17 °C Budapest

Hidegzuhany: kin segít a vészmegoldás árverés esetén?

Pénzcentrum
2007. július 23. 15:00

Néhány hónappal ezelőtt szóltunk arról, hogy az iparosodott országokban az állam megteremtette a fogyasztói csőd intézményét, vagyis annak a lehetőségét, hogy a bajba jutott hitelfelvevők a hitelezők és az állam segítsége folytán meg tudjanak szabadulni felhalmozott adósságuktól.

A megindult fogyasztói csődeljárások száma fontos indikátor nem csupán az állam, de a bankszektor számára is, hiszen jelöli a behajthatatlan adósságok növekedési ütemét. Pontosan ez a tényező okozhat aggodalmat jelenleg a brit bankok számára, a csődeljárások száma ugyanis rohamléptekben emelkedik, és az elmúlt három hónapban, fennállása óta először, elérte a 30 ezret.

Az adósságállomány növekedése egyben azzal is jár, hogy a megtakarítások 47 éve nem látott mélységbe zuhantak, a piacon pedig egyre erősebb pozíciót foglalnak el azok a vállalkozások, akik könnyed szabadulást ígérnek a felhalmozott adósságtól.

Az előzetes becslések szerint még az idei évben körülbelül 750 ezer fix kamatozást választó hitelfelvevő törlesztőrészlete fog közel két harmadával emelkedni, a kétéves kamatperiódus lejárta miatt. Az adatok fényében már egyáltalán nem csoda, ha egyre több vállalkozás próbál szerencsét a hatalmas lehetőséget magában rejtő piacon.

A konstrukció mibenlétéről már szóltunk egy korábbi cikkünkben. A 20 százalékos diszkonttal vásárló és az ingatlant vissza bérbe adó cégek jelentős profitra tehetnek szert a következő időszakban. A szakértők pontosan ezért óva intenek a könnyelmű döntéstől, mert a szegmens jelenleg teljesen szabályozatlan, és a helyzet szülte vállalkozások ifjú kora miatt jól bevált üzleti gyakorlat sem áll rendelkezésre.

Az ingatlanpiaci szakemberek mindenképpen arra figyelmeztetnek, hogy az ügyfelek csakis végső mentsvárként vegyék igénybe a bajbajutottak a vállalkozások által nyújtott szolgáltatást, a visszabérlés időtartamára ugyanis semmilyen garanciát nem tartalmaznak a gyors segítséget nyújtó vállalatokkal megkötött szerződések.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakemberekkel szemben a kereskedelmi bankok jó megoldásnak tartják az adósságállomány felszámolását segítő szolgáltatás igénybevételét, de a piacra jelenleg még erkölcsi aggályok miatt nem lépnek be. Természetesen a bankok számára kényelmes a megoldás, hiszen nem nekik kell vállalni az újrafinanszírozásból adódó költségeket és hátrányokat, sőt számukra ez egy kifejezetten egyszerű és biztonságos megoldást jelent.
Erkölcsi aggályok ide vagy oda, a banki háttér mindenképpen megteremtené a biztonságot a szegmensben, bár a hitelintézeti szabályozás folytán közvetlen tulajdonra nincs lehetőség.

A vállalkozási ötlet egyszerű és megfelelő anyagi háttérrel könnyen megvalósítható, így előfordulhat, hogy hasonló gazdasági helyzetben nálunk is megjelennek majd ezek a vállalkozások. Kérdés csupán annyi, hogy a lakosság anyagi helyzetének javulása tiszavirág életűvé teszi-e a piac ezen szegmensét.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm