlanpiac fejlődése jelezhető előre.

A még múlt év végén megjelent híradások szerint a kormányzat által teremtett üzleti légkört tekintve Budapest egy év alatt - négy helyezést rontva - a 6. helyre csúszott vissza az európai városokkal való összehasonlításban, és elemzők szerint ha az adórendszer továbbra is ilyen nehézkes marad, akár még hátrébb is kerülhettünk. Mindamellett, a politikai kockázatot tekintve Magyarország és Budapest továbbra is a legstabilabbnak számít a közép-kelet-európai régióban.

A GDP - ha a megszorítások következtében csökkenő mértékben is - 1995 óta folyamatosan pozitív növekedési rátát mutatott Magyarországon. A kilátások hosszú távon kedvezőek, a beruházások folytatódnak. Ha Írországot vagy Portugáliát vesszük példaként, az Európai Unióba való csatlakozásuk időpontjában a gazdasági fejlődés és a befektetések valóban jelentősek voltak. Sok szakértő úgy véli, hogy Magyarország ezt a modellt fogja követni.

Az ír növekedés sem indult el azonban varázsütésre az EU csatlakozást következtében. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején még az ír kormány is nagy államháztartási deficittel küzdött, az adóterhek általában magasak voltak (az általános forgalmi adó 35% volt). A 80-as évek közepe felé azután ráadásul az ország gazdasági recesszióba került, amelynek következtében a kormány megszorításokat vezetett be: szűkítette az egészségügyi- és szociális ellátórendszert, átalakította az adórendszert, amelyen keresztül ösztönözte a munkavállalást is. Létfontosságú volt, hogy ezeket a döntéseket az ellenzék is támogatta. Az intézkedések eredményeként Írországnak hamarosan sikerült felzárkóznia Európához, majd 2003-ra az egy főre jutó GDP már az EU átlaghoz képest 140% -os volt.

Írországhoz hasonlóan a magyar kormány is az erőforrásai felett költekezett. Az azonban mindenképpen dicséretes, hogy a "jobb megelőzni, mint gyógyítani" elv alapján a kiadások lefaragásához nem várták meg a recesszió megérkezését. Az ír modell követéséhez Magyarországon is szükség lenne konszenzusra a megszorító intézkedések és az adóreformok kapcsán, amely hozzájárulna az üzleti, befektetői környezet bizalmának erősítéséhez, a munkaerőpiac kifehérítéséhez. Ha ezek a feltételek megvalósulnak, a magyar gazdaság növekedése visszaállhatna a 4-5 %-os - vagy még ennél is magasabb -szintre.

Az ingatlanpiac területén jelentős fejlődés várható. Budapesten 2 millió négyzetméter körül van az "A" kategóriájú irodák alapterülete, míg Bécsben 10,2 millió négyzetméter. Az ingatlanfejlesztők ugrásra készen állnak arra, hogy a magyar piaci réseket betöltsék, amint a gazdaság ismét kiszámítható (4-5 %-os) fejlődési pályára áll. Számos megaprojekt fekszik még a tervezőasztalon, amelyek ha a következő 5 évben megvalósulhatnának, az iroda piac kínálatát legalább 1.850.000 négyzetméterrel bővítenék ki. A kérdés csak az, hogy sikerül-e magyar gazdaságot illetve a költségvetést egyenesbe tenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ipari vagy logisztikai létesítmények fejlesztése is növekvő tendenciát mutat, egyre több vállalat települ le Magyarországon ezzel a céllal.

A fogyasztás is jelentős mértékben növekedni fog, ezen kívül a bevásárló központok és az áruházak terén is óriási lehetőségek kínálkoznak. Érdemes megállapítani, hogy még mindig elmaradunk az európai átlagtól az összterület és az ezer főre jutó bevásárlóközpont-terület nagyságának tekintetében.

Az ingatlantanácsadás terén bár nagy a konkurencia, de ez kedvező úgy a fejlesztők, mint a befektetők számára. Az információk átláthatósága javul, az információcsere a vállalati ingatlan tanácsadók között nemzetközi szinten is egyre hatékonyabb - összegzi a piaci áttekintést Remi Couture, a Colliers befektetési elemzője.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm