Mobilinternet: szolgáltatók harca

Pénzcentrum
2006. december 28. 08:00

Egyre több háztartásban cserélik le a jó öreg asztali PC-ket vadonat új, csillogó-villogó notebook-okra. Cél a legnagyobb kényelem és a mobilitás elérése, ugyanakkor egy vezetéken alapuló internet mégiscsak korlátozza saját lakásunkban elérhető mozgási szabadságunkat. Feltéve természetesen, hogy notebook-unkat netezésre is szeretnénk használni. Ezekre az esetekre nyújthat megoldást a mobilinternet. Megnéztük, mit kínál a 3 hazai mobilszolgáltató ezen a téren.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Adatkártya, modem

Azonban ahhoz, hogy "ultravékony és ultrakönnyű" kis masinánkat a mobilinternethez alkalmassá tegyük, szükségünk van adatkártyára, vagy pedig modemre (amennyiben nem telefonunkat szeretnénk a géphez csatlakoztatni, és azon keresztül elérni a világhálót).

Tarifacsomagok

Ha már megvan a modem, akkor bizony azt csak SIM-kártyával tudjuk beüzemelni, amelyhez valamilyen előfizetési csomagot is kell kérnünk a Pannon és a Vodafone esetében, ugyanis a T-Mobile-nál elég a megfelelő internet csomagra való előfizetés is. A Pannon és a Vodafone esetében a kártyához ajánlatos kifejezetten a kártyatelefonokhoz ajánlott Adatkártya tarifacsomagot kérni, amelyért egy meghatározott havidíjat kell fizetni.

Azonban az internethasználatért az előfizetési díjon felül külön kell fizetni. Az egyes szolgáltatók forgalom alapján díjaznak, azaz különböző havi adatmennyiség-keret közül válogathatunk kedvünkre, annak függvényében, hogy csupán e-mailjeink olvasását, vagy aktív internetezést szeretnénk véghezvinni a notebook-on (vagy telefonon) keresztül. Amennyiben a havi keretet átlépjük, forgalmi felárat kell fizetni, meghatározott adatmennyiségi egységenként.

Ezeket a csomagokat nem csupán adatkártya mellé lehet kérni, hanem az okostelefonok előfizetése mellé is, amennyiben mobilunkon keresztül szeretnénk netezni. A feltöltőkártyás telefonnal rendelkezők sem kell, hogy elcsüggedjenek, ugyanis nem csupán az előfizetéses ügyfeleknek nyílik lehetősége internetes díjcsomagot kérni.

Mit kapunk a pénzünkért?

Talán még mindannyian emlékszünk arra a korszakra, mikor még csak a betárcsázós internet létezett. Bizony ennek sebessége semmiképpen sem közelítette meg a fényét, így internetezés közben nem ártott ha a kezünk ügyébe akadt esetleg egy könyv. A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban mára olyan sebességgel száguldhatunk a hálón, hogy nem kell ehhez hosszú perceket várni. Ez a mobilinternet terén is így van azokon a helyeken, ahol megvan a 3G-s szolgáltatás elérhetősége.

A Pannon esetében a mobil szélessáv (EDGE, UMTS) 43 településen, a T-Mobile (3G, HSDPA) esetében 23 településen, a Vodafone (3G) esetében pedig a főváros területén érhető el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?