15 °C Budapest

Veszélyben vannak a jelzáloggal terhelt lakások - minden ötödik hitelfelvevő a szakadék szélén

Pénzcentrum
2007. március 20. 06:50

A korábbiakban már beszámoltunk arról, hogy a tengerentúlon a lakástulajdonosok az ingatlanpiaci boomból származó értéknövekedést abban az esetben is érvényesíthetik a másodlagos jelzáloghitel-konstrukciók igénybevételével, ha a lakásokat nem értékesítik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai állampolgárok körében kedveltté vált "csodakonstrukció" azonban a jelek szerint fordítva sült el, mert az ingatlanpiacion tapasztalható lassulás, amely gyakran akár árcsökkenéssel is párosul, komoly likviditási problémákat okoz a másodlagos jelzáloghitelt felvevők körében. Az ingatlan árának megváltozását ugyanis a hitelkonstrukció abban az esetben is követi, hogyha ez a felvehető hitelkeret csökkenését jelenti.

A FED által megemelt irányadó kamatráta és az ingatlanpiaci visszaesés így kettős negatív hatást gyakorol erre a hitelpiacra, amely a teljes jelzáloghitel-állomány 20 százalékát adja. Abban az esetben ugyanis, ha a hitelfelvevőnek csakis a magasabb kamatokkal kellene megbirkóznia, lehetővé válna az ingatlanérték-növekedéséből a hitel refinanszírozása, ez azonban a túlkínálatos ingatlanpiacon lehetetlenné válik.

Egyes szakértők szerint a jelenség akár oda is vezethet, hogy a következő években az előző két évben folyósított hitelek 20 százaléka bedőlhet, s ily módon minden ötödik hitelfelvevő feje fölül elárverezhetik a házát.

Az árverések megszaporodása azonban azokra az ingatlantulajdonosokra is negatív hatással lehet, akik fixkamatozású hitellel rendelkeznek, mert az árverezések számának megugrása az ő ingatlanjaik értékét is ronthatja.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A Center of Responsible Lending munkatársa, John Nassar szerint a helyzet ilyetén alakulásában fontos szerepet töltöttek be a hitelközvetítők és a hitelintézetek is, akik sokszor olyan esetben is a változó kamatozású konstrukció igénybevételét erőltették, amikor az ügyfél körülményei lehetővé tették volna fixkamatozású termék alkalmazását is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00