22 °C Budapest

Szigorúbb feltételekkel épülhetnek egyedi házak

Pénzcentrum
2007. május 21. 09:00

Fegyverneky Sándor országos főépítész szerint nemsokára várható, hogy megállapodnak a könnyűszerkezetes házak építői, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - olvasható a Világgazdaságban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezetépítő tagozata nemrég kérte a tárcától, hogy szüntessék meg a könnyűszerkezetes épületek engedélyezésének véleményük szerint törvénysértő gyakorlatát.

Kárpáti József, a tagozat elnöke elmondta, ez alatt azt a gyakorlatot értik, hogy az egyedinek minősített épületekre nem kötelező az építőipari működési engedély kiváltása. Ezzel szemben a tagozatba tömörült cégek a szükséges vizgsálatokért több millió forintot fizetnek az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht.-nak.

A tagozat úgy vélekedik, hogy a vizsgálatot az egyedinek tekinthető épületek gyártóitól is meg kell követelni, mivel a minisztérium által alkalmazott egyediség fogalma nem felel meg az Európai Unió itthon is érvényes előírásának. A tagozat tagjai szerint a szabályozással a kontárok egy része el is tűnne a piacról.

Az országos főépítész, aki egyben a minisztérium főosztályvezetője is, egyetért a tagozattal. Kockázatot jelent, hogy az egyedinek minősülő házakat ÉMI-minősítés nélkül építik fel. Az építési dokumentációt ugyan be kell nyújtani az építési hatóság szakembereinek, ők azonban általában jóhiszeműen elfogadják azokat.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?