16 °C Budapest

Szigorúbb feltételekkel épülhetnek egyedi házak

Pénzcentrum
2007. május 21. 09:00

Fegyverneky Sándor országos főépítész szerint nemsokára várható, hogy megállapodnak a könnyűszerkezetes házak építői, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - olvasható a Világgazdaságban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének könnyűszerkezetépítő tagozata nemrég kérte a tárcától, hogy szüntessék meg a könnyűszerkezetes épületek engedélyezésének véleményük szerint törvénysértő gyakorlatát.

Kárpáti József, a tagozat elnöke elmondta, ez alatt azt a gyakorlatot értik, hogy az egyedinek minősített épületekre nem kötelező az építőipari működési engedély kiváltása. Ezzel szemben a tagozatba tömörült cégek a szükséges vizgsálatokért több millió forintot fizetnek az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht.-nak.

A tagozat úgy vélekedik, hogy a vizsgálatot az egyedinek tekinthető épületek gyártóitól is meg kell követelni, mivel a minisztérium által alkalmazott egyediség fogalma nem felel meg az Európai Unió itthon is érvényes előírásának. A tagozat tagjai szerint a szabályozással a kontárok egy része el is tűnne a piacról.

Az országos főépítész, aki egyben a minisztérium főosztályvezetője is, egyetért a tagozattal. Kockázatot jelent, hogy az egyedinek minősülő házakat ÉMI-minősítés nélkül építik fel. Az építési dokumentációt ugyan be kell nyújtani az építési hatóság szakembereinek, ők azonban általában jóhiszeműen elfogadják azokat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06