13 °C Budapest

Februárban kezdődik a mélygarázs építése a Budai Várban

Pénzcentrum
2007. január 31. 16:12

A Budai Vár autóparkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja az a két ütemben megépülő mélygarázs projekt, amely összesen közel 700 személygépjármű elhelyezését biztosítja majd korszerű feltételekkel.

A beruházás építési engedélye jogerőre emelkedett és február elejére befejeződik az építkezés utolsó előkészítő munkálata, a Cortina fal maradványainak kézi-régészeti feltárása is. Ezzel megkezdődhet a mélygarázs-építés első ütemének, a Csikós udvar alatti 300 férőhelyes parkolónak a kivitelezése, melynek beruházási költsége nettó 2,25 milliárd forint. A munkaterület átadásától számítva tizenkilenc hónap a kivitelezés időtartama, azaz a várgarázs várhatóan 2008 végére készül el.

A Budai Várnak a Budavári Kht. gondozásában lévő része, azaz a volt királyi palota területe, a dísz palota környéke, valamint a lelátó sétányok teljesen autómentes területté válhatnak a beruházás eredményeként.

A mélygarázs projekt része egy átfogó és komplex várfejlesztési programnak, ami számos létesítmény építését és a vár infrastruktúrájának jelentős fejlesztését irányozza elő. (Például, a Honvéd Főparancsnokság hajdani épületének - most lakatlan rom - rekonstruálása.) Az Új Magyarország program keretében - a kormánydöntést követően - alapvetően EU-források bevonásával kerülhet sor a fejlesztési koncepció megvalósítására, esetleg már a közeljövőben.

A mélygarázs első ütemének helyszíne a Budai Vár különböző részeinek régészeti feltárásai alapján egyértelműen az egyetlen lehetséges helyszín erre a célra: a Csikós udvar alatti terület bizonyítottan alkalmas mélygarázs létesítésére. Ez a terület valaha a királyi palotának a megközelítési útvonala volt, illetve a lovardát tartalmazta. A kezdődő beruházás területén soha nem állt épület, vagy régészeti szempontból értékes objektum, csupán út vezetett itt valaha.

Szamkó Katalin, a Budavári Kht. ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint: "A Csikós udvar tulajdonképpen egy soha be nem fejezett rendezési terület volt. Félbehagyták a 60-as években, amikor megépítették a Széchényi Könyvtárat, erre már nem jutott vagy pénz vagy akarat. Ez egyszerűen egy rendezetlen, alapvetően befejezetlen terület volt. Igazából, most fogja elnyerni azt a formáját, amit már ötven évvel ezelőtt is elnyerhetett volna, eddig csupán a Vár egy elhanyagolt része volt. Egy szemetes terület benyomását keltette a szó szoros értelmében. A mélygarázs projekt eredményeként egy rendezett, parkosított felületet kap, a megújuló látvány miatt, pedig alkalmassá válik turisztikai hasznosításra is, melynek tervei már készen is vannak."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mélygarázs beruházás eredményeként megújul a Karakas pasa tornyától induló ún. Török kert elnevezésű szoros (jelenleg szemétgödör), és a középkori királyi vár egyik hajdani védműve, a száraz árok is.

A Budavári Kht. által kiírt pályázatot elnyert, konzorcium által létrehozott projektcég egy szakmai befektetőből, a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-ből, és a garázst majdan üzemeltető cégből, az osztrák WiPark Garagen AG cégből áll. A beruházó - a Budavári Kht.-val kötött megállapodása szerint -közlekedőket, a garázsból a Szent György térre és a Palota udvar területére vezető lépcsőket és lifteket is köteles a tervek szerint megépíteni.

A beruházás iránt érdeklődő budapestiek a Hunyadi udvarból (fentről letekintve) megtekinthetik, és figyelemmel kísérhetik az építkezést.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?