1 °C Budapest

Hogy nyugodtan alhass: csak néhány ezer forint és teljes a védelem!

Pénzcentrum
2006. december 1. 13:00

A média "áldásos" tevékenységének köszönhetően legtöbbünk tisztában van a kazánok és konvektorok használatának veszélyeivel, de vajon mennyien vannak tisztában vele, hogy a nyugodt éjszakák és a békés karácsony csupán 10 ezer forintnyira van tőlük? Bár a szén-monoxid mérő egyáltalán nem új találmány, az eddig luxus számba menő életmentők csupán most kezdenek teret hódítani hazánkban, lássuk mit is kell tudnunk róluk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A szén-monoxid mérők kifejezetten otthoni használatra készített eszköz, amelyet azzal a céllal alkottak meg, hogy a nyílt égésű fűtőeszközök tökéletlen égéséből származó veszélyektől megóvja a lakókat. A készülék a gyártótól függően a 30 százalékos MAK érték felett 50, illetve 150 ppm-es koncentráció között jelez. A készülék figyeli a levegőben lévő szén-monoxid koncentrációt, illetve ennek növekedését bizonyos idő alatt és ennek függvényében jelez.

Egy hűséges társ mindig jól jön

A Dr. Gáz Bt. tulajdonosát, Balogh Józsefet kérdeztük arról, hogy milyen fűtési eljárások esetén érdemes áldozni arra, hogy ilyen műszerekkel védjük ki az esetleges baleseteket. A gázkészülék szerelő mesterként is aktív szakértő elmondta, hogy minden nyílt égésterű fűtőeszköz esetén érdemes beruházni ezekbe a termékekbe, bár hangsúlyozta a legfontosabb tényező a karbantartás, az esetek 99 százalékában a baleset a rendszeresen (évi egy) ellenőrzéssel elkerülhetővé lett volna.

Mit is értünk nyílt égésterű eszközök alatt? A konvektorok esetében mindenképpen a kéményes változat az, amely nagyobb veszélyforrást jelent, hiszen az a parapettes konvektorral ellentétben a helyiség belső levegőjét használja. A gázkazánok és bojlerek esetében a nyílt égésterűeknél van szükség a szén-monoxid mérők használatára, míg az egyes régi cserépkályhatípusok és kandallók esetében is ajánlott.

Évi egyszer legalább

Az évek folyamán elég sok minden elintézni valót kell felírnunk a listára, amelyre minden egyes évben egyszer időt kell szakítanunk. Balogh József szerint erre a listára feltétlenül fel kellene írnunk, a fűtésünk ellenőriztetését is. Egy gázkazánnál körülbelül 10-12 ezer, egy konvektor esetében pedig 3-4 forintnyi költséggel kell számolnunk, ha a jó esetben bekövetkező kórházi tartózkodás költségeivel vetjük össze, az összeg elhanyagolható.

A karbantartás mellett fontos arra is figyelnünk, hogy nyílt égésterű kazánokkal egy légtérben szag- illetve páraelszívót alkalmazni tilos, mert az visszaszívja az égésterméket és mérgezéshez vezethet.

Mit kaphatsz a pénzedért?

A legalsó kategória valóban maximum tízezer forintra van tőled. Ezek a készülékek általában nem rendelkeznek digitális kijelzővel, így az elemes készülés esetében csak a hangjelzés figyelmeztet a közelgő merülésre. A készülékek fény és hangjelzéssel figyelmeztetnek, ha a szén-monoxid koncentráció elérte a kritikus szintet.

A középkategóriás termékeket általában 10 és 20 ezer forint közötti összegért szerezhetjük be, ezek már általában digitális kijelzővel növelik a kényelem érzetet, és tesztelik magukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A teljes biztonságért azonban már egy kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe, a felsőkategóriás termékek ára ugyanis körülbelül 20 ezer forinttól kezdődik. A figyelmeztetőjelzés itt is hang és fény formájában jut el hozzánk, de a koncentrációtól függően a legtöbb eszköz két lépcsős rendszert alkalmaz, ami már egy beépített gáz mágnes szelep segítségével az egész házban letiltja a gázellátást.

Elemes vagy aksi?

A szén-monoxid készülékeket elemes, adapterrel 12 Voltos és 230 Voltos feszültségen működő változatban is megvásárolhatjuk. Az elemes termékeket bármilyen eszközzel kombinálva alkalmazhatjuk, attól sem kell félni, hogy nem halljuk, ha lemerül, hiszen a 85 decibel hangerőt produkáló készülékek közelében 3 méteren belül elég nehéz megmaradni.

Az elektromos hálózatot igénybe vevő készülékeket azonban csakis elektromos kazánokkal, illetve bojlerekkel lehet használni, hiszen a műszer az áramszünet idején nem mér, még a cserépkályhában ettől függetlenül ég a tűz és a konvektor is tovább működik.

Hova tett ha megvetted?

A készülék elhelyezésének is megvannak a maga szabályai. Mivel a szén-monoxid a levegőnél könnyebb gáz, a készüléket mindenképpen legalább 150 cm-es magasságba kell elhelyezni, attól függően, hogy mekkora a belmagasság. Ha galéria van a lakásban, akkor azt is figyelembe kell venni.

Fontos, hogy ne helyezzük se közvetlenül a plafon alá, se a sarokba! Ha oldalfalra szereljük fel, akkor legalább harminc-negyven centire legyen a plafontól, ha pedig arra szereljük fel, akkor ügyeljünk rá, hogy a saroktól legalább ugyanekkora távolságról helyezzük el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?