13 °C Budapest

Fogyassz kevesebb energiát, de hogyan?

Pénzcentrum
2007. december 14. 09:30

Bár a környezettudatos építési technológiák alkalmazása a fogyasztó és a környezet érdekét egyaránt szolgálja, hazánkban még kevéssé elterjedtek az öko épületek, 3 literes és passzív házak pedig csak elvétve akadnak. Kivételek persze vannak: öko falu épül például Hárskúton, Gyűrűfűn és társadalmi összefogás formájában is létrejön egy ökoház az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgyben - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ökoházak esetében a természetes anyagok felhasználásán és a környezetbarát építési technológián van a hangsúly, míg a zéró emissziós házak esetében mai eszközökkel, a szigetelés minőségének javításán keresztül takaríthatunk meg energiát. A környezettudatos építészet is a választási lehetőségek széles skáláját kínálják tehát azok számára, akik az energiahatékonyság növelésén keresztül szeretnék csökkenteni költségeiket.

A hárskúti ökofaluban például vályogházak készülnek, az épületek energia-hálózatoktól való függetlenítését pedig napelemekkel és szélerőművekkel oldják meg. A vízfelhasználás esetében a megoldást a gyökérzónás szennyvíztisztítóban látták, jelentősen csökkentve a vízfelhasználást.

Gyűrűfűn ezzel szemben már nem vályog, hanem organikus dombházak készülnek, a természetes anyagok azonban még mindig túlsúlyban vannak. A cementtel kevert agyagból készülő falakra tetőszerkezet, fólia és vastag földréteg kerül. Utóbbi biztosítja a dombház jó hőtartó képességét.

Uniós forrásból is épül ökoház, ehhez az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület kapott 39 millió forintnyi támogatást. A Búbánat-völgy erdeiben felépülő 60-70 négyzetméteres középület egyfajta bemutatóteremként fog működni, melynek célja a környéken élők alternatív energiaforrásokhoz való viszonyulásának megváltoztatása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fűtést biomasszával, az áramszolgáltatást szélerőművekkel, a használati melegvíz-készítést napelemekkel oldják majd meg. Míg a szennyvíztisztításhoz a környezetkímélő vegyszereket alkalmazó, úgy nevezett oldómedencés technológiát választották.

A természetbarát és energiahatékony építési módok meghonosodásának fontosságát hangsúlyozza Béleczky Attila, a Bauland Kft. ügyvezető igazgatója. Magyarországon ugyanis, ahogy a többi uniós államban, az energiafogyasztás nagy hányadáért felelős a lakosság. Ez legeredményesebben a lakóházak energiafelhasználásnak csökkentésén keresztül mérsékelhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?