16 °C Budapest

Jól zárják az évet az illetékhivatalok

Pénzcentrum
2006. december 29. 10:30

Várhatóan 46 milliárd forint illetékbevétellel zárja az évet a Fővárosi Illetékhivatal. Ez az összeg 200 millióval haladja meg a tavalyit - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt időszak megtorpanása után ismét növekedett az ingatlanforgalom: több mint 86 ezer adásvételi szerződést regisztráltak, ez a néhány évvel ezelőtti lakásvásárlási dömpinghez képest is jelentősnek mondható. Azt azonban nehéz lenne megjósolni, hogy mennyiben lesz tartós, ismét felfelé ívelő a mostani megélénkülés, vagy csupán átmeneti és elsősorban befektetési célok állnak mögötte. Annyi bizonyos, hogy a tranzakciók kétharmada lakásvásárlás volt, és az összes ügyletből 33 milliárd forint bevételt könyvelhet el a hivatal

Gépjárműátírás kapcsán 170 ezer adásvételi szerződést illetékeztek. Az év utolsó néhány hetéig 4,5 milliárd forintot szedtek be, nem sokkal többet, mint tavaly. A 15 ezernyi hagyatéki ügyből 4 milliárd forint folyt be. Ismeretes, hogy öröklési ügyekben már a negyedik éve érvényesül a progresszív illetékezés, de változatlanul kevés - az idén alig kétszáz esetben haladta meg a nagyobb kulccsal számítandó 18, illetve 35 millió forintot - az egy főre jutó hagyaték értéke. Ajándékozásból 700 millió forint volt a hivatal bevétele.

Korábban az illetékezők egyharmada, napjainkban pedig 20 százaléka kér - és többnyire kap is - fizetési kedvezményt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?