12 °C Budapest

Se ablak, se tégla - Zsákutcába került építkezők

Pénzcentrum
2006. szeptember 15. 13:00

Hiánycikké vált az elmúlt napokban a tégla és a külső nyílászáró is. Kedvező esetben egy-két nap alatt beszerezhetők ezek az építőanyagok, ám akad példa többhetes várakozási időre is. Ez az ablakok esetében már hat-nyolc hétre is felkúszhat.

Hiánycikké vált az elmúlt napokban a tégla és a külső nyílászáró is. Kedvező esetben egy-két nap alatt beszerezhetők ezek az építőanyagok, ám akad példa többhetes várakozási időre is. Ez az ablakok esetében már hat-nyolc hétre is felkúszhat - írja a Népszabadság.

Tégla esetében akad példa kettő-négy hetes várakozási időre, ám van olyan fajta is, melyet utánajárással egy-két napon belül be lehet szerezni. Olyan termékről van szó, amelynek drasztikus keresletingadozására (mint amilyen a mostani) nem képes a gyártó felkészülni. A tégla az első nagyobb tételű anyagok egyike egy építkezésen, így a kereslet itt jelentkezik azonnal. Ráadásul a mostani, június végétől érezhető igénynövekedés robbanásszerű volt.
Szakértők szerint az abnormális gazdasági működés legújabb jele, amit augusztus vége óta tapasztalnak. Ám éppen a nyári viszonyokra gondolva, nem lehet egyértelműen olyan következtetést levonni, miszerint pusztán a megszorító kormányzati intézkedések hatására lódult meg a téglavásárlás. A legnagyobb magyar piaci szereplő gyárai jelenleg éjjel-nappal termelnek, mégsem tudják kielégíteni a megugrott keresletet.

Az idén nagyjából 5-10 százalékkal drágul(t) a tégla, jövőre az infláció mértékével számolnak a gyártók, és már kalkulálnak egy újabb energiaár-emeléssel is.

Hat-nyolc hét a várakozási idő, míg valaki külső nyílászáróhoz juthat. Ez a vállalatok szempontjából azt jelenti, hogy az országban mindenütt sok a megrendelés. A kereslet változásának legfőbb oka a szakemberek szerint főként az, hogy "beérett" az állami támogatással indított energiatakarékossági program. Az elnök szerint a szeptember és az október a külső nyílászárók piacának mindig a legerősebb hónapja. Együttesen jelenleg 18-20 milliárd forintra becsülhető a megrendelések nagysága.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vásárlói roham lecsengését novemberre várják. Ami persze azon is múlhat, hogy mi lesz a sorsa a panelprogramnak. Hasonlóan a téglához, az elnök szerint a felfutásban nem játszott szerepet a kormányzati megszorítás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?