22 °C Budapest

Saját otthonba fektetének be a dél-kelet európaiak

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:13

Dubrovnik/Bécs - A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhető meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlődés éve a 5,9%-os GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezető közgazdásza, Dubrovnikban az Euromoney konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetően Bulgária és Románia az idén és jövőre is 5-6%-ot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés várhatóan idén éri el csúcspontját 5,5%-kal. 2008 -ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják ezt a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlődése mögött a jelentős hazai kereslet és a kedvező külső környezet áll. A növekedés középtávon azonban mindkét országban a strukturális reformok előrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erők továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínű, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti majd a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentős külső egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. "A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez még hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelő hatása - tette hozzá Debora Revoltella. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhető, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiaknak csak körülbelül 30%-a rendelkezik számítógéppel, és kevesebb, mint 40%-uknak van autója.

A háztartások ugyanakkor egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy egyre fokozódik a kereslet a jelzálogalapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tőkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reál-javakban) szolgálják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetőségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minőségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentős növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlődése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentős fellendülését vetíti előre a régióban. "2007 és 2009 között éves szinten 24%-os növekedésre számíthatunk a jelzálog üzletágban" - jelentette ki Debora Revoltella, az UniCredit Csoport gazdaságkutató részlegének közép- és kelet-európai régióval foglalkozó vezető közgazdásza

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24