23 °C Budapest

Rekordméretű a globális befektetési piac

Pénzcentrum
2007. február 5. 09:59

A 2006-os évben a kereskedelmi ingatlanokban történő globális befektetések összege 33%-kal növekedett, mellyel a piac elérte az új rekordnak számító 643 milliárd dolláros (491 milliárd eurós) határt, közölte a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó a "Nemzetközi Befektetési Atlasz 2007" kutatása alapján.

Minden régióban erős volt a fellendülés, de igazi növekedést Európa és Ázsia tapasztalt, melynek mértéke 50% illetve 48% volt. Az Egyesült Államok a 248 milliárd dolláros (191 milliárd eurós) befektetéssel a globális aktivitás 39%-át mondhatta magáénak, mely kevesebb, mint a 2005-ben elért 46%-os szint. Európa részesedése 40%-ról 46%-ra növekedett, míg Ázsia részaránya 13%-ról 15%-ra emelkedett.

A határokon átívelő befektetések 2006-ban is jelentős szerepet játszottak, melyek a globális piac 29%-át tették ki, meghaladva a 2005-ös év 25%-os értékét. Európa továbbra is vezető helyet foglal el a határokon átívelő befektetések tekintetében, mely mára elérte a régió összbefektetéseinek felét. Ázsiában a külföldi vásárlók aktivitása 28%-ról 32%-ra emelkedett, míg a növekedés üteme az USA-ban és Kanadában mérsékelt, 13%-os volt.

David Hutchings, a Cushman & Wakefield Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális kutatási vezetője elmondta: "Az ingatlanpiacra egyre több új tőke áramlik be, mivel a befektetőket vonzza a piac viszonylag stabil, és az utóbbi időben tapasztalt igen magas hozama. Annak ellenére, hogy a legtöbb piacon a gazdasági növekedés üteme várhatóan lassul, a legfrissebb mutatók szerint ebben az évben is jelentős összegeket fektetnek majd be, tehát a hozamesés ciklusának nincs még vége - legalábbis a legjobb ingatlanok esetében."

David Hutchings hozzátette: "A globális REIT piac fejlődése lesz várhatóan az összeolvadások és felvásárlások motorja az év folyamán, melynek hatására csökkenhet a közvetlen ingatlanvásárlásra fordított összeg nagysága, csökkentve ezzel a globális ingatlanpiaci forgalmat. Ez azonban az ingatlanokat célzó tőke növekvő súlyát jelzi és lehetőséget teremt a kereskedés élénkítésére 2007-ben és 2008-ban. Jelenlegi globális előrejelzésünk 2007-re 681 milliárd dollár (516 milliárd euró), melyből Európa részaránya várhatóan meghaladja majd a 317 milliárd dollárt (240 milliárd eurót)."

Európai országok uralják a befektetési piacok toplistáját

Európában a befektetések összege 2006-ban elérte a 295 milliárd dollárt (223 milliárd eurót), és a befektetési piacok toplistáján európai országok hat helyet foglalnak el. Néhány kisebb országban, mint például Románia és Bulgária, több mint duplájára emelkedett a dealek száma.

Közép- és Kelet-Európa aktivitása a 2001-es 1.1%-ról 5.5%-ra emelkedett az elmúlt évben, mely elsősorban Lengyelországnak és egyre növekvő mértékben Oroszországnak köszönhető. Törökország stabil növekedést mutat, melynek aktivitása várhatóan idén új szintet ér el. A román piaci aktivitás közel háromszorosára növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legdinamikusabb piac Németország volt, ahol az ügyletek összértéke több, mint háromszorosára növekedett az év során annak köszönhetően, hogy a befektetők kihasználják a gazdasági fellendülést egy olyan környezetben, ahol az ingatlanállomány a többi európai piachoz képest viszonylag könnyen hozzáférhető. Szingapúrban a forgalom megduplázódott, míg Japánban és Franciaországban a piac bővülése meghaladta az 50%-ot.

A határokon átívelő befektetések új lendületet kapnak 2007-ben

Az elmúlt év folyamán tapasztalt határokon átívelő befektetések erős növekedése folytatódni fog 2007-ben, mivel a befektetési lehetőségek keresése, a diverzifikáció és a magasabb hozam, illetve a kockázatok szintjének csökkentése továbbra is új földrajzi illetve szektori piacokra vonzza a befektetőket. Az egyre szofisztikáltabb globális ingatlanpiac új lehetőségeket nyit a növekvő kereslet kielégítésére.

Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield határokon átívelő tőkepiaci tevékenységének (EMEA szektor) vezetője hozzáfűzte: "Az olyan feltörekvő piacok, mint Oroszország, Törökország, India és Brazília egyre keresettebbé válnak, és nem csupán az opportunista vásárlók számára. Ezeken, illetve a többi feltörekvő ország piacán tapasztalható hozamesés lehetséges előnyei még mindig megvannak, ám néhány piacon már vitatható a kockázat alulárazása, tekintve a gazdasági növekedés lehetséges lassulását. Ennek eredményeként néhány másodlagos piacon változhatnak az árazási várakozások. A befektetők továbbra is a legjobb helyeken található legjobb minőségű lehetőségekre fognak koncentrálni, és hajlandóak lesznek magasabb prémiumot fizetni azért, hogy beszállhassanak az ilyen hosszú távú befektetésekbe - mindez különösen igaz lehet akkor, amikor a REIT piacok továbbra is fejlődnek és várhatóan kulcsfontosságú eszközöket fognak majd lekötni."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?