21 °C Budapest

Saját otthonba fektetének be a dél-kelet európaiak

Pénzcentrum
2007. október 17. 14:13

Dubrovnik/Bécs - A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhető meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlődés éve a 5,9%-os GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezető közgazdásza, Dubrovnikban az Euromoney konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetően Bulgária és Románia az idén és jövőre is 5-6%-ot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés várhatóan idén éri el csúcspontját 5,5%-kal. 2008 -ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják ezt a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlődése mögött a jelentős hazai kereslet és a kedvező külső környezet áll. A növekedés középtávon azonban mindkét országban a strukturális reformok előrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erők továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínű, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti majd a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentős külső egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. "A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez még hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelő hatása - tette hozzá Debora Revoltella. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhető, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiaknak csak körülbelül 30%-a rendelkezik számítógéppel, és kevesebb, mint 40%-uknak van autója.

A háztartások ugyanakkor egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy egyre fokozódik a kereslet a jelzálogalapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tőkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reál-javakban) szolgálják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetőségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minőségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentős növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlődése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentős fellendülését vetíti előre a régióban. "2007 és 2009 között éves szinten 24%-os növekedésre számíthatunk a jelzálog üzletágban" - jelentette ki Debora Revoltella, az UniCredit Csoport gazdaságkutató részlegének közép- és kelet-európai régióval foglalkozó vezető közgazdásza

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem