-2 °C Budapest

Veszélyben vannak a jelzáloggal terhelt lakások - minden ötödik hitelfelvevő a szakadék szélén

Pénzcentrum
2007. március 20. 06:50

A korábbiakban már beszámoltunk arról, hogy a tengerentúlon a lakástulajdonosok az ingatlanpiaci boomból származó értéknövekedést abban az esetben is érvényesíthetik a másodlagos jelzáloghitel-konstrukciók igénybevételével, ha a lakásokat nem értékesítik.

Az amerikai állampolgárok körében kedveltté vált "csodakonstrukció" azonban a jelek szerint fordítva sült el, mert az ingatlanpiacion tapasztalható lassulás, amely gyakran akár árcsökkenéssel is párosul, komoly likviditási problémákat okoz a másodlagos jelzáloghitelt felvevők körében. Az ingatlan árának megváltozását ugyanis a hitelkonstrukció abban az esetben is követi, hogyha ez a felvehető hitelkeret csökkenését jelenti.

A FED által megemelt irányadó kamatráta és az ingatlanpiaci visszaesés így kettős negatív hatást gyakorol erre a hitelpiacra, amely a teljes jelzáloghitel-állomány 20 százalékát adja. Abban az esetben ugyanis, ha a hitelfelvevőnek csakis a magasabb kamatokkal kellene megbirkóznia, lehetővé válna az ingatlanérték-növekedéséből a hitel refinanszírozása, ez azonban a túlkínálatos ingatlanpiacon lehetetlenné válik.

Egyes szakértők szerint a jelenség akár oda is vezethet, hogy a következő években az előző két évben folyósított hitelek 20 százaléka bedőlhet, s ily módon minden ötödik hitelfelvevő feje fölül elárverezhetik a házát.

Az árverések megszaporodása azonban azokra az ingatlantulajdonosokra is negatív hatással lehet, akik fixkamatozású hitellel rendelkeznek, mert az árverezések számának megugrása az ő ingatlanjaik értékét is ronthatja.

A Center of Responsible Lending munkatársa, John Nassar szerint a helyzet ilyetén alakulásában fontos szerepet töltöttek be a hitelközvetítők és a hitelintézetek is, akik sokszor olyan esetben is a változó kamatozású konstrukció igénybevételét erőltették, amikor az ügyfél körülményei lehetővé tették volna fixkamatozású termék alkalmazását is.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19