Nincs ok a félelemre - visszajönnek a külföldi ingatlanbefektetők...

Pénzcentrum
2006. október 27. 10:30

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra.

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra - írja a Napi.

Robert Snow, a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Rt. magyarországi vezetője szerint a külföldi médiában megjelent hírek hatással vannak a befektetőkre, elbizonytalaníthatják, akár el is ijesztheti őket. Szili Balázs, a Prestige-csomag marketing és értékesítési igazgatója egyetért ebben, cégüket eddig hetente körülbelül 20-25 érdeklődő kereste meg telefonon, ez a szám most megduplázódott, ám most főleg arra kíváncsiak a telefonálók, hogy a zavargásoknak milyen hatása van befektetésükre. Többen jelezték azt is, hogy az eredetileg hosszú távú befektetésüket a tervezettnél rövidebb idő alatt szeretnék kifuttatni.

Az ingatlanfejlesztők sokkal kevésbé látják borúlátóan a fennálló helyzetet. Mozsár István, a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó Engel&Völkers magyar cégének vezetője például azon a véleményen van, hogy a befektetők nem saját maguk számára, így sokkal jobban érdekli őket az ország gazdasági teljesítménye vagy az elvárt hozam. Hozzátette még, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem számítanak újdonságnak az ilyen események, ezért nem hiszi, hogy ezek az átmeneti kellemetlenségek jelentősen befolyásolhatnák a döntést.

Hasonlóképpen vélekednek az Otthon Centrum és a Duna House Kft. vezető elemzői is. Valkó Dávid csupán rövid távon tartja valószínűnek, hogy az események hatással lennénk a külföldiek vásárlói hajlandóságára, míg Murányi Ákos szerint nagyobb visszaesés csak a mobilabb bérlakás-piacon várható, de itt is csak rövid távon.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Salamon Adorján, az Eston International Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az ingatlanbefektető társaságok néhány hétnél sokkal hosszabb távra terveznek, így ebben az esetben még csak megingással sem kell számolnia a szektornak. Jó példa erre, hogy a tavalyi párizsi erőszakhullám sem fordította el a befektetni szándékozókat a francia fővárostól.

Talán a hotelpiac lehet a gyenge pont, ahol rövid távon, esetleg egy negyedév mérlegében erőteljesen meglátszódhat a zavargások hatása. Trexler Ferenc, a DTZ Hungary ingatlanbefektetési tanácsadója szerint a zavargásoknál sokkal nagyobb hatása van a megszorító intézkedések következtében csökkenő váráslóerőnek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07