Rekordméretű a globális befektetési piac

Pénzcentrum
2007. február 5. 09:59

A 2006-os évben a kereskedelmi ingatlanokban történő globális befektetések összege 33%-kal növekedett, mellyel a piac elérte az új rekordnak számító 643 milliárd dolláros (491 milliárd eurós) határt, közölte a Cushman & Wakefield ingatlan-tanácsadó a "Nemzetközi Befektetési Atlasz 2007" kutatása alapján.

Minden régióban erős volt a fellendülés, de igazi növekedést Európa és Ázsia tapasztalt, melynek mértéke 50% illetve 48% volt. Az Egyesült Államok a 248 milliárd dolláros (191 milliárd eurós) befektetéssel a globális aktivitás 39%-át mondhatta magáénak, mely kevesebb, mint a 2005-ben elért 46%-os szint. Európa részesedése 40%-ról 46%-ra növekedett, míg Ázsia részaránya 13%-ról 15%-ra emelkedett.

A határokon átívelő befektetések 2006-ban is jelentős szerepet játszottak, melyek a globális piac 29%-át tették ki, meghaladva a 2005-ös év 25%-os értékét. Európa továbbra is vezető helyet foglal el a határokon átívelő befektetések tekintetében, mely mára elérte a régió összbefektetéseinek felét. Ázsiában a külföldi vásárlók aktivitása 28%-ról 32%-ra emelkedett, míg a növekedés üteme az USA-ban és Kanadában mérsékelt, 13%-os volt.

David Hutchings, a Cushman & Wakefield Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) regionális kutatási vezetője elmondta: "Az ingatlanpiacra egyre több új tőke áramlik be, mivel a befektetőket vonzza a piac viszonylag stabil, és az utóbbi időben tapasztalt igen magas hozama. Annak ellenére, hogy a legtöbb piacon a gazdasági növekedés üteme várhatóan lassul, a legfrissebb mutatók szerint ebben az évben is jelentős összegeket fektetnek majd be, tehát a hozamesés ciklusának nincs még vége - legalábbis a legjobb ingatlanok esetében."

David Hutchings hozzátette: "A globális REIT piac fejlődése lesz várhatóan az összeolvadások és felvásárlások motorja az év folyamán, melynek hatására csökkenhet a közvetlen ingatlanvásárlásra fordított összeg nagysága, csökkentve ezzel a globális ingatlanpiaci forgalmat. Ez azonban az ingatlanokat célzó tőke növekvő súlyát jelzi és lehetőséget teremt a kereskedés élénkítésére 2007-ben és 2008-ban. Jelenlegi globális előrejelzésünk 2007-re 681 milliárd dollár (516 milliárd euró), melyből Európa részaránya várhatóan meghaladja majd a 317 milliárd dollárt (240 milliárd eurót)."

Európai országok uralják a befektetési piacok toplistáját

Európában a befektetések összege 2006-ban elérte a 295 milliárd dollárt (223 milliárd eurót), és a befektetési piacok toplistáján európai országok hat helyet foglalnak el. Néhány kisebb országban, mint például Románia és Bulgária, több mint duplájára emelkedett a dealek száma.

Közép- és Kelet-Európa aktivitása a 2001-es 1.1%-ról 5.5%-ra emelkedett az elmúlt évben, mely elsősorban Lengyelországnak és egyre növekvő mértékben Oroszországnak köszönhető. Törökország stabil növekedést mutat, melynek aktivitása várhatóan idén új szintet ér el. A román piaci aktivitás közel háromszorosára növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legdinamikusabb piac Németország volt, ahol az ügyletek összértéke több, mint háromszorosára növekedett az év során annak köszönhetően, hogy a befektetők kihasználják a gazdasági fellendülést egy olyan környezetben, ahol az ingatlanállomány a többi európai piachoz képest viszonylag könnyen hozzáférhető. Szingapúrban a forgalom megduplázódott, míg Japánban és Franciaországban a piac bővülése meghaladta az 50%-ot.

A határokon átívelő befektetések új lendületet kapnak 2007-ben

Az elmúlt év folyamán tapasztalt határokon átívelő befektetések erős növekedése folytatódni fog 2007-ben, mivel a befektetési lehetőségek keresése, a diverzifikáció és a magasabb hozam, illetve a kockázatok szintjének csökkentése továbbra is új földrajzi illetve szektori piacokra vonzza a befektetőket. Az egyre szofisztikáltabb globális ingatlanpiac új lehetőségeket nyit a növekvő kereslet kielégítésére.

Michael Rhydderch, a Cushman & Wakefield határokon átívelő tőkepiaci tevékenységének (EMEA szektor) vezetője hozzáfűzte: "Az olyan feltörekvő piacok, mint Oroszország, Törökország, India és Brazília egyre keresettebbé válnak, és nem csupán az opportunista vásárlók számára. Ezeken, illetve a többi feltörekvő ország piacán tapasztalható hozamesés lehetséges előnyei még mindig megvannak, ám néhány piacon már vitatható a kockázat alulárazása, tekintve a gazdasági növekedés lehetséges lassulását. Ennek eredményeként néhány másodlagos piacon változhatnak az árazási várakozások. A befektetők továbbra is a legjobb helyeken található legjobb minőségű lehetőségekre fognak koncentrálni, és hajlandóak lesznek magasabb prémiumot fizetni azért, hogy beszállhassanak az ilyen hosszú távú befektetésekbe - mindez különösen igaz lehet akkor, amikor a REIT piacok továbbra is fejlődnek és várhatóan kulcsfontosságú eszközöket fognak majd lekötni."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem