17 °C Budapest

Februárban kezdődik a mélygarázs építése a Budai Várban

Pénzcentrum
2007. január 31. 16:12

A Budai Vár autóparkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja az a két ütemben megépülő mélygarázs projekt, amely összesen közel 700 személygépjármű elhelyezését biztosítja majd korszerű feltételekkel.

A beruházás építési engedélye jogerőre emelkedett és február elejére befejeződik az építkezés utolsó előkészítő munkálata, a Cortina fal maradványainak kézi-régészeti feltárása is. Ezzel megkezdődhet a mélygarázs-építés első ütemének, a Csikós udvar alatti 300 férőhelyes parkolónak a kivitelezése, melynek beruházási költsége nettó 2,25 milliárd forint. A munkaterület átadásától számítva tizenkilenc hónap a kivitelezés időtartama, azaz a várgarázs várhatóan 2008 végére készül el.

A Budai Várnak a Budavári Kht. gondozásában lévő része, azaz a volt királyi palota területe, a dísz palota környéke, valamint a lelátó sétányok teljesen autómentes területté válhatnak a beruházás eredményeként.

A mélygarázs projekt része egy átfogó és komplex várfejlesztési programnak, ami számos létesítmény építését és a vár infrastruktúrájának jelentős fejlesztését irányozza elő. (Például, a Honvéd Főparancsnokság hajdani épületének - most lakatlan rom - rekonstruálása.) Az Új Magyarország program keretében - a kormánydöntést követően - alapvetően EU-források bevonásával kerülhet sor a fejlesztési koncepció megvalósítására, esetleg már a közeljövőben.

A mélygarázs első ütemének helyszíne a Budai Vár különböző részeinek régészeti feltárásai alapján egyértelműen az egyetlen lehetséges helyszín erre a célra: a Csikós udvar alatti terület bizonyítottan alkalmas mélygarázs létesítésére. Ez a terület valaha a királyi palotának a megközelítési útvonala volt, illetve a lovardát tartalmazta. A kezdődő beruházás területén soha nem állt épület, vagy régészeti szempontból értékes objektum, csupán út vezetett itt valaha.

Szamkó Katalin, a Budavári Kht. ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint: "A Csikós udvar tulajdonképpen egy soha be nem fejezett rendezési terület volt. Félbehagyták a 60-as években, amikor megépítették a Széchényi Könyvtárat, erre már nem jutott vagy pénz vagy akarat. Ez egyszerűen egy rendezetlen, alapvetően befejezetlen terület volt. Igazából, most fogja elnyerni azt a formáját, amit már ötven évvel ezelőtt is elnyerhetett volna, eddig csupán a Vár egy elhanyagolt része volt. Egy szemetes terület benyomását keltette a szó szoros értelmében. A mélygarázs projekt eredményeként egy rendezett, parkosított felületet kap, a megújuló látvány miatt, pedig alkalmassá válik turisztikai hasznosításra is, melynek tervei már készen is vannak."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mélygarázs beruházás eredményeként megújul a Karakas pasa tornyától induló ún. Török kert elnevezésű szoros (jelenleg szemétgödör), és a középkori királyi vár egyik hajdani védműve, a száraz árok is.

A Budavári Kht. által kiírt pályázatot elnyert, konzorcium által létrehozott projektcég egy szakmai befektetőből, a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-ből, és a garázst majdan üzemeltető cégből, az osztrák WiPark Garagen AG cégből áll. A beruházó - a Budavári Kht.-val kötött megállapodása szerint -közlekedőket, a garázsból a Szent György térre és a Palota udvar területére vezető lépcsőket és lifteket is köteles a tervek szerint megépíteni.

A beruházás iránt érdeklődő budapestiek a Hunyadi udvarból (fentről letekintve) megtekinthetik, és figyelemmel kísérhetik az építkezést.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?