11 °C Budapest

Lakások a hurrikán árnyékában - magas profittal kecsegtet a merész vállalkozás

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 15:00

2005-ben a Katrina által okozott pusztítást látva sokan kételkedhettek abban, hogy érdemes-e továbbra is a tenger szépségéért feláldozni a biztonságot és vállalni a hurrikánzóna által jelentett kockázatot. A Katrinát azóta több hurrikán és trópusi vihar követte a Karibi-térségben, a floridai partokon azonban továbbra is tömegével zajlanak a fejlesztések, az állam lakossága pedig folyamatosan növekszik.

A televíziós közvetítéseket és a több száz kilométer per órás szél erejét látva sok hazai befektető is elbizonytalanodhat, és elfordulhat az egyébként napfényes Floridától. A BusinessWeek ingatlanszakértője azonban arra hívja fel az amerikai és külföldi vásárlók figyelmét, hogy a hurrikánzónában is lehet jól befektetni, vagy akár megfelelő otthont találni.

A hurrikánoknak egyetlen befektetési szemszögből hasznosnak mondható hatása van: az, hogy az árak némileg csökkenek. A szakértők szerint azonban ez a jelenség nem közvetlenül a pusztítástól és az ingatlan elvesztésétől való félelemben gyökeredzik, sokkal inkább a rendkívüli magasságokat elérő biztosítási díjakban.

Természetes jelenség, hogy a biztosító társaság a magasabb kockázatot a díjakban érvényesíti, a lakásbiztosítás hiánya azonban semmiképpen sem lehet racionális válasz a magasabb díjakra a hurrikánzónában, így a magasabb költségek sokakat kiszoríthatnak a keresleti oldalról.

Az árak visszaesését fokozta, hogy a tavalyi évben lassulni kezdett a teljes ingatlanpiac, ez alól Florida sem jelenthetett kivételt. Bár az elemzők továbbra is úgy látják, hogy az árak mérséklődése főként az alacsonyabb kínálati árral rendelkező ingatlanokat érint, a luxusszegmensben továbbra is töretlen a növekedés.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2005-ről 2006-ra még jelentős növekedés volt tapasztalható az ingatlanárakban, a feketeleves csak a tavalyi évben következett. 2007 júniusára az átlagár 166 ezer dollárra (31 millió forintra), vagyis mintegy 6,7 százalékkal, esett vissza.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az újjáépült New Orleans lakói az árak ismételt növekedésére számítanak, melyet az állam lakosságának folyamatos növekedése és a turisztikai célú ingatlan beruházások, ezzel együtt a külföldi befektetők, számának emelkedése indokol.

Az áremelkedésre számító befektetőknek azonban érdemes jól megfontolni a vásárlást, és előzetesen érdeklődni az elérhető biztosítási díjakról, nehogy a húsba vágó árak elnyeljék a nyereséget. Emellett a tengerentúli szakértők hangsúlyozzák, hogy csakis azok vegyenek a hurrikánzónában ingatlant, akik fel vannak készülve az esetleges veszteségekre, és még ebben az esetben is érdemes kerülni a fokozottan árvízveszélyes területeket, illetve keresni az 1994 után, az új standardok szerint épült ingatlanokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?