21 °C Budapest

Lakásárak: mennyit fizettek a két végletért?

Pénzcentrum
2007. június 25. 11:00

A Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanközvetítő hálózatok adatbázisából kiderül, továbbra is igaz az az általános elképzelés, miszerint a legdrágább ingatlanok Budapesten, a legolcsóbbak pedig vidéken találhatók.

Az elmúlt 12 hónap tranzakcióit vizsgáló körképben csupán két vidéki ingatlan került fel a legmagasabb áron értékesített ingatlanok listájára: egy keszthelyi telek, a rajta lévő 962 négyzetméteres felépítménnyel, melyet a Re/Max értékesített, s amely összesen 380 millió forintért talált új gazdára, és egy balatonszárszói üdülő, mely az Otthon Centrumon keresztül találta meg új tulajdonosát 122 millió forintért.


 


A legolcsóbb lakások ezzel szemben, az egész ország területén működő Otthon Centrum adatbázisát tekintve, kivétel nélkül vidéken találhatóak. A listát vezető ingatlan a magyar-horvát határon található zsákfaluban Marócon található, és 12 ezer forintos négyzetméteráron kelt el alig 1 nap leforgása alatt.


 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Budapesten a legkedvezőbb áron a Petőfi utcában vásárolhattunk volna, tudhattuk meg a Re/Maxtól, itt összesen 8,5 millió forintért kelt el egy 46 négyzetméteres ingatlan, vagyis alig 184 ezer forintos négyzetméteráron.

Ha azonban éppen ellenkezőleg a legigényesebb környezetet kerestük volna, akkor igényeinknek a Duna House ajánlatai közül egy Klauzál téri ingatlan felelt volna meg, amely nem kevesebb mint 500 ezer forintos négyzetméteráron talált új gazdára, de szóba jöhettek volna az A1 által forgalmazott Dorottya utcai fejlesztés lakásai is.


A lista természetesen nem teljes, hiszen nem tartalmazza az össze Magyarországon elkelt ingatlant az elmúlt időszakból, főként azon információk maradtak ki a rostából, amelyek kifejezetten a prémiumkategóriára vonatkoznak.

EZT OLVASTAD MÁR?