Fellebbez az OTP a GVH döntése ellen

Pénzcentrum
2007. október 15. 12:07

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. március 30-án az OTP Életjáradék Zrt. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított. A GVH Versenytanácsa az október 10-i tárgyaláson elfogadta az OTP Életjáradék érvelését a szolgáltatás országos lefedettségére vonatkozóan. Néhány ponton azonban elmarasztaló határozatot hozott az OTP Életjáradék Zrt. ellen. A határozattal az OTP Életjáradék nem ért egyet ezért bírósághoz fordul.

A Versenytanács határozatában kifogásolta, hogy az OTP Életjáradék által fizetett ingatlanbiztosítás nem tartalmaz ingóságbiztosítást, emellett a Társaság nem fizeti meg a fűtésdíjat, mint a közös költség részét.

Az OTP Életjáradék Zrt. fontosnak tartja rögzíteni azt a tényt, hogy az ingatlanban található ingóság nem kerül a Társaság tulajdonába, ezért nem is biztosíthatja azt. A Társaság szerződött ügyfelei számára - amennyiben igénylik - 20%-os kedvezménnyel teszi elérhetővé az ingóságbiztosítás lehetőségét.

Az OTP Életjáradék a teljes törvényes közös költséget fizeti meg, beleértve a közös költség fogyasztástól függő részeit is - a víz-, csatorna-, szemétdíj esetében. A fűtés díja nem része a társasházi közös költségnek.

A Versenyhivatal álláspontja szerint az állagmegóvó karbantartásként hirdetett szolgáltatás félreérthető.

A Társaság a szerződésben rögzített állagmegóvással kapcsolatos munkák költségét fedezi, így a műszaki és gépészeti munkákat. Az állagmegóvás körébe tartozó munkákat a szerződéskötés előtt tételesen ismerteti az ügyfelekkel, illetve az Általános Szerződési Feltételek részletesen tartalmazza azokat.

A Versenytanács megalapozatlannak találta továbbá, hogy a Társaság magát vezető életjáradék szolgáltatónak tartja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Társaság, megítélése szerint, a becsült mintegy 40%-os piaci részesedésével az életjáradék piacon a vezető szolgáltatók közé sorolható, ugyanakkor azt nem vitatja, hogy a piacon még nem léteznek olyan objektív mérők, illetve elfogadott szempontrendszer, amely alapján a piacvezető szerepet általánosságban, egyértelműen meg lehetne határozni.

A Versenytanács álláspontja szerint a fogyasztók számára megtévesztő lehet az az állítás, mely szerint az OTP Életjáradék Zrt. a piacon egyedüliként felel meg a PSZÁF iránymutatásának, mivel az nem felügyeleti szerve az OTP Életjáradék Zrt.-nek.

Az életjáradék-szolgáltatók szabályozásának hiányában az OTP Életjáradék a PSZÁF 2005 végén az ügyfelek védelmében megfogalmazott alapvető kritériumait elfogadta és beemelte szerződéseibe, különös tekintettel arra, hogy ezek a kritériumok a fogyasztók védelmét szolgálták egy szabályozatlan, kialakulóban levő piacon.

A határozat nem jogerős, ellene a kézbesítéstől számított 30 napon belül bírósági felülvizsgálati kérelem terjeszthető elő, és ezzel a jogorvoslati lehetőséggel az OTP Életjáradék élni kíván.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35