12 °C Budapest

Az utolsó pillanatban is baj lehet a lakáshitellel...

Pénzcentrum
2007. április 12. 13:00

Nem hagyja érintetlenül az ingatlanpiacot a másodlagos jelzáloghitelezés omladozása az Egyesült Államokban a National Association of Realtors várakozásai szerint, a jelenlegi helyzetben ugyanis egyre nehezebb hitelhez jutni a tengerentúlon, mely csökkentőleg hat a keresletre, így az ingatlanárakat is lejjebb nyomhatja.

A szövetség várakozásai szerint a használt lakások árának mediánja az idei évben 0,7%-kal 220 300 dollárra csökkenhet, mely az 1968-ban kezdett adatgyűjtés óta az első áreséssel záruló évet jelentheti. Az új lakások esetében a medián 0,4%-os plusszal, 246 200 dolláron zárja majd az évet a prognózis szerint, mely felértékelődés 1991 óta a legalacsonyabb mértékű lenne.

Mint ismeretes, április 2-án a legnagyobb független másodlagos jelzálogpiaci szereplő, a New Century Financial is csődvédelmet kért.

Ingatlanpiaci szereplők most arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre gyakrabban hiúsulnak meg az adásvételek az utolsó pillanatban a hitelfolyósítással kapcsolatos problémák miatt, a bankok ugyanis a kialakult helyzetben óvatosabban, szigorúbban hiteleznek.

A várakozások szerint az Egyesült Államokban az újlakások szegmensében 16%-kal eshet vissza idén volumen alapon az értékesítés, míg a használt lakások esetében 2%-os lehet a csökkenés mértéke.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?