9 °C Budapest

Milyen lakás a favorit? - Erre vadásznak a vevők!

Pénzcentrum
2006. október 16. 08:55

Még több pénzt szánnának lakásvásárlásra a potenciális vevők - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő-hálózat ezerfős mintán végzett aktuális felméréséből. A legnépszerűbbek a 15-20 millió forint között elérhető 1.5 - 2 szobás lakások, melyeket legszívesebben a XIII és a XIV. kerületben, valamint Ó - és Újbudán vennének meg a kutatásban résztvevők.


Miből és mennyiért?

A megkérdezettek mindössze 6%-a tervezi, hogy 10 millió forint alatt vásároljon - ez a legutóbbi, tavaszi felmérés eredményéhez képest több, mint 10 százalékpontos csökkenés - vagyis aki már vásárlásra szánja magát, próbál "élhető" alapterületű ingatlan birtokába jutni. (Nem mellékes az sem, hogy a 10 millió forintnál olcsóbb - különösen újépítésű - lakások kínálata a fővárosban véges).

A kereslet jellemzően a 10-20 millió forint közötti árkategóriában koncentrálódik, a válaszadók több, mint 60%-a ezt az intervallumot jelölte meg - közülük is a legtöbben 15 illetve 20 millió forintos értékhatárban gondolkodnak. Jól érezhető az árplafon további felfelé tolódása, ha összevetjük a tavaszi és az őszi felmérés eredményét: míg áprilisban a felmérésben résztvevők 55%-a keresett 15 millió forint alatt lakást, jelenleg ez az arány már csak 37% - ezzel párhuzamosan a tavaszi 75%-hoz képest most 68% gondolkodik úgy, hogy 20 millió forint számára a felső határ - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House Holding elemzési vezetője.
Tovább erősödött a kereslet a drágább ingatlanok irányába - míg tavasszal 30 millió forintnál drágábban csak a megkérdezettek 5%-a vásárolt volna, ez az arány a mostani felmérésben 10%-ra emelkedett, többen voltak azok is, akik akár 50-60 millió forintért is szívesen vásárolnának.

A maximálisan elkölteni kívánt összeg emelkedésében vélhetően szerepet játszottak az egyre könnyebben elérhető lakáshitelkonstrukciók, valamint az önerő nélküli lakáshitelek, illetve az ingatlanlízing erősödése. A Duna House Hitel Centrum tapasztatalatai szerint a legjellemzőbb, hogy a vásárlók 7-10 millió forint közötti összegeket igényelnek, de magas azok aránya is, akik szinte minimális önerővel vásárolnának.

Melyek a legkedveltebb területek?

A divat nem sokat változott fél év alatt: a fővárosban a két legkedveltebb lakásvásárlási célpont a XIII. és a XIV. kerületek - a felmérésben résztvevők több, mint 40%-a vásárolná meg itt lakását, a XIII. kerületet valamivel többen favorizálják, de az érdeklődés megoszlása közel azonos.

A budai oldalon változatlanul őrzi vezető helyét a XI. kerület, a válaszolók 20%-a vásárolna szívesen Újbudán ingatlant. Továbbra is őrzi népszerűségét a III. kerület is, ahol elsősorban a kellemes, zöld környezetet keresik a leendő vásárlók.

A pesti belváros, az V. és VI. kerület iránt nem változott számottevően az érdeklődés, hasonlóan a korábbi felmérésekhez a leendő vásárlók közel 25%-a költözne szívesen ezekbe a kerületekbe. Növekedett a kereslet a VII. kerület iránt, elsősorban a jó közlekedési lehetőségek és a Belvároshoz való közelség miatt - a kerületben több, előnyős elhelyezkedésű új építésű társasház közül is lehet választani.

Jórészt a megfizethető áraknak köszönhetően számottevő az érdeklődés a X. kerület iránt, de van potenciális kereslet az úgynevezett "külső kerületek" vonatkozásában is: a XV-XIX. kerületekben a megkérdezettek 13%-a vásárolna. A "20-as" kerületeket továbbra is viszonylag kevesen keresik, csak a XX. és a budai XXII. kerület iránt volt némileg nagyobb érdeklődés a felmérésben részt vevők között.

Az agglomerációba költözés iránt is folyamatos az érdeklődés, a válaszadók 6%-a tervez ott vásárolni, jellemzően Érden, Dunakeszin vagy például Gyömrőn.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Használtat vagy újat?

A felmérés adatai szerint új építésű lakást a megkérdezettek közel 50%-a szeretne vásárolni, míg 30%-uk számára teljesen mindegy, hogy használt, vagy új lakásba költözik, mindkét megoldásra nyitott.

Több szoba kell?

A megkérdezettek alig több, mint egytizede vásárolna mindössze egyszobás lakást, ugyan az arány néhány százalékponttal növekedett tavaszhoz képest, az egyszobásokat egyre inkább kiadási célra, illetve befektetésnek keresik. A kutatás eredménye alapján a garzonokért a leendő vásárlók jellemzően 7-12 millió forint közötti összeget fizetnének ki, az ilyen típusú lakások iránt leginkább a Belvárosban és a XIII. kerületben mérhető jelentősebb kereslet.

Továbbra is viszik a pámát a 1,5 - 2 szobás lakások: a válaszadók majdnem 60%-a szeretne ilyen típusú lakásba költözni. A legnagyobb érdeklődés kétségkívül a kétszobás lakások iránt volt tapasztalható: 32% nyilatkozott úgy, hogy szívesen venne ilyen lakást. A háromszobás ingatlanok iránt is élénk az érdeklődés - a megkérdezettek több, mint 15%-a keres ilyen elosztást, jellemzően 20-25 millió forintért.

A nagyobb alapterületű otthonok és családi házak iránt valamivel több, mint 6%-a érdeklődik a válaszadóknak, 4 szoba esetében 30-40 millió, 5 vagy több szoba esetén 50 millió forint környékén gondolkodva.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem