Mobilinternet: szolgáltatók harca

Pénzcentrum
2006. december 28. 08:00

Egyre több háztartásban cserélik le a jó öreg asztali PC-ket vadonat új, csillogó-villogó notebook-okra. Cél a legnagyobb kényelem és a mobilitás elérése, ugyanakkor egy vezetéken alapuló internet mégiscsak korlátozza saját lakásunkban elérhető mozgási szabadságunkat. Feltéve természetesen, hogy notebook-unkat netezésre is szeretnénk használni. Ezekre az esetekre nyújthat megoldást a mobilinternet. Megnéztük, mit kínál a 3 hazai mobilszolgáltató ezen a téren.


Adatkártya, modem

Azonban ahhoz, hogy "ultravékony és ultrakönnyű" kis masinánkat a mobilinternethez alkalmassá tegyük, szükségünk van adatkártyára, vagy pedig modemre (amennyiben nem telefonunkat szeretnénk a géphez csatlakoztatni, és azon keresztül elérni a világhálót).

Tarifacsomagok

Ha már megvan a modem, akkor bizony azt csak SIM-kártyával tudjuk beüzemelni, amelyhez valamilyen előfizetési csomagot is kell kérnünk a Pannon és a Vodafone esetében, ugyanis a T-Mobile-nál elég a megfelelő internet csomagra való előfizetés is. A Pannon és a Vodafone esetében a kártyához ajánlatos kifejezetten a kártyatelefonokhoz ajánlott Adatkártya tarifacsomagot kérni, amelyért egy meghatározott havidíjat kell fizetni.

Azonban az internethasználatért az előfizetési díjon felül külön kell fizetni. Az egyes szolgáltatók forgalom alapján díjaznak, azaz különböző havi adatmennyiség-keret közül válogathatunk kedvünkre, annak függvényében, hogy csupán e-mailjeink olvasását, vagy aktív internetezést szeretnénk véghezvinni a notebook-on (vagy telefonon) keresztül. Amennyiben a havi keretet átlépjük, forgalmi felárat kell fizetni, meghatározott adatmennyiségi egységenként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket a csomagokat nem csupán adatkártya mellé lehet kérni, hanem az okostelefonok előfizetése mellé is, amennyiben mobilunkon keresztül szeretnénk netezni. A feltöltőkártyás telefonnal rendelkezők sem kell, hogy elcsüggedjenek, ugyanis nem csupán az előfizetéses ügyfeleknek nyílik lehetősége internetes díjcsomagot kérni.

Mit kapunk a pénzünkért?

Talán még mindannyian emlékszünk arra a korszakra, mikor még csak a betárcsázós internet létezett. Bizony ennek sebessége semmiképpen sem közelítette meg a fényét, így internetezés közben nem ártott ha a kezünk ügyébe akadt esetleg egy könyv. A legújabb technológiáknak köszönhetően azonban mára olyan sebességgel száguldhatunk a hálón, hogy nem kell ehhez hosszú perceket várni. Ez a mobilinternet terén is így van azokon a helyeken, ahol megvan a 3G-s szolgáltatás elérhetősége.

A Pannon esetében a mobil szélessáv (EDGE, UMTS) 43 településen, a T-Mobile (3G, HSDPA) esetében 23 településen, a Vodafone (3G) esetében pedig a főváros területén érhető el.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04