3 °C Budapest

Bulgária az új favorit - te miért maradnál ki a szárnyalásból?

Pénzcentrum
2007. július 2. 11:00

Az elmúlt években megcsappant a hazai kisbefektetők érdeklődése a tengerparti ingatlanok iránt, így nem csak itthon tapasztalhattunk lehűlést az ingatlanpiacon, de a külföldön megjelenő kisbefektetők száma is erősen csökkent. Manapság főként tehetősebb vásárlókkal találkozhatunk, akik magasabb igényekkel vágnak bele a külföldi ingatlanvásárlásba.

Vélhetően ez az oka annak, hogy az ingatlanügynökségek is felvették kínálatukba a luxusminőségű ingatlanokat. A Mitropa U.S. Kft. ügyvezetője Czibere Ilona, a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy Európán belül továbbra is kedvelt célpont maradt Spanyolország és Horvátország, sokan keresnek ingatlant az osztrák síparadicsomok közelében, és a dollár gyengélkedése miatt újra az érdeklődés középpontjába került Miami is.

Spanyolországban a La Manga területen épülő, tengerre néző luxus apartmanokért 220 ezer eurót (55 millió forintot), a penthouse lakásokért pedig 600 ezer eurót kell fizetnie annak, aki élvezni szeretné a panorámát. Az ingatlanokra hitel is kaphatunk a piaci érték 80 százalékáig, természetesen euró alapon.

A különlegességre vágyók akár Marokkóban is vásárolhatnak ingatlant, amely mint újdonság került fel a Mitropa ajánlatába, az itt található apartmanok ára 75 ezer eurótól, a kéthálós lakásoké pedig 100 ezer eurótól indul.

A tengerparti területek mellett egyre nagyobb az igény a síparadicsomok közelében megtalálható ingatlanok iránt, amelyek közül jelenleg a szomszédos Ausztriában megtalálható apartmanok a legnépszerűbbek. Itt már körülbelül négyzetméterenkénti 3000-3200 eurórért színvonalas apartmant kaphatnak az érdeklődők, a vásárlóknak pedig a vételár 50 százalékáig lehetőségük van euró alapú hitel felvételére. Ausztriával kapcsolatban további előnyt jelent, hogy egyes beruházásokban 15 éves üzemeltetői-bérbeadási szerződés kötendő.

Ausztria mellett szóba jöhet még természetesen az egyébként viszonylag drága Franciaország és Olaszország, de az igazi favoritnak az ingatlanszakemberek az újonnan csatlakozott Bulgáriát tartják.

Az Otthon Centrum munkatársa Görög Áron például az egyre telítettebb Horvátország helyett a rendkívül alacsony árszínvonallal rendelkező bolgár tengerpartot, illetve a síparadicsomok közelében található ingatlanokat ajánlja, ahol elképzelhető, hogy következő években a piacot akár 20-25 százalékos szárnyalás jellemzi majd.

Jelenleg körülbelül 1100 euró környékén vásárolhatunk, természetesen az ingatlan elhelyezkedésének függvényében, 1600-2000 euró között pedig már luxusminőséghez is hozzájuthatunk. Az egyéb akadályok is elhárulni látszanak mivel megindult az úthálózat fejlesztése és négy nemzetközi repülőtér építése is folyamatban van.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?