27 °C Budapest

Lakások a hurrikán árnyékában - magas profittal kecsegtet a merész vállalkozás

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 15:00

2005-ben a Katrina által okozott pusztítást látva sokan kételkedhettek abban, hogy érdemes-e továbbra is a tenger szépségéért feláldozni a biztonságot és vállalni a hurrikánzóna által jelentett kockázatot. A Katrinát azóta több hurrikán és trópusi vihar követte a Karibi-térségben, a floridai partokon azonban továbbra is tömegével zajlanak a fejlesztések, az állam lakossága pedig folyamatosan növekszik.

A televíziós közvetítéseket és a több száz kilométer per órás szél erejét látva sok hazai befektető is elbizonytalanodhat, és elfordulhat az egyébként napfényes Floridától. A BusinessWeek ingatlanszakértője azonban arra hívja fel az amerikai és külföldi vásárlók figyelmét, hogy a hurrikánzónában is lehet jól befektetni, vagy akár megfelelő otthont találni.

A hurrikánoknak egyetlen befektetési szemszögből hasznosnak mondható hatása van: az, hogy az árak némileg csökkenek. A szakértők szerint azonban ez a jelenség nem közvetlenül a pusztítástól és az ingatlan elvesztésétől való félelemben gyökeredzik, sokkal inkább a rendkívüli magasságokat elérő biztosítási díjakban.

Természetes jelenség, hogy a biztosító társaság a magasabb kockázatot a díjakban érvényesíti, a lakásbiztosítás hiánya azonban semmiképpen sem lehet racionális válasz a magasabb díjakra a hurrikánzónában, így a magasabb költségek sokakat kiszoríthatnak a keresleti oldalról.

Az árak visszaesését fokozta, hogy a tavalyi évben lassulni kezdett a teljes ingatlanpiac, ez alól Florida sem jelenthetett kivételt. Bár az elemzők továbbra is úgy látják, hogy az árak mérséklődése főként az alacsonyabb kínálati árral rendelkező ingatlanokat érint, a luxusszegmensben továbbra is töretlen a növekedés.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2005-ről 2006-ra még jelentős növekedés volt tapasztalható az ingatlanárakban, a feketeleves csak a tavalyi évben következett. 2007 júniusára az átlagár 166 ezer dollárra (31 millió forintra), vagyis mintegy 6,7 százalékkal, esett vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az újjáépült New Orleans lakói az árak ismételt növekedésére számítanak, melyet az állam lakosságának folyamatos növekedése és a turisztikai célú ingatlan beruházások, ezzel együtt a külföldi befektetők, számának emelkedése indokol.

Az áremelkedésre számító befektetőknek azonban érdemes jól megfontolni a vásárlást, és előzetesen érdeklődni az elérhető biztosítási díjakról, nehogy a húsba vágó árak elnyeljék a nyereséget. Emellett a tengerentúli szakértők hangsúlyozzák, hogy csakis azok vegyenek a hurrikánzónában ingatlant, akik fel vannak készülve az esetleges veszteségekre, és még ebben az esetben is érdemes kerülni a fokozottan árvízveszélyes területeket, illetve keresni az 1994 után, az új standardok szerint épült ingatlanokat.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?