22 °C Budapest

Hol a legdrágább az élet? - Európa elhúzott mellettünk...

Pénzcentrum
2007. március 6. 15:00

Mielőtt még valaki egy hirtelen ötlettől vezérelve álmai városába költözne, érdemes elgondolkodnia azon, hogy a megélhetési költségek közötti óriási különbséget elbírja-e majd a pénztárcája, derül ki az Econosist Group által hagyományosan elkészített "Worldwide Cost of Living" felmérésből.


A felmérés keretein belül 132 ország nagyvárosaiban vizsgálták meg egy 160 elemből álló fogyasztói kosár árát, amelyben a fogkrémtől elkezdve, dohányon keresztül a színházjegyig minden mindennapi használati tárgy megtalálható volt.


Az idei év meglepetése, hogy a norvég Oslo mellett több európai főváros, így Párizs, Koppenhága és London is csatlakozott a világ legdrágább városainak sorába megelőzve a két éve még listavezető Tokiót. A New York-i helyzetet bázisnak, tehát 100 százaléknak értelmező kutatás szerint a norvégok fővárosa 32 százalékkal, a franciáké harminccal, a dánoké huszonhattal, míg az angoloké 25 százalékkal drágább mint az Egyesült Államok keleti-parti óriása.


Bár a szakértők szerint az idei eredményekhez jelentősen hozzájárult az euró erőteljes erősödése a dollárral szemben, az árak így is jócskán emelkedtek az európai nagyvárosokban, míg Tokió esetében szinte stagnáltak.
Az világ legolcsóbb városának Teherán bizonyult, ahol ugyanazokért a termékekért a New York-ban érvényes összeg csupán 34 százalékát kell kifizetni.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM