20 °C Budapest

Nincs ok a félelemre - visszajönnek a külföldi ingatlanbefektetők...

Pénzcentrum
2006. október 27. 10:30

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra.

A hazai ingatlanpiaci szakértők szerint a zavargások csak rövid távon lehetnek negatív hatással a külföldi magánszemélyek ingatlanvásárlási kedvére, a nagybefektetők részéről pedig egyáltalán nem számítanak bármiféle megingásra - írja a Napi.

Robert Snow, a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Rt. magyarországi vezetője szerint a külföldi médiában megjelent hírek hatással vannak a befektetőkre, elbizonytalaníthatják, akár el is ijesztheti őket. Szili Balázs, a Prestige-csomag marketing és értékesítési igazgatója egyetért ebben, cégüket eddig hetente körülbelül 20-25 érdeklődő kereste meg telefonon, ez a szám most megduplázódott, ám most főleg arra kíváncsiak a telefonálók, hogy a zavargásoknak milyen hatása van befektetésükre. Többen jelezték azt is, hogy az eredetileg hosszú távú befektetésüket a tervezettnél rövidebb idő alatt szeretnék kifuttatni.

Az ingatlanfejlesztők sokkal kevésbé látják borúlátóan a fennálló helyzetet. Mozsár István, a luxusingatlanok közvetítésével foglalkozó Engel&Völkers magyar cégének vezetője például azon a véleményen van, hogy a befektetők nem saját maguk számára, így sokkal jobban érdekli őket az ország gazdasági teljesítménye vagy az elvárt hozam. Hozzátette még, hogy Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem számítanak újdonságnak az ilyen események, ezért nem hiszi, hogy ezek az átmeneti kellemetlenségek jelentősen befolyásolhatnák a döntést.

Hasonlóképpen vélekednek az Otthon Centrum és a Duna House Kft. vezető elemzői is. Valkó Dávid csupán rövid távon tartja valószínűnek, hogy az események hatással lennénk a külföldiek vásárlói hajlandóságára, míg Murányi Ákos szerint nagyobb visszaesés csak a mobilabb bérlakás-piacon várható, de itt is csak rövid távon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Salamon Adorján, az Eston International Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az ingatlanbefektető társaságok néhány hétnél sokkal hosszabb távra terveznek, így ebben az esetben még csak megingással sem kell számolnia a szektornak. Jó példa erre, hogy a tavalyi párizsi erőszakhullám sem fordította el a befektetni szándékozókat a francia fővárostól.

Talán a hotelpiac lehet a gyenge pont, ahol rövid távon, esetleg egy negyedév mérlegében erőteljesen meglátszódhat a zavargások hatása. Trexler Ferenc, a DTZ Hungary ingatlanbefektetési tanácsadója szerint a zavargásoknál sokkal nagyobb hatása van a megszorító intézkedések következtében csökkenő váráslóerőnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29