15 °C Budapest

Hidegzuhany: kin segít a vészmegoldás árverés esetén?

Pénzcentrum
2007. július 23. 15:00

Néhány hónappal ezelőtt szóltunk arról, hogy az iparosodott országokban az állam megteremtette a fogyasztói csőd intézményét, vagyis annak a lehetőségét, hogy a bajba jutott hitelfelvevők a hitelezők és az állam segítsége folytán meg tudjanak szabadulni felhalmozott adósságuktól.

A megindult fogyasztói csődeljárások száma fontos indikátor nem csupán az állam, de a bankszektor számára is, hiszen jelöli a behajthatatlan adósságok növekedési ütemét. Pontosan ez a tényező okozhat aggodalmat jelenleg a brit bankok számára, a csődeljárások száma ugyanis rohamléptekben emelkedik, és az elmúlt három hónapban, fennállása óta először, elérte a 30 ezret.

Az adósságállomány növekedése egyben azzal is jár, hogy a megtakarítások 47 éve nem látott mélységbe zuhantak, a piacon pedig egyre erősebb pozíciót foglalnak el azok a vállalkozások, akik könnyed szabadulást ígérnek a felhalmozott adósságtól.

Az előzetes becslések szerint még az idei évben körülbelül 750 ezer fix kamatozást választó hitelfelvevő törlesztőrészlete fog közel két harmadával emelkedni, a kétéves kamatperiódus lejárta miatt. Az adatok fényében már egyáltalán nem csoda, ha egyre több vállalkozás próbál szerencsét a hatalmas lehetőséget magában rejtő piacon.

A konstrukció mibenlétéről már szóltunk egy korábbi cikkünkben. A 20 százalékos diszkonttal vásárló és az ingatlant vissza bérbe adó cégek jelentős profitra tehetnek szert a következő időszakban. A szakértők pontosan ezért óva intenek a könnyelmű döntéstől, mert a szegmens jelenleg teljesen szabályozatlan, és a helyzet szülte vállalkozások ifjú kora miatt jól bevált üzleti gyakorlat sem áll rendelkezésre.

Az ingatlanpiaci szakemberek mindenképpen arra figyelmeztetnek, hogy az ügyfelek csakis végső mentsvárként vegyék igénybe a bajbajutottak a vállalkozások által nyújtott szolgáltatást, a visszabérlés időtartamára ugyanis semmilyen garanciát nem tartalmaznak a gyors segítséget nyújtó vállalatokkal megkötött szerződések.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakemberekkel szemben a kereskedelmi bankok jó megoldásnak tartják az adósságállomány felszámolását segítő szolgáltatás igénybevételét, de a piacra jelenleg még erkölcsi aggályok miatt nem lépnek be. Természetesen a bankok számára kényelmes a megoldás, hiszen nem nekik kell vállalni az újrafinanszírozásból adódó költségeket és hátrányokat, sőt számukra ez egy kifejezetten egyszerű és biztonságos megoldást jelent.
Erkölcsi aggályok ide vagy oda, a banki háttér mindenképpen megteremtené a biztonságot a szegmensben, bár a hitelintézeti szabályozás folytán közvetlen tulajdonra nincs lehetőség.

A vállalkozási ötlet egyszerű és megfelelő anyagi háttérrel könnyen megvalósítható, így előfordulhat, hogy hasonló gazdasági helyzetben nálunk is megjelennek majd ezek a vállalkozások. Kérdés csupán annyi, hogy a lakosság anyagi helyzetének javulása tiszavirág életűvé teszi-e a piac ezen szegmensét.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?