14 °C Budapest

Hol a legdrágább az élet? - Európa elhúzott mellettünk...

Pénzcentrum
2007. március 6. 15:00

Mielőtt még valaki egy hirtelen ötlettől vezérelve álmai városába költözne, érdemes elgondolkodnia azon, hogy a megélhetési költségek közötti óriási különbséget elbírja-e majd a pénztárcája, derül ki az Econosist Group által hagyományosan elkészített "Worldwide Cost of Living" felmérésből.


A felmérés keretein belül 132 ország nagyvárosaiban vizsgálták meg egy 160 elemből álló fogyasztói kosár árát, amelyben a fogkrémtől elkezdve, dohányon keresztül a színházjegyig minden mindennapi használati tárgy megtalálható volt.


Az idei év meglepetése, hogy a norvég Oslo mellett több európai főváros, így Párizs, Koppenhága és London is csatlakozott a világ legdrágább városainak sorába megelőzve a két éve még listavezető Tokiót. A New York-i helyzetet bázisnak, tehát 100 százaléknak értelmező kutatás szerint a norvégok fővárosa 32 százalékkal, a franciáké harminccal, a dánoké huszonhattal, míg az angoloké 25 százalékkal drágább mint az Egyesült Államok keleti-parti óriása.


Bár a szakértők szerint az idei eredményekhez jelentősen hozzájárult az euró erőteljes erősödése a dollárral szemben, az árak így is jócskán emelkedtek az európai nagyvárosokban, míg Tokió esetében szinte stagnáltak.
Az világ legolcsóbb városának Teherán bizonyult, ahol ugyanazokért a termékekért a New York-ban érvényes összeg csupán 34 százalékát kell kifizetni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?