1 °C Budapest

Címke: városiasodás (9 cikk)

Pénzcentrum | 2011. május 28. 14:02

Emlegetik a 70 éves nyugdíjkorhatárt...

Elkeserítő folyamatokról tanúskodnak a legfrissebb népszámlálási eredmények, igaz az ENSZ becsléseitől nem vagyunk messze globálisan, azonban túlságosan gyorsan romlanak a peremfeltételek. A Deutsche Bank elemzői friss jelentésükben azt írják, hogy a világ népessége 2050-ben fogja elérni a maximumát 9 milliárd fővel, sokkal korábban, mint arra számítani lehetett. A termékenységi mutatók alapján már most sem nőhetne a népesség, azonban a társadalom öregedése egy ideig még képes ellensúlyozni az alacsonyabb születésszámot. Azt már rég tudtuk, hogy a fejlett országokban a demográfia miatt a munkaképes korú lakosság csökkenésére kell számítani, a fejlődő országokban ez még várat magára, de nem olyan sokáig. A DB elemzői következtetésként azt írják, hogy szükség van a munkában töltött évek meghosszabbítására, miközben ők is közvetetten említik a 70 éves nyugdíjkorhatár lehetőségét.

Pénzcentrum | 2009. augusztus 19. 06:20

A fél világ szomjazik, nálunk meg csapvíz alatt hűtik a dinnyét

A víztakarékosság az édesvíz készletek megcsappanásával egyre inkább előtérbe kerül. A víz mint, értékes piaci tényező bár más-más összefüggésekben, de egyre fontosabbá válik a úgy a világban, mint Magyarországon. Amíg Afrikában és Ázsia nagy részén a vízhez, különösen az egészséges ivóvízhez való hozzáférés is nagy problémát jelent, addig hazánkban az előnyös földrajzi adottságoknak köszönhetően elegendő egészséges víz áll rendelkezésre.

Pénzcentrum | 2008. április 28. 14:00

Az USA-ban válság van, Kína lakáspiaca szárnyal: mit csinálnak jobban?

A kínai kormányzati szakértők szerint nem kell látványos visszaesésre számítani az ingatlanpiacon. 2008-ban Peking fokozta azon törekvéseit, melyekkel stabilizálni tudja a piacot, ugyanakkor márciusban már nem volt akkora ütemű az áremelkedés, mint az év első két hónapjában és a kínai ingatlan-index is folyamatosan csökken a novemberi csúcs óta.

Pénzcentrum | 2008. január 17. 13:00

Ötszörös különbségek határon belül: biztos, hogy lakást akarsz?

Akár venni, akár bérelni akarnak, mindenképpen azok vannak a legnehezebb helyzetben, akik Londont, New Yorkot vagy Moszkvát választják lakhelyül. A Global Property Guide felmérése szerint ugyanis a bérleti díjakat és az ingatlanárakat tekintve is ezek a városok számítanak a legdrágábbnak a világon.

Pénzcentrum | 2007. december 14. 10:30

Hol érdemes lakást venni? Sikerreceptek 2008-ra

Az amerikai jelzáloghitel-válság a fejlett országok többségében , részben az ingatlanpiacok túlfűtöttsége és túlértékeltsége, részben pedig a helyi kereskedelmi banki subprime hitelekkel kapcsolatos veszteségei miatt, és az e folytán szigorodó hitelpolitika miatt, az ingatlanárak növekedése lelassult.