23 °C Budapest

Saját otthonba fektetének be a dél-kelet európaiak

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:13

Dubrovnik/Bécs - A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhető meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlődés éve a 5,9%-os GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezető közgazdásza, Dubrovnikban az Euromoney konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetően Bulgária és Románia az idén és jövőre is 5-6%-ot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés várhatóan idén éri el csúcspontját 5,5%-kal. 2008 -ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják ezt a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlődése mögött a jelentős hazai kereslet és a kedvező külső környezet áll. A növekedés középtávon azonban mindkét országban a strukturális reformok előrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erők továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínű, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti majd a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentős külső egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. "A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez még hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelő hatása - tette hozzá Debora Revoltella. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhető, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiaknak csak körülbelül 30%-a rendelkezik számítógéppel, és kevesebb, mint 40%-uknak van autója.

A háztartások ugyanakkor egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy egyre fokozódik a kereslet a jelzálogalapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tőkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reál-javakban) szolgálják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetőségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minőségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentős növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlődése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentős fellendülését vetíti előre a régióban. "2007 és 2009 között éves szinten 24%-os növekedésre számíthatunk a jelzálog üzletágban" - jelentette ki Debora Revoltella, az UniCredit Csoport gazdaságkutató részlegének közép- és kelet-európai régióval foglalkozó vezető közgazdásza

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44