16 °C Budapest

Bulgária az új favorit - te miért maradnál ki a szárnyalásból?

Pénzcentrum
2007. július 2. 11:00

Az elmúlt években megcsappant a hazai kisbefektetők érdeklődése a tengerparti ingatlanok iránt, így nem csak itthon tapasztalhattunk lehűlést az ingatlanpiacon, de a külföldön megjelenő kisbefektetők száma is erősen csökkent. Manapság főként tehetősebb vásárlókkal találkozhatunk, akik magasabb igényekkel vágnak bele a külföldi ingatlanvásárlásba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vélhetően ez az oka annak, hogy az ingatlanügynökségek is felvették kínálatukba a luxusminőségű ingatlanokat. A Mitropa U.S. Kft. ügyvezetője Czibere Ilona, a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy Európán belül továbbra is kedvelt célpont maradt Spanyolország és Horvátország, sokan keresnek ingatlant az osztrák síparadicsomok közelében, és a dollár gyengélkedése miatt újra az érdeklődés középpontjába került Miami is.

Spanyolországban a La Manga területen épülő, tengerre néző luxus apartmanokért 220 ezer eurót (55 millió forintot), a penthouse lakásokért pedig 600 ezer eurót kell fizetnie annak, aki élvezni szeretné a panorámát. Az ingatlanokra hitel is kaphatunk a piaci érték 80 százalékáig, természetesen euró alapon.

A különlegességre vágyók akár Marokkóban is vásárolhatnak ingatlant, amely mint újdonság került fel a Mitropa ajánlatába, az itt található apartmanok ára 75 ezer eurótól, a kéthálós lakásoké pedig 100 ezer eurótól indul.

A tengerparti területek mellett egyre nagyobb az igény a síparadicsomok közelében megtalálható ingatlanok iránt, amelyek közül jelenleg a szomszédos Ausztriában megtalálható apartmanok a legnépszerűbbek. Itt már körülbelül négyzetméterenkénti 3000-3200 eurórért színvonalas apartmant kaphatnak az érdeklődők, a vásárlóknak pedig a vételár 50 százalékáig lehetőségük van euró alapú hitel felvételére. Ausztriával kapcsolatban további előnyt jelent, hogy egyes beruházásokban 15 éves üzemeltetői-bérbeadási szerződés kötendő.

Ausztria mellett szóba jöhet még természetesen az egyébként viszonylag drága Franciaország és Olaszország, de az igazi favoritnak az ingatlanszakemberek az újonnan csatlakozott Bulgáriát tartják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Otthon Centrum munkatársa Görög Áron például az egyre telítettebb Horvátország helyett a rendkívül alacsony árszínvonallal rendelkező bolgár tengerpartot, illetve a síparadicsomok közelében található ingatlanokat ajánlja, ahol elképzelhető, hogy következő években a piacot akár 20-25 százalékos szárnyalás jellemzi majd.

Jelenleg körülbelül 1100 euró környékén vásárolhatunk, természetesen az ingatlan elhelyezkedésének függvényében, 1600-2000 euró között pedig már luxusminőséghez is hozzájuthatunk. Az egyéb akadályok is elhárulni látszanak mivel megindult az úthálózat fejlesztése és négy nemzetközi repülőtér építése is folyamatban van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20