0 °C Budapest

Egy házépítés buktatói

Pénzcentrum
2006. május 10. 12:30

Egy családi ház felépítése sokak számára álom, sokak számára pedig egy rossz emlék, csúszó határidőkkel milliós többletköltséggel és rengeteg egyéb gonddal. Legtöbben mielőtt belevágnak a leendő családi fészek létrehozásába elgondolkodnak azon, hogy megvásároljanak egy kész házat vagy építsenek egyet saját erőből, kitartsanak-e a hagyományos technológiák mellet vagy az egyre népszerűbb könnyűszerkezetes otthon kialakítása mellett döntsenek. Ezen kérdések megválaszolásához adunk némi kapaszkodót mostani cikkünkben.

Vegyem vagy építsem?Vegyem vagy építsem?

A magunk építette ház nagy előnyei közzé tartozik, hogy mindent a saját ízlésünk és anyagi lehetőségünk szerint alakíthatunk, de az önerős építkezés amellett, hogy idegölő, energiaigényes munka, akár évekig is elhúzódhat. Emellett ha valaki nem elég óvatos, kifoghat olyan kivitelezőt, akinek silány munkája később akár súlyos százezrekkel megnövelheti az előre kalkulált építkezési költséget. Ezzel szemben - vállalják sokan -a készen vásárolt ingatlant a legtöbb esetben kulcsrakészen árulják, így nem kell az építőanyagok beszerzésével foglalatoskodni. S mivel jelenleg mind a fővárosban, mind a vidéki nagyvárosokban bőséges az újlakás - kínálat, ki-ki találhat a család létszámának, az elképzelt közös fészek minőségének, hely- és anyagkialakításának és persze pénztárcájának megfelelőt.

A költségeket illetően a saját építkezés a kifizetődőbb mintha vásárolnánk az ingatlant Hiszen a piacra építő lakásfejlesztő cég a mindenkori négyzetméterárba bekalkulálja a saját hasznát is. Az építkezési költségek pedig a középkategóriás, vagyis jó minőségű, de nem a legdrágább anyagokból épített házak esetében - a szakemberek szerint - többnyire fele-fele arányban oszlanak meg: 50% anyagköltség, 50% kivitelezési díj.

Természetesen otthonteremtés előtt nemcsak a készen vásárolt lakás vételárát érdemes összevetni a házépítés költségével, hanem a későbbi fenntartási költségeket is. Az új építésű belvárosi társasházi lakások - ahol semmilyen plusz szolgáltatás nincs - közös költsége jelenleg, a KSH statisztikái alapján, 120-140 forint/négyzetméter körül van. Ahol már portaszolgálat esetleg kisebb közös uszoda működik, a közös költség négyzetméterenkénti összege már 250-270 forint körül mozog, míg az olyan magas nívójú lakóparkokban, ahol nagy kert van, s a portaszolgálat, uszoda mellett, többféle, egyéb közös szolgáltatás is kiépült, a négyzetméterenkénti közös költség elérheti a 400 forintot is. A középkategóriájú, kertes - uszodás családi házak esetében értelemszerűen nincs közös költség: a tapasztalatok alapján azonban elmondható: ezen ingatlanok havi fenntartási díja 250 forint/négyzetméter körül alakul.

Egy társasház gyenge pontjaTégla vagy fa?


Egyre többen választják a hagyományos technológia helyett a panelekből álló könnyűszerkezetes építési módot, miután a magyar piacon is megjelentek a megbízható, jó minőségű épületeket gyártó- forgalmazó cégek.

Nagypaneles, faszerkezetes technológia lényege, hogy a ház tervezési fázisában a vásárló és a kivitelező együtt kiválasztják, és ha akarják, módosítják az építő cég valamely típustervét. Ez a ház a külföldi gyárban szinte teljesen elkészül, a falakat vagy a födémet egyben gyártják úgy, hogy a vezetékek és villanykapcsolók helyét is kivágták. Beépítik a nyílászárókat, felviszik az alapvakolatot, és szigetelik az elemeket. Kamionon az építkezés helyszínére kerülnek az elemek, amelyeket tulajdonképpen csak össze kell csavarozni, és már áll is a ház. Természetesen a belső burkolási, szerelési munkák csak ezután következnek.

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy ha a terveket a ház későbbi birtokosa jóváhagyta, és azok megérkeztek a gyárba, már nincsen mód változtatásra, az a ház épül meg, amelyet a papírokon láttunk.

A fix ár a készházak egyik legvonzóbb tulajdonsága. Mivel a végső ár még a tervezési fázisban kialakul. Ilyenkor a típusterv alapárából indulnak ki, a kért módosítások költségét is kiszámolják, és megállapodnak a burkolatok, gépészeti elemek árkategóriájában. Így már nem érhetik meglepetések a tulajdonost, akinek pontosan akkora összeget kell előteremtenie, amekkoráról a folyamat elején megkötött szerződés szól.

Sokan azért keresik a könnyűszerkezetes épületeket, mert elterjedt róluk, hogy olcsóbbak a téglaházaknál. Ez az azonban tévhit. A szerkezet egy családi ház esetében a teljes építési költség legfeljebb húsz-harminc százalékát jelenti. Az összköltség hetven-nyolcvan százaléka azonos a téglaépületekével, figyelembe véve az alapépítményt, fűtési rendszert, nyílászárókat. Négyzetméterenként 150-160 ezer forint: nagyjából ennyiért már lehet jó minőségű készházat építeni.Érdemes megvizsgálni, mit tartalmaz a fizetendő összeg. A legfontosabb, hogy a fajlagos árhoz mekkora a készültségi fok és azon belül milyen felszereltség társul. Mit tartalmaz a kulcsrakész állapot, milyen minőségű burkolatokat, gépészetet (kazánt, beépített tűzhelyet) ért alatta, hány elektromos kiállás értendő bele az árba.

Az előnyök közül szintén az élre kívánkozik a készházak gyors és pontos elkészítése. A jó könnyűszerkezetes házak lakhatóvá tétele csupán hetek kérdése. A tervezés fázisa a leghosszabb, utána dolgozni kezdenek a gyári futószalagok, helyszíni összeszerelés, és már költözhet is a család. A folyamat gyorsasága mellett lényeges, hogy a megállapodott határidőre tényleg elkészül az épület, hiszen a szabályozott folyamatok gondoskodnak arról, hogy az egymást követő munkálatok ne csússzanak.

Ha jól építik meg, a készháznak hatékonyabb a szigetelése. A szendvicsszerkezetek olyan jól tartják benn a hőt a lakásban, hogy készházakban gyakrabban kell szellőztetni. Kisebb energiafogyasztást, alacsonyabb fűtésszámlát jelent mindez. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a készház szárazon épül, nincsen tehát malterkeverés, nem megy tönkre a kert úgy, hogy azonnali földcserére volna szükség.

Az épületek nagy hátránya, hogy a használt ingatlanok piacán szinte eladhatatlanok a könnyűszerkezetesek. Amelyik mégis gazdát cserél, a nyomott áron, akár reális kínálati ár feléért, vagy egy hasonló téglaház értékének kétharmadáért. Még az értékbecslés gyakorlata is ellene dolgozik, mivel a faszerkezetű házak élettartamát rövidebbre becsülik, mint a téglaházakét. Hazánkban még akadnak problémák a készházak finanszírozásával is. Nem minden bank készült fel arra, hogy a téglás építkezésről eltérő technológiák más ütemezést kívánnak.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?