16 °C Budapest

Mennyit kaphatsz a lakásodért? - Ne bízd a véletlenre!

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 14:00

A tengerentúlon nagy népszerűségnek örvend az a trend, hogy az eladásra szánt ingatlanok értékét az adás-vétel előtt független értékbecslő segítségével mérik fel. Hiszen ha egy házat rosszul értékelnek, áron alul kelhet el, illetve sokáig tartózkodhat a piacon, ami megint csak negatív következményekkel jár. Hazánkban ez még nem olyan elterjedt módszer, mint az Egyesült Államokban. Lássuk, miről is van szó!


Az USA-ban számos értékbecslő vállalat alakult ki, ezzel is segítve a független véleményezést, és az egységesség még tovább terjedését. Magyarországon ez a szakma 'hiánycikknek' számít, hiszen a legtöbb lakását vagy házát áruló ember saját maga találja ki, hogy mennyit ér az ingatlana, illetve, hogy a környékbeli házakhoz képest mennyit lehet reálisan kérni a lakóhelyért.

Hazánkban csak drágán tehetjük meg, hogy szakemberre bízzuk ingatlanunk értékének megállapítását, és nem számít még túl megbízható forrásnak a jelentés, amit a szolgáltatás igénybevételéért kapunk, hiszen a kereslet hiánya miatt könnyen manipulálható a becsült eredmény.

Mindez nem jellemző az Egyesült Államokra, mert ha az értékesítés előtt felkeresünk egy értékbecslőt, 300-400 dollár közötti árért egy független és pontos jelentést kapunk kézhez. Ez abban segít eligazítani bennünket, hogy a vevők ajánlatai mennyire reálisak. Ezen kívül léteznek olyan szakemberek, akik az értékelés mellett tanácsokat is adnak az elveszettnek látszó ügyfeleknek, mint például ha egy ingatlan nem kelt el egy meghatározott áron, segíthet az ingatlanos abban, hogy egy második 'akciós, soha vissza nem térő alkalom' árral lássák el az épületet.

Szintén fontos, hogy ne hirdessük sokáig eladásra szánt lakóhelyünket, mert ezzel felébreszthetjük a potenciális vevőkben azt a feltételezést, hogy azért nem sikerül értékesítenünk lakásunkat, mert valami gond van vele. Így inkább ők sem veszik meg, hogy elkerüljék a szerencsétlen vásárlást.

A független értékbecslő szolgáltatásnak éppen az a lényege, hogy a szakemberek az átlagemberek igényei szerint mérik fel és látják el árjavaslattal a házat. Egy amerikai vállalat munkatársa szerint olyan szemmel kell nézniük az ingatlanokat, mint ahogy azt a vevők is látják.

Léteznek olyan tulajdonságok, amelyek nagyon sokat dobhatnak, ugyanakkor ronthatnak is az épület értékelésén. Lényeges előnyt jelent egy háznál, ha a közelben iskola, bolt, posta vagy egyéb mindennapi fontos dolgok találhatóak. Nem mellékes az sem, hogy milyen környezetben található a ház, milyen az állaga, illetve milyen a többinek az állapota. Hiszen jobb eséllyel adunk el egy ugyanolyan házat egy szép környéken, mint csupa omladozó építmény környezetében.

A költséghatékonysági összehasonlítás is jól megvalósítható ötlet, melyben azt mutatjuk be, hogy mennyi pénzt kellene egy új házért kifizetnünk, hogy úgy nézzen ki, és olyan állapotban legyen, mint a miénk. Ez leginkább az újabb építésű házaknak kedvező módszer, hiszen egy újat építeni nemcsak időigényesebb, hanem drágább is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lássuk, mit kell még tudni a független értékbecslésről! Az Amerikai Értékbecslők Szövetsége által összeállított feltételek szerint a következő szabályok vannak életben, illetve szolgáltatásuk a következőképpen néz ki:
Az értékbecslő jelentése akár két-három oldaltól több, mint száz oldalas dokumentumig terjedhet, attól függően, hogy milyen minőségű szolgáltatást igényelünk. Ez a 'könyvecske' a ház leírását, jellemzőit, a környék leírását és a szomszédos házak értékének a miénkkel történő összehasonlítását tartalmazza. A riport beszámol továbbá a telek értékéről, és az ingatlan legfőbb problémáiról.

A jelentés egy független vélemény eredménye, amelyet a környező házak árával hasonlítottak össze. Így pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyit ér eladásra szánt tulajdonunk. Az amerikai törvény értelmében bármikor készíthetünk másolatot a dokumentumról.

Mielőtt kiraknánk az 'eladó' táblát, nem árt azokra a gyengepontokra figyelni, amelyek a ház értékét csökkentik. Így ha azokat megváltoztatjuk, sokkal jobb ajánlatokat is kaphatunk ingatlanunkért. Jobb eséllyel adhatunk túl otthonunkon, ha a lakásunkat felújított állapotban áruljuk.

Egy friss értékbecslő jelentése nagyon sokat érhet számunkra, ezért örvend egyre nagyobb népszerűségnek ez az ágazat a tengerentúlon. A szakember a legmegfelelőbb és legprofitálóbb ajánlatot adja meg, amit még elkérhetünk otthonunkért, illetve amit mások megadnának érte. Egy jó ajánlat pedig aranyat ér.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem