12 °C Budapest

Saját otthonba fektetének be a dél-kelet európaiak

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:13

Dubrovnik/Bécs - A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhető meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlődés éve a 5,9%-os GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezető közgazdásza, Dubrovnikban az Euromoney konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetően Bulgária és Románia az idén és jövőre is 5-6%-ot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés várhatóan idén éri el csúcspontját 5,5%-kal. 2008 -ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják ezt a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlődése mögött a jelentős hazai kereslet és a kedvező külső környezet áll. A növekedés középtávon azonban mindkét országban a strukturális reformok előrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erők továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínű, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti majd a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentős külső egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. "A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez még hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelő hatása - tette hozzá Debora Revoltella. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhető, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiaknak csak körülbelül 30%-a rendelkezik számítógéppel, és kevesebb, mint 40%-uknak van autója.

A háztartások ugyanakkor egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy egyre fokozódik a kereslet a jelzálogalapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tőkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reál-javakban) szolgálják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetőségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minőségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentős növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlődése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentős fellendülését vetíti előre a régióban. "2007 és 2009 között éves szinten 24%-os növekedésre számíthatunk a jelzálog üzletágban" - jelentette ki Debora Revoltella, az UniCredit Csoport gazdaságkutató részlegének közép- és kelet-európai régióval foglalkozó vezető közgazdásza

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm