Lakáshitelt szeretnék felvenni: hogy kezdjek neki?

Pénzcentrum
2007. március 5. 06:50

Előző összeállításunk alapján Olvasóink pontosan tudják már, mire kell leginkább odafigyelni az ingatlan adásvételi szerződések megkötésénél, a kiszemelt lakás megvételét azonban jelentősen tovább bonyolíthatja, ha nem rendelkezünk a teljes vételárral és hitelt kell felvenni. Valljuk be, ez a gyakoribb eset, nem árt hát előre felkészülni a lakáshitel-felvétel folyamatára, hogy amennyire lehet megkönnyíthessük és felgyorsíthassuk a dolgot. Magától értetődő, hogy már magában az adásvételi szerződésben is rögzítésre kerül, hogy a vételár mekkora részét fizetjük hitelből, a továbbiakban azonban a bank és a hitelfelvevő ügyfél közti relációt állítjuk vizsgálódásunk középpontjába, ez lesz ugyanis "a bonyolultabb szál".

Mekkora hitelt kaphatok?

Az első és egyben az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy bizonyos ingatlan megvásárlásának mekkora hányada fedezhető bankhitelből és mekkora önerővel kell rendelkezni.

Ezen a ponton kell bevezetnünk a bankok által használt hitelbiztosítéki érték fogalmat, mely tulajdonképpen a fedezetként felajánlott ingatlan bank által elfogadott értékét jelenti. A hitelbiztosítéki érték valójában a forgalmi érték százalékában meghatározott azon érték, mely biztosítja, hogy a bank a kölcsön bedőlése esetén legfeljebb 90 napon belül értékesíteni tudja az adott ingatlant.

A 90 napos értékesíthetőségi kritériumból következik, hogy a hitelbiztosítéki érték alacsonyabb a forgalmi értéknél, annak kb. 80%-a szokott lenni, de ez függhet magától az ingatlantól és a választott banktól is. Amint tehát meghatározásra került a hitelbiztosítéki érték, a törvény szerint a bank ennek legfeljebb 70%-áig hitelezhet (jelzálogleveles konstrukciók esetén, amint arról a későbbiekben szó lesz).

Összességében egyszerű számítást végezve elmondható, hogy a jelzálogleveles konstrukciók esetében nagyságrendileg a fedezetként felajánlott ingatlan piaci értékének 50-60%-áig terjedhet a hitel mértéke.

Ki kell emelni, hogy ez a törvényi megkötés csak a jelzálogleveles konstrukciókra vonatkozik, a leggyakoribb esetekben (pl. devizahiteleknél) azonban arról van szó, hogy a bank (közvetlenül) jelzálog fedezete mellett ad hitelt, nem pedig továbbítja a jelzálogbankok hitelét. (Utóbbi, jelzálogleveles esetben is lehetősége van persze a kereskedelmi banknak arra, hogy kiegészítse az összeget, jövedelem alapon.)

Ha a bank bejegyezteti jelzálogjogát az adásvétel tárgyát képező konkrét ingatlanra, akkor csak a belső szabályzatától függ, hogy arra mekkora hitelt nyújt, ebben az esetben ugyanis nem a jelzáloglevelek mögött álló - a fent vázolt törvény által védett - összetett ingatlanportfolió jelenti az ügylet fedezetét, hanem egy konkrét ingatlan.

Amennyiben a bank által felajánlott érték nem elegendő a kívánt tranzakció megvalósításához, lehetőség van pótfedezet bevonására. Fedezetként főszabály szerint csak olyan ingatlan szolgálhat, amely Magyarország területén áll, valamint per-, igény- és tehermentes (a teherrel kapcsolatosan azonban bankonként adódhatnak kivételek).

Összességében elmondható, hogy a pénzintézetek sok esetben már a korábban aranyszabálynak tartott korlátot is túllépik, mely szerint a finanszírozási érték a forgalmi érték 90%-a lehet. Az akár 0%-os önerőt hirdető lakáshitel ajánlatok az esetek többségében a vissza nem térítendő állami támogatások igénybevételét feltételezik. A bank által ajánlott végső finanszírozási arány a jövedelem mellett attól is függ, hogy új vagy használt lakás vásárlásáról van-e szó, illetve hogy hol helyezkedik el az ingatlan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Általános piaci vélekedés szerint a lakáslízing konstrukciók megjelenése idővel kikényszerítheti a hitelbiztosítéki és forgalmi érték további közeledését...

A fedezet értékelése

Az egymást érő lakáshitel-akcióknak köszönhetően ugyan ma már a legritkább esetben kell értékbecslési díjat fizetni, nem árt azonban tudni, hogy ezen címszó alatt nagyságrendileg 30 ezer forinttól szabadíthatnak meg bennünket. (A konkrét összeg természetesen függ magától az ingatlantól és az értékbecslőtől is, akivel a bank szerződéses kapcsolatban van.)

Érdemes tudni, hogy újépítésű társasházi lakások esetén a bankok többsége elfogadja a vételárat hitelbiztosítéki értéknek, ezért nem is végeztet értékbecslést.

Az első körben szükséges dokumentumok

A hitelkérelem benyújtásához mindenképpen be kell mutatnunk a bank képviselőjének az adásvételi szerződést, illetve annak másolatát alaprajzokkal együtt csatolni kell. A legtöbb esetben kérnek olyan APEH igazolást, mely bizonyítja, hogy a hitelfelvevőnek (és esetleges adóstársának) nincs fennálló adótartozása. Ezek mellett az igényléshez csatolni kell a tartózkodási cím szerinti utolsó rendelkezésre álló közüzemi számlák másolatát, melyekből kiderül, hogy nincsen tartozásunk.

A személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adóigazolvány másolata természetesen szintén szükséges (az adós, az adóstárs és a zálogkötelezett részéről is). Részben jövedelem alapú hitelek esetén munkáltatói igazolást, illetve jövedelemigazolást is mellékelni kell. Ezeken felül már "csak" a kölcsönigénylő nyomtatványt kell kitölteni, melynek során számos olyan jelentős horderejű döntést kell meghoznunk (forint vagy deviza, futamidő, kamatperiódus...), melyekre összeállításunk következő részeiben térünk ki részletesebben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm