4 °C Budapest

Fogyassz kevesebb energiát, de hogyan?

Pénzcentrum
2007. december 14. 09:30

Bár a környezettudatos építési technológiák alkalmazása a fogyasztó és a környezet érdekét egyaránt szolgálja, hazánkban még kevéssé elterjedtek az öko épületek, 3 literes és passzív házak pedig csak elvétve akadnak. Kivételek persze vannak: öko falu épül például Hárskúton, Gyűrűfűn és társadalmi összefogás formájában is létrejön egy ökoház az Esztergomhoz tartozó Búbánat-völgyben - írja a Napi.

Az ökoházak esetében a természetes anyagok felhasználásán és a környezetbarát építési technológián van a hangsúly, míg a zéró emissziós házak esetében mai eszközökkel, a szigetelés minőségének javításán keresztül takaríthatunk meg energiát. A környezettudatos építészet is a választási lehetőségek széles skáláját kínálják tehát azok számára, akik az energiahatékonyság növelésén keresztül szeretnék csökkenteni költségeiket.

A hárskúti ökofaluban például vályogházak készülnek, az épületek energia-hálózatoktól való függetlenítését pedig napelemekkel és szélerőművekkel oldják meg. A vízfelhasználás esetében a megoldást a gyökérzónás szennyvíztisztítóban látták, jelentősen csökkentve a vízfelhasználást.

Gyűrűfűn ezzel szemben már nem vályog, hanem organikus dombházak készülnek, a természetes anyagok azonban még mindig túlsúlyban vannak. A cementtel kevert agyagból készülő falakra tetőszerkezet, fólia és vastag földréteg kerül. Utóbbi biztosítja a dombház jó hőtartó képességét.

Uniós forrásból is épül ökoház, ehhez az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület kapott 39 millió forintnyi támogatást. A Búbánat-völgy erdeiben felépülő 60-70 négyzetméteres középület egyfajta bemutatóteremként fog működni, melynek célja a környéken élők alternatív energiaforrásokhoz való viszonyulásának megváltoztatása.

A fűtést biomasszával, az áramszolgáltatást szélerőművekkel, a használati melegvíz-készítést napelemekkel oldják majd meg. Míg a szennyvíztisztításhoz a környezetkímélő vegyszereket alkalmazó, úgy nevezett oldómedencés technológiát választották.

A természetbarát és energiahatékony építési módok meghonosodásának fontosságát hangsúlyozza Béleczky Attila, a Bauland Kft. ügyvezető igazgatója. Magyarországon ugyanis, ahogy a többi uniós államban, az energiafogyasztás nagy hányadáért felelős a lakosság. Ez legeredményesebben a lakóházak energiafelhasználásnak csökkentésén keresztül mérsékelhető.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?