Hol érdemes ingatlant venni? A profik megmondják

Pénzcentrum
2007. március 7. 08:00

Akár a nyugati-országok, akár az újonnan csatlakozottak erős növekedést produkáló ingatlanpiaca vonzó célpontot jelenthet a magyar befektetők számára, akik biztos helyet keresnek megtakarításaiknak, vagy a hazai ingatlanpiacon elérhetőnél magasabb hozam mellett szeretnék elhelyezni pénzüket. A kétszámjegyű növekedés és a felfelé ívelő diagrammok mindenképpen jó előjelnek tekinthetők, de vajon mit mondanak a hazai piac szereplői, ők hova tennék a pénzüket?

A hazai piacon tevékenykedő vállalatok munkatársait kérdeztük arról, hogy körülbelül 30 millió forintos "megtakarításukat" hol és milyen típusú ingatlanba helyeznék el Európában, valamit arról, hogy mekkora hozamot várnak el a befektetett összegtől. Lássuk, mit mondanak azok, akik a mindennapjaikban is szembesülnek a külföldi piacokon uralkodó trendekkel!

Rizmajer Andrea, az Otthon Centrum International Client Services ügyvezető igazgatója az általunk felvázolt nagyságú megtakarítását lengyelországi ingatlanba helyeznéel, bízva a hazainál egyelőre még alacsonyabb árfekvéssel rendelkező lengyel ingatlanpiacban rejlő növekedési potenciálban. 


Rizmajer Andrea 
OC ICS ügyvezető igazgatója

A 30 millió forintos kezdőtőkéből lakóingatlant vásárolna, azonban lehetőség szerint nem egy, ahol több kis alapterületű ingatlant, melyek bérbeadásából szerezne jövedelmet. Ilyen módon becslése szerint körülbelül 5-10 év alatt térülhet meg a befektetett összeg.

Lengyelországban az újonnan csatlakozott államokhoz hasonlósan az ingatlanok árszínvonala alacsonyabb a hazai ingatlanpiacra jellemzőnél, így az árak az európai árszínvonal felé való közeledése a közeljövőben jelentős növekedést hozhat, amely Rizmajer Andrea szerint a következő 2-3 évben kétszámjegyűvé válhat.

 

Bolgár ingatlanba való befektetésben látja a siker kulcsát, Görög Áron, az Otthon Centrum projektvezetője, aki a Fekete-tenger partján elsősoros (közvetlenül tengerre néző) beruházásban vásárolna egy 40-50 négyzetméteres alapterületű apartmant.

A vásárlásnál azonban kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy nyugat-európai ingatlanfejlesztők projektjeiben válasszon ingatlant, mert az várhatóan megfelel majd a nyugat-európai turisták igényeinek, főként, ami a kialakítást és a komfortszempontokat illeti.

Ezen kívül előnyben részesítené azokat a projekteket, melyek keretében a beruházó visszabérlési garanciát vállal a már felépült apartmanra, mert ily módon mentesül a kiadással járó utánajárástól. Görög Áron szerint körülbelül 3 év alatt térülne meg a kezdeti befektetés, persze attól függően, hogy az év mekkora részében tudunk élni a bérbeadás lehetőségével. 

  

Horváth Géza, a Mitropa ügyvezető igazgatója az előbbiekben hallottakkal ellentétben nyugat felé indulna hazánkból, meg is állna Ausztriában, itt vásárolna a lachtali síparadicsomban ingatlant.  


Horváth Géza Mitropa ügyvezető igazgatója

A lachtali projekt osztrák fejlesztője ezen a kiemelt fontosságú turisztikai területen épített egy 64 lakásból álló komplexumot. S bár a megvásárolt apartmanokra a vevőnek 15 éves üzemeltetési szerződést kell kötnie, és a szezonidőszakban az üzemeltetőé a kiadás joga (120, illetve 79 nap évente), Horváth Géza mindenképpen vonzónak tartja, hogy ennek fejében a vevő évi garantált hozamot kap, úgy hogy nincs különösebb tennivalója a befektetésével kapcsolatosan.

Ha az ingatlant az általunk megadott kondíciók szerint már birtokunkban lévő pénzből vásároljuk meg, akkor a Mitropa ügyvezetője szerint az éves hozam körülbelül a 8-10 százalékra rúg. A garantált hozamból és a szezonon kívüli bérbeadásból származó bevételből ugyanis fedeznünk kell az állandó kiadásokat (fenntartási költségek, stb.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Salamon Adorján még Ausztriáig sem vinné 30 milliós megtakarítását, Magyarország határain belül fektetné be azt több újépítésű ingatlanba Budapesten.


Salamon Adorján Eston International elnök-vezérigazgatója


Kérdésünkre elmondta, hogy ő a nagyobb kockázatot magában rejtő, de egyben nagyobb hozammal járó befektetések híve, így ezt a pénzmennyiséget kezdő projektekbe való beruházásra fordítaná, s nem egy, hanem egyszerre több lakást "vásárolna", amelyeket a projekt elkészülte után továbbértékesítene.

A tervezőasztalon lévő projekteket ugyanis, tudhattuk meg Salamon Adorjántól, általában jelentős diszkonttal értékesítik, s a 10 százalékos előleg után a maradék 90 százalékot a projekt befejezése után kell kifizetnie a vevőnek. Ezt a tíz százalékot az általunk leírt 30 millió forintból 10-szer is kifizetheti egy ugyanekkora értékű lakás esetében, s ha jól választ projektet, akkor a beruházás befejezésekor már a piaci áron sikerülhet értékesítenie az ingatlant.

Ily módon azonban az értéknövekedést az egész ingatlanra nézve realizálhatja, s a befektetésének hozama elérheti az 50-150 százalékot. Ez az ügylet természetesen nagy kockázatot jelent a befektető számára, hiszen ha nem tudja időben értékesíteni az ingatlant, a teljes foglalót elveszítheti.

Az alacsonyabb kockázatú befektetések közül mindenképpen az újonnan csatlakozott Bulgária ingatlanpiacát részesítené előnyben, ám ekkora távolságból véleménye szerint már nem érdemes közvetlen befektetéssel próbálkozni, a bolgár piac növekedését egy ingatlanalapon keresztül is élvezni tudja a befektetni vágyó.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm