12 °C Budapest

Hidegzuhany: kin segít a vészmegoldás árverés esetén?

Pénzcentrum
2007. július 23. 15:00

Néhány hónappal ezelőtt szóltunk arról, hogy az iparosodott országokban az állam megteremtette a fogyasztói csőd intézményét, vagyis annak a lehetőségét, hogy a bajba jutott hitelfelvevők a hitelezők és az állam segítsége folytán meg tudjanak szabadulni felhalmozott adósságuktól.

A megindult fogyasztói csődeljárások száma fontos indikátor nem csupán az állam, de a bankszektor számára is, hiszen jelöli a behajthatatlan adósságok növekedési ütemét. Pontosan ez a tényező okozhat aggodalmat jelenleg a brit bankok számára, a csődeljárások száma ugyanis rohamléptekben emelkedik, és az elmúlt három hónapban, fennállása óta először, elérte a 30 ezret.

Az adósságállomány növekedése egyben azzal is jár, hogy a megtakarítások 47 éve nem látott mélységbe zuhantak, a piacon pedig egyre erősebb pozíciót foglalnak el azok a vállalkozások, akik könnyed szabadulást ígérnek a felhalmozott adósságtól.

Az előzetes becslések szerint még az idei évben körülbelül 750 ezer fix kamatozást választó hitelfelvevő törlesztőrészlete fog közel két harmadával emelkedni, a kétéves kamatperiódus lejárta miatt. Az adatok fényében már egyáltalán nem csoda, ha egyre több vállalkozás próbál szerencsét a hatalmas lehetőséget magában rejtő piacon.

A konstrukció mibenlétéről már szóltunk egy korábbi cikkünkben. A 20 százalékos diszkonttal vásárló és az ingatlant vissza bérbe adó cégek jelentős profitra tehetnek szert a következő időszakban. A szakértők pontosan ezért óva intenek a könnyelmű döntéstől, mert a szegmens jelenleg teljesen szabályozatlan, és a helyzet szülte vállalkozások ifjú kora miatt jól bevált üzleti gyakorlat sem áll rendelkezésre.

Az ingatlanpiaci szakemberek mindenképpen arra figyelmeztetnek, hogy az ügyfelek csakis végső mentsvárként vegyék igénybe a bajbajutottak a vállalkozások által nyújtott szolgáltatást, a visszabérlés időtartamára ugyanis semmilyen garanciát nem tartalmaznak a gyors segítséget nyújtó vállalatokkal megkötött szerződések.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakemberekkel szemben a kereskedelmi bankok jó megoldásnak tartják az adósságállomány felszámolását segítő szolgáltatás igénybevételét, de a piacra jelenleg még erkölcsi aggályok miatt nem lépnek be. Természetesen a bankok számára kényelmes a megoldás, hiszen nem nekik kell vállalni az újrafinanszírozásból adódó költségeket és hátrányokat, sőt számukra ez egy kifejezetten egyszerű és biztonságos megoldást jelent.
Erkölcsi aggályok ide vagy oda, a banki háttér mindenképpen megteremtené a biztonságot a szegmensben, bár a hitelintézeti szabályozás folytán közvetlen tulajdonra nincs lehetőség.

A vállalkozási ötlet egyszerű és megfelelő anyagi háttérrel könnyen megvalósítható, így előfordulhat, hogy hasonló gazdasági helyzetben nálunk is megjelennek majd ezek a vállalkozások. Kérdés csupán annyi, hogy a lakosság anyagi helyzetének javulása tiszavirág életűvé teszi-e a piac ezen szegmensét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?