Hol a legdrágább az élet? - Európa elhúzott mellettünk...

Pénzcentrum
2007. március 6. 15:00

Mielőtt még valaki egy hirtelen ötlettől vezérelve álmai városába költözne, érdemes elgondolkodnia azon, hogy a megélhetési költségek közötti óriási különbséget elbírja-e majd a pénztárcája, derül ki az Econosist Group által hagyományosan elkészített "Worldwide Cost of Living" felmérésből.


A felmérés keretein belül 132 ország nagyvárosaiban vizsgálták meg egy 160 elemből álló fogyasztói kosár árát, amelyben a fogkrémtől elkezdve, dohányon keresztül a színházjegyig minden mindennapi használati tárgy megtalálható volt.


Az idei év meglepetése, hogy a norvég Oslo mellett több európai főváros, így Párizs, Koppenhága és London is csatlakozott a világ legdrágább városainak sorába megelőzve a két éve még listavezető Tokiót. A New York-i helyzetet bázisnak, tehát 100 százaléknak értelmező kutatás szerint a norvégok fővárosa 32 százalékkal, a franciáké harminccal, a dánoké huszonhattal, míg az angoloké 25 százalékkal drágább mint az Egyesült Államok keleti-parti óriása.


Bár a szakértők szerint az idei eredményekhez jelentősen hozzájárult az euró erőteljes erősödése a dollárral szemben, az árak így is jócskán emelkedtek az európai nagyvárosokban, míg Tokió esetében szinte stagnáltak.
Az világ legolcsóbb városának Teherán bizonyult, ahol ugyanazokért a termékekért a New York-ban érvényes összeg csupán 34 százalékát kell kifizetni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?