Lakások a hurrikán árnyékában - magas profittal kecsegtet a merész vállalkozás

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 15:00

2005-ben a Katrina által okozott pusztítást látva sokan kételkedhettek abban, hogy érdemes-e továbbra is a tenger szépségéért feláldozni a biztonságot és vállalni a hurrikánzóna által jelentett kockázatot. A Katrinát azóta több hurrikán és trópusi vihar követte a Karibi-térségben, a floridai partokon azonban továbbra is tömegével zajlanak a fejlesztések, az állam lakossága pedig folyamatosan növekszik.

A televíziós közvetítéseket és a több száz kilométer per órás szél erejét látva sok hazai befektető is elbizonytalanodhat, és elfordulhat az egyébként napfényes Floridától. A BusinessWeek ingatlanszakértője azonban arra hívja fel az amerikai és külföldi vásárlók figyelmét, hogy a hurrikánzónában is lehet jól befektetni, vagy akár megfelelő otthont találni.

A hurrikánoknak egyetlen befektetési szemszögből hasznosnak mondható hatása van: az, hogy az árak némileg csökkenek. A szakértők szerint azonban ez a jelenség nem közvetlenül a pusztítástól és az ingatlan elvesztésétől való félelemben gyökeredzik, sokkal inkább a rendkívüli magasságokat elérő biztosítási díjakban.

Természetes jelenség, hogy a biztosító társaság a magasabb kockázatot a díjakban érvényesíti, a lakásbiztosítás hiánya azonban semmiképpen sem lehet racionális válasz a magasabb díjakra a hurrikánzónában, így a magasabb költségek sokakat kiszoríthatnak a keresleti oldalról.

Az árak visszaesését fokozta, hogy a tavalyi évben lassulni kezdett a teljes ingatlanpiac, ez alól Florida sem jelenthetett kivételt. Bár az elemzők továbbra is úgy látják, hogy az árak mérséklődése főként az alacsonyabb kínálati árral rendelkező ingatlanokat érint, a luxusszegmensben továbbra is töretlen a növekedés.

Ezt támasztja alá az is, hogy 2005-ről 2006-ra még jelentős növekedés volt tapasztalható az ingatlanárakban, a feketeleves csak a tavalyi évben következett. 2007 júniusára az átlagár 166 ezer dollárra (31 millió forintra), vagyis mintegy 6,7 százalékkal, esett vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újjáépült New Orleans lakói az árak ismételt növekedésére számítanak, melyet az állam lakosságának folyamatos növekedése és a turisztikai célú ingatlan beruházások, ezzel együtt a külföldi befektetők, számának emelkedése indokol.

Az áremelkedésre számító befektetőknek azonban érdemes jól megfontolni a vásárlást, és előzetesen érdeklődni az elérhető biztosítási díjakról, nehogy a húsba vágó árak elnyeljék a nyereséget. Emellett a tengerentúli szakértők hangsúlyozzák, hogy csakis azok vegyenek a hurrikánzónában ingatlant, akik fel vannak készülve az esetleges veszteségekre, és még ebben az esetben is érdemes kerülni a fokozottan árvízveszélyes területeket, illetve keresni az 1994 után, az új standardok szerint épült ingatlanokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem