12 °C Budapest

Februárban kezdődik a mélygarázs építése a Budai Várban

Pénzcentrum
2007. január 31. 16:12

A Budai Vár autóparkolási gondjainak részleges megoldását és elsősorban a Budavári Palota autómentes övezetté tételét szolgálja az a két ütemben megépülő mélygarázs projekt, amely összesen közel 700 személygépjármű elhelyezését biztosítja majd korszerű feltételekkel.

A beruházás építési engedélye jogerőre emelkedett és február elejére befejeződik az építkezés utolsó előkészítő munkálata, a Cortina fal maradványainak kézi-régészeti feltárása is. Ezzel megkezdődhet a mélygarázs-építés első ütemének, a Csikós udvar alatti 300 férőhelyes parkolónak a kivitelezése, melynek beruházási költsége nettó 2,25 milliárd forint. A munkaterület átadásától számítva tizenkilenc hónap a kivitelezés időtartama, azaz a várgarázs várhatóan 2008 végére készül el.

A Budai Várnak a Budavári Kht. gondozásában lévő része, azaz a volt királyi palota területe, a dísz palota környéke, valamint a lelátó sétányok teljesen autómentes területté válhatnak a beruházás eredményeként.

A mélygarázs projekt része egy átfogó és komplex várfejlesztési programnak, ami számos létesítmény építését és a vár infrastruktúrájának jelentős fejlesztését irányozza elő. (Például, a Honvéd Főparancsnokság hajdani épületének - most lakatlan rom - rekonstruálása.) Az Új Magyarország program keretében - a kormánydöntést követően - alapvetően EU-források bevonásával kerülhet sor a fejlesztési koncepció megvalósítására, esetleg már a közeljövőben.

A mélygarázs első ütemének helyszíne a Budai Vár különböző részeinek régészeti feltárásai alapján egyértelműen az egyetlen lehetséges helyszín erre a célra: a Csikós udvar alatti terület bizonyítottan alkalmas mélygarázs létesítésére. Ez a terület valaha a királyi palotának a megközelítési útvonala volt, illetve a lovardát tartalmazta. A kezdődő beruházás területén soha nem állt épület, vagy régészeti szempontból értékes objektum, csupán út vezetett itt valaha.

Szamkó Katalin, a Budavári Kht. ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint: "A Csikós udvar tulajdonképpen egy soha be nem fejezett rendezési terület volt. Félbehagyták a 60-as években, amikor megépítették a Széchényi Könyvtárat, erre már nem jutott vagy pénz vagy akarat. Ez egyszerűen egy rendezetlen, alapvetően befejezetlen terület volt. Igazából, most fogja elnyerni azt a formáját, amit már ötven évvel ezelőtt is elnyerhetett volna, eddig csupán a Vár egy elhanyagolt része volt. Egy szemetes terület benyomását keltette a szó szoros értelmében. A mélygarázs projekt eredményeként egy rendezett, parkosított felületet kap, a megújuló látvány miatt, pedig alkalmassá válik turisztikai hasznosításra is, melynek tervei már készen is vannak."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mélygarázs beruházás eredményeként megújul a Karakas pasa tornyától induló ún. Török kert elnevezésű szoros (jelenleg szemétgödör), és a középkori királyi vár egyik hajdani védműve, a száraz árok is.

A Budavári Kht. által kiírt pályázatot elnyert, konzorcium által létrehozott projektcég egy szakmai befektetőből, a Raiffeisen Ingatlan Zrt.-ből, és a garázst majdan üzemeltető cégből, az osztrák WiPark Garagen AG cégből áll. A beruházó - a Budavári Kht.-val kötött megállapodása szerint -közlekedőket, a garázsból a Szent György térre és a Palota udvar területére vezető lépcsőket és lifteket is köteles a tervek szerint megépíteni.

A beruházás iránt érdeklődő budapestiek a Hunyadi udvarból (fentről letekintve) megtekinthetik, és figyelemmel kísérhetik az építkezést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem