0 °C Budapest

Kilátásvesztéssel fenyegetik a budai vár lakóit...

Pénzcentrum
2006. október 20. 11:00

A budai várban található Szabó Ilonka utca lakói aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a helyi önkormányzat azon döntése ellen, hogy a gyönyörű, Parlamentre néző panorámával megáldott lakásaik elé egy négy emeletes monstrumot építsenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A budai várban található Szabó Ilonka utca lakói aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a helyi önkormányzat azon döntése ellen, hogy a gyönyörű, Parlamentre néző panorámával megáldott lakásaik elé egy négy emeletes monstrumot építsenek - írja a Népszabadság.

A panoráma elvétele azonban nem csupán esztétikai értékét rontja itteni ingatlanjuknak, az itt található lakások négyzetméter árai ugyanis nem kis mértékben az itteni panoráma miatt olyan magasak (450-800 ezer forint), így ennek elvétele egyesek ingatlanirodák szerint 10, mások szerint akár 20 százalék értékveszteséget, jelen esetben milliós nagyságrendű árcsökkenést jelent.

Mindezt a lakók szerint az önkormányzat az ő értesítésük nélkül, a hátuk mögött tette, miközben két évvel ezelőtt még mindannyiunkat megnyugtatták, a Toldy utcai telekre épülő egy, illetve kétemeletes ingatlanok nem fogják befolyásolni a csodálatos kilátást. Az önkormányzat azonban tavaly módosította a szabályozási tervet, így a Toldy Ferenc Gimnázium által eddig használt telekre akár négyemeletes építményt is fel lehet húzni.

Aczél Péter szerint az önkormányzat minden törvényben előírt eszközt igénybe vett a döntés kihirdetésekor, bár elismeri a jogszabálynak pont ebben a témában rejlenek leggyengébb pontjai. Az értékesítési pályázaton a luxemburgi-belga érdekeltségű KER-EST Ingatlanforgalmazó Rt. szerezte meg a telket, aki ki is írta rá a tervezői pályázatot, amelynek zsűrijébe meghívta az építész kamarát, a kerületi főépítészt, és KÖH illetékes munkatársait,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annak ellenére Aczél Péter eddig még nem értesült a felkérésről, elmondása szerint nem kívánja vállalni azt, habár az egyáltalán nem szokatlan. A főépítész szerint a Szabó Ilonka utca lakóinak jó esély van a kompromisszumra, mivel a KER-EST-nek sem érdeke, hogy a szomszédok az engedélyezés során benyújtott fellebbezésükkel évekig akadályozzák a telek hasznosítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39