25 °C Budapest

Hol érdemes ingatlant venni? A profik megmondják

Pénzcentrum
2007. március 7. 08:00

Akár a nyugati-országok, akár az újonnan csatlakozottak erős növekedést produkáló ingatlanpiaca vonzó célpontot jelenthet a magyar befektetők számára, akik biztos helyet keresnek megtakarításaiknak, vagy a hazai ingatlanpiacon elérhetőnél magasabb hozam mellett szeretnék elhelyezni pénzüket. A kétszámjegyű növekedés és a felfelé ívelő diagrammok mindenképpen jó előjelnek tekinthetők, de vajon mit mondanak a hazai piac szereplői, ők hova tennék a pénzüket?

A hazai piacon tevékenykedő vállalatok munkatársait kérdeztük arról, hogy körülbelül 30 millió forintos "megtakarításukat" hol és milyen típusú ingatlanba helyeznék el Európában, valamit arról, hogy mekkora hozamot várnak el a befektetett összegtől. Lássuk, mit mondanak azok, akik a mindennapjaikban is szembesülnek a külföldi piacokon uralkodó trendekkel!

Rizmajer Andrea, az Otthon Centrum International Client Services ügyvezető igazgatója az általunk felvázolt nagyságú megtakarítását lengyelországi ingatlanba helyeznéel, bízva a hazainál egyelőre még alacsonyabb árfekvéssel rendelkező lengyel ingatlanpiacban rejlő növekedési potenciálban. 


Rizmajer Andrea 
OC ICS ügyvezető igazgatója

A 30 millió forintos kezdőtőkéből lakóingatlant vásárolna, azonban lehetőség szerint nem egy, ahol több kis alapterületű ingatlant, melyek bérbeadásából szerezne jövedelmet. Ilyen módon becslése szerint körülbelül 5-10 év alatt térülhet meg a befektetett összeg.

Lengyelországban az újonnan csatlakozott államokhoz hasonlósan az ingatlanok árszínvonala alacsonyabb a hazai ingatlanpiacra jellemzőnél, így az árak az európai árszínvonal felé való közeledése a közeljövőben jelentős növekedést hozhat, amely Rizmajer Andrea szerint a következő 2-3 évben kétszámjegyűvé válhat.

 

Bolgár ingatlanba való befektetésben látja a siker kulcsát, Görög Áron, az Otthon Centrum projektvezetője, aki a Fekete-tenger partján elsősoros (közvetlenül tengerre néző) beruházásban vásárolna egy 40-50 négyzetméteres alapterületű apartmant.

A vásárlásnál azonban kiemelt figyelmet fordítana arra, hogy nyugat-európai ingatlanfejlesztők projektjeiben válasszon ingatlant, mert az várhatóan megfelel majd a nyugat-európai turisták igényeinek, főként, ami a kialakítást és a komfortszempontokat illeti.

Ezen kívül előnyben részesítené azokat a projekteket, melyek keretében a beruházó visszabérlési garanciát vállal a már felépült apartmanra, mert ily módon mentesül a kiadással járó utánajárástól. Görög Áron szerint körülbelül 3 év alatt térülne meg a kezdeti befektetés, persze attól függően, hogy az év mekkora részében tudunk élni a bérbeadás lehetőségével. 

  

Horváth Géza, a Mitropa ügyvezető igazgatója az előbbiekben hallottakkal ellentétben nyugat felé indulna hazánkból, meg is állna Ausztriában, itt vásárolna a lachtali síparadicsomban ingatlant.  


Horváth Géza Mitropa ügyvezető igazgatója

A lachtali projekt osztrák fejlesztője ezen a kiemelt fontosságú turisztikai területen épített egy 64 lakásból álló komplexumot. S bár a megvásárolt apartmanokra a vevőnek 15 éves üzemeltetési szerződést kell kötnie, és a szezonidőszakban az üzemeltetőé a kiadás joga (120, illetve 79 nap évente), Horváth Géza mindenképpen vonzónak tartja, hogy ennek fejében a vevő évi garantált hozamot kap, úgy hogy nincs különösebb tennivalója a befektetésével kapcsolatosan.

Ha az ingatlant az általunk megadott kondíciók szerint már birtokunkban lévő pénzből vásároljuk meg, akkor a Mitropa ügyvezetője szerint az éves hozam körülbelül a 8-10 százalékra rúg. A garantált hozamból és a szezonon kívüli bérbeadásból származó bevételből ugyanis fedeznünk kell az állandó kiadásokat (fenntartási költségek, stb.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Salamon Adorján még Ausztriáig sem vinné 30 milliós megtakarítását, Magyarország határain belül fektetné be azt több újépítésű ingatlanba Budapesten.


Salamon Adorján Eston International elnök-vezérigazgatója


Kérdésünkre elmondta, hogy ő a nagyobb kockázatot magában rejtő, de egyben nagyobb hozammal járó befektetések híve, így ezt a pénzmennyiséget kezdő projektekbe való beruházásra fordítaná, s nem egy, hanem egyszerre több lakást "vásárolna", amelyeket a projekt elkészülte után továbbértékesítene.

A tervezőasztalon lévő projekteket ugyanis, tudhattuk meg Salamon Adorjántól, általában jelentős diszkonttal értékesítik, s a 10 százalékos előleg után a maradék 90 százalékot a projekt befejezése után kell kifizetnie a vevőnek. Ezt a tíz százalékot az általunk leírt 30 millió forintból 10-szer is kifizetheti egy ugyanekkora értékű lakás esetében, s ha jól választ projektet, akkor a beruházás befejezésekor már a piaci áron sikerülhet értékesítenie az ingatlant.

Ily módon azonban az értéknövekedést az egész ingatlanra nézve realizálhatja, s a befektetésének hozama elérheti az 50-150 százalékot. Ez az ügylet természetesen nagy kockázatot jelent a befektető számára, hiszen ha nem tudja időben értékesíteni az ingatlant, a teljes foglalót elveszítheti.

Az alacsonyabb kockázatú befektetések közül mindenképpen az újonnan csatlakozott Bulgária ingatlanpiacát részesítené előnyben, ám ekkora távolságból véleménye szerint már nem érdemes közvetlen befektetéssel próbálkozni, a bolgár piac növekedését egy ingatlanalapon keresztül is élvezni tudja a befektetni vágyó.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?