Nincs ok a félelemre - visszajönnek a külföldi ingatlanbefektetők...

Pénzcentrum
2006. október 27. 10:30

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra.

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra - írja a Napi.

Robert Snow, a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Rt. magyarországi vezetője szerint a külföldi médiában megjelent hírek hatással vannak a befektetőkre, elbizonytalaníthatják, akár el is ijesztheti őket. Szili Balázs, a Prestige-csomag marketing és értékesítési igazgatója egyetért ebben, cégüket eddig hetente körülbelül 20-25 érdeklődő kereste meg telefonon, ez a szám most megduplázódott, ám most főleg arra kíváncsiak a telefonálók, hogy a zavargásoknak milyen hatása van befektetésükre. Többen jelezték azt is, hogy az eredetileg hosszú távú befektetésüket a tervezettnél rövidebb idő alatt szeretnék kifuttatni.

Az ingatlanfejlesztők sokkal kevésbé látják borúlátóan a fennálló helyzetet. Mozsár István, a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó Engel&Völkers magyar cégének vezetője például azon a véleményen van, hogy a befektetők nem saját maguk számára, így sokkal jobban érdekli őket az ország gazdasági teljesítménye vagy az elvárt hozam. Hozzátette még, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem számítanak újdonságnak az ilyen események, ezért nem hiszi, hogy ezek az átmeneti kellemetlenségek jelentősen befolyásolhatnák a döntést.

Hasonlóképpen vélekednek az Otthon Centrum és a Duna House Kft. vezető elemzői is. Valkó Dávid csupán rövid távon tartja valószínűnek, hogy az események hatással lennénk a külföldiek vásárlói hajlandóságára, míg Murányi Ákos szerint nagyobb visszaesés csak a mobilabb bérlakás-piacon várható, de itt is csak rövid távon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Salamon Adorján, az Eston International Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az ingatlanbefektető társaságok néhány hétnél sokkal hosszabb távra terveznek, így ebben az esetben még csak megingással sem kell számolnia a szektornak. Jó példa erre, hogy a tavalyi párizsi erőszakhullám sem fordította el a befektetni szándékozókat a francia fővárostól.

Talán a hotelpiac lehet a gyenge pont, ahol rövid távon, esetleg egy negyedév mérlegében erőteljesen meglátszódhat a zavargások hatása. Trexler Ferenc, a DTZ Hungary ingatlanbefektetési tanácsadója szerint a zavargásoknál sokkal nagyobb hatása van a megszorító intézkedések következtében csökkenő váráslóerőnek.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?